Skocz do zawartości

Skrypt do automatycznej MINifikacji CSS

MCs

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam strone html+css+js. Jednak wszystkie walidatory seo typu: https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/?url=crazyfocia.pl&tab=desktop piszą ze mam tylko 77 /100 i muszę poprawić m.in. "Zoptymalizuj wyświetlanie CSS".

Rozumiem, że chodzi o minifikację.
Teraz - tworząc stronę wygodniej mi mieć wiele mniejszych plików css i to nie zmniejszonych ale po wgraniu zmian na serwer chciałbym abym mógł wersję dev zmienić szybko w wersję produkcyjną z 1 plikiem CSS, zmniejszonym i po kompresji.

Problem:
Jakie można wykorzystać narzędzia / skrypty tak aby po każdej zmianie w CSS na serwerze po odpaleniu tego narzędzia/skryptu łączył on moje wszystkie pliki CSS w jeden + zmniejszał go + kompresował?

Było by to szalenie pomocne bo ręczne łaczenie plików i minifikacja po każdej zmianie w innym pliku CSS to syzyfowa praca.

Z góry dzięki za wskazówki i pomoc.

• 2 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...

Pomysl o nauce LESS albo SASS. Mozesz miec wszystko w osobnych plikach a oprogramowanie server-side samo przekonwertuje to na css i zminifikuje. Np. dla Wordpressa jest cos takiego jak Wp-Less. Albo program pod Windowsa SimpLESS - wygeneruje ci 1 css'a z minifikacja. Wiele osobnych css'ow to zly pomysl, im mniej zapytan do serwera tym lepiej.

Artscape - tworzenie stron www | Pomóż Szajce Szarego Wilka: https://pomagam.pl/szajkowepsiaki

• 5 miesięcy temu...

Zapoznaj się z dobrym narzędziem o nazwie gulp, oferuje dokładnie to co chcesz, tzn jest możliwość pracy na kilku plikach i przy zapisie jakiegolwiek łączy w jeden wszystkie. Tylko trzeba najpierw gulpa skonfigurować. Nauki nie jest wiele i warto się go nauczyć, oszczędza dużo czasu, ma wiele innych opcji. Sam korzystam z niego gulpjs.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności