Skocz do zawartości

Blog Wordpress - optymalizacja po roku...

PatrykW

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

prowadzę hobbistycznie bloga na Wordpressie, nigdy nie zastanawiałem się nad optymalizacją treści pod wyszukiwarki. Jakiś czas temu dowiedziałem się o SEO, więc skoro to strona hobbistyczna nie zamierzałem płacić za usługi zewnętrznych firm.

Powiedzmy, że mam 70 wpisów pisanych nieco ponad rok. Kilka wpisów jest w TOP3 (bo to raczej tematyczny dosyć niszowy i mało ciekawy temat). Od dłuższego czasu mam wtyczke WordPress SEO by Yoast.

Pytania są następujące:

1) Czy optymalizacja wszystkich wpisów (nawet tych z przed roku) pod kątem SEO (np. dodanie do starych nagłówków wpisów dodatkowej treści z słowami kluczowymi (nagłówków tych co widać w SERP'ach), dodanie w treści nowych sensownych do tematu słów kluczowych pozycjonowanych, zwiększenie długości niektórych wpisów, itd) będzie miała negatywny wpływ na moją stronę (w sensie może spaść znacząco wszystko, gdy zmodyfikuje i zoptymalizuje STARE wpisy). AKTUALIZOWAĆ CZY NIE?! :-)
2) Drugie pytanie dotyczy tego samego tematu tylko lików do wpisów, w wielu nie ma słów kluczowych. Jeśli już aktualizować, to czy zmiana bezpośrednich adresów na inne bardziej zoptymalizowane ma sens (i ustawienie na stare adresy przekierowania 301 np: za pomocą wtyczki Simple 301 Redirects). Adresy mają dobrą budowę tylko zawierają nietrafione słowa kluczowe (bardziej są to pytania w stylu luźnym-blogerskim)
3) Czy wgl. stosuje się w branży SEO takie zabiegi na istniejących już stronach, czy po prostu to jest szkodliwe gdy zmienia się treść (dodaje, korekcje robi, optymalizuje) i google się obraża?

1. Odpowiem jak kupię baterie do szklanej kuli, wszystko zależy od sposobu jak to zrobisz.

2. Co znaczy optymalizowanie linków? linki powinny być w miarę krótkie, a to co w nich jest napisane nie ma znaczenia. To jest bardziej zabieg kosmetyczny co tam za frazę w tym linku masz.

3. Z własnego doświadczenia - aktualizacje treści jak najbardziej na plus.

Mylisz pojęcia, mówisz cały czas o optymalizacji starej treści poprzez jej edycje. Przecież w środowisku blogerskim to naturalne, że czasami trzeba zaktualizować stary wpis, natomiast jak to zrobisz to zależy od Ciebie (czy będzie to aktualizacja ze względu na przestarzałe wiadomości, czy aktualizacja uzupełniająca o słowa kluczowe, bo akurat dowiedziałeś się że może Ci to pomóc ;)). Takie aktualizacje wpisów na pewno nie zaszkodzą, a z czasem mogą pomóc. Pamiętaj tylko aby nie dodawać za dużo słów kluczowych, no i oczywiście musisz pamiętać o dywersyfikacji.

Takie aktualizacje wpisów na pewno nie zaszkodzą, a z czasem mogą pomóc.

nie bądż taki pewny. Zmieniłem jedna literkę w linku do innej podstrony bo była literówka i wszystkie pozycje z linkowanej podstrony + 30 jak ręką uciął. do @PatrykW - jeśli pozycje Cię zadawalają nie ruszaj , jeśli nie to eksperymentuj.

Takie aktualizacje wpisów na pewno nie zaszkodzą, a z czasem mogą pomóc.

nie bądż taki pewny. Zmieniłem jedna literkę w linku do innej podstrony bo była literówka i wszystkie pozycje z linkowanej podstrony + 30 jak ręką uciął. do @PatrykW - jeśli pozycje Cię zadawalają nie ruszaj , jeśli nie to eksperymentuj.

Pisałem o zmianach w treści, a nie o zmianie w linku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności