Skocz do zawartości

Zatrzymajcie monopol Google

SzlafRock

Rekomendowane odpowiedzi

@Szlaf Nie chodzi o to kto jest lepszy kto gorszy w biznesie niema czegoś takiego, chodzi o to, że zdrowa konkrecja (podział rynku) działa mobilizujące jak również i hamująco na zapędy. Wiem bo to obserwuje w RUnecie, gdzie rynek jest obecnie podzielony przez yandex,google i mail.ru. Właśnie wejście na rynek Google skłoniło Yandex do dialogu z webmasterami a nie tępym banowaniem jak wcześniej, wejście mail.ru w głównej mierze przyczyniło się do modyfikacji algo w yandeksie ( Wyspy).

Niema dobrych czy złych firm, firmami kierują bezwzględne managerowe, chodzi o to, że brak konkrecji to dla nich zielone światło na działania bez jakich kol wiek ograniczeń, natomiast obawy przed straceniem użytkowników na rzecz mocnej konkrecji to mocny hamulec i mobilizacja do ulepszenia usług od strony konsumenta.

• Odpowiedzi 92
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

obserwuje w RUnecie, gdzie rynek jest obecnie podzielony przez yandex,google i mail.ru.

To jest specyficzny rynek, tam nie ma konkurencji. Wystarczy, że Putin ogłosi z czego mają korzystać i tak będzie, resztę pobanują ;)

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Czeski rynek też jest specyficzny?

Jaki zasięg ma Seznam? Ile osób z niej korzysta? Nie odpowiadaj a porównaj z innymi wiodącymi wyszukiwarkach. Seznam to portalowila wyszukiwarka. ;)

Nie każde państwo ma swoją narodową wyszukiwarkę.

Jak pisałem wcześniej, dla mnie nie ma znaczenia jaka będzie wyszukiwarka. Ważne aby była konkurencja. Wówczas zyska użytkownik.

Nie będę się wypowiadał na temat rynku rosyjskiego, bo to faktycznie specyficzny rynek. Musiałbyś wątek przenieść do politycznych

:D

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Jaki zasięg ma Seznam? Ile osób z niej korzysta?

zgodnie z danymi na 1 stycznia 2014r seznam obliguje 60% zapytań do wyszukiwarek na rynku Czeskim, więc jeśliby w Polsce była taka sytuacja, o dominacji Google na rynku Polskim nie było by mowy. To odpowiedz o zasięg w na terenie Czech. Mówimy o dominacji na rynku polskim wiec gadanie o zasięgu światowym niema nic do rzeczy.

Seznam to portalowila wyszukiwarka

.Jesteś w błędzie, to wyszukiwarka która "obrosła" portalem

to pierwszy seznam :

aih2ycr7.png

. Algo ma geolokalizacje w winnikach głownie cz i sk jako priorytet, ale właśnie o to i chodzi . Portalowa wyszukiwarka to wyszukiwarka która szuka w obrębie jednego portalu - to tak dla ścisłości. Seznam to taka sama wyszukiwarka jak Google tylko nastawiona na rynek czeski, winniki z czeskich domen i z kontentem czeskim jak widać mają priorytet ale nie zawsze... to już opowieść na inny temat.

@Szlaf toś doyebał ;)

Z moich statów wychodzi, że nawet więcej jak 60% mają udziału - przynajmniej u mnie blisko 70% wizyt z Czech pochodzi z wyników Seznam'a.

Seznam dla Czechów to taka Škoda ;) a że Czesi to "lokalni patrioci" to Seznam może spać spokojnie ;) znam ja tę nację - tyle piwa ile z nimi wypiłem to z żadną inną nacją ;) z resztą zawsze piwa z lokalnych browarów ;)

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Czesi to "lokalni patrioci"

Ten lokalny patriotyzm to kluczowa sprawa dla dobra lokalnej społeczności. A u nas katolicka mentalność: "wszyscy" dają łapówki dam i ja, "wszyscy" obgadują obmówię i ja, ale "ja" chodzę do Kościoła i jestem O.K. Mieszkam teraz w takiej małej dziurze i powiem wam, że pewnie 95% chodzi do Kościoła a hipokryzja i niedouczenie jest przerażające. Ksiądz z Sołtysem ustalają jak mają myśleć i co robić.

Podobno łapówkarstwo ma się najlepiej w krajach katolickich a najmniej w protestanckich. Wiem, że trochę to może nie na temat ale jeśli by powstała polska wyszukiwarka to każdy by się kuźwa bał by przysłowiowy sąsiad nie zarobił.

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

zgodnie z danymi na 1 stycznia 2014r seznam obliguje 60% zapytań do wyszukiwarek na rynku Czeskim

Ile to jest wyszukiwań, ile użytkowników z niej korzysta. Nie pisz proszę procentowo tylko liczbowo.

Jesteś w błędzie, to wyszukiwarka która "obrosła" portalem

Nie.

To katalog z wyszukiwarką, który stał się portalem. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

To katalog z wyszukiwarką, który stał się portalem

Szlaf błagam daj już spokój przed chwilą mówiłeś, że to portalowa wyszukiwarka, teraz zaczynasz odwracać kota ogonem, że to był katalog, takie socjotechniczne sposoby prowadzania dyskusji to możesz testować w działach politycznych to na mnie nie działają :D.

Dyskutujemy o dominacji Google na rynku polskim, dałem przykład że w kraju po sąsiedztwu, kraj z UE, jest sytuacja kiedy narodowa wyszukiwarka zgarnia 60% ruchu i niema znaczenia ile jest mieszkańców tego kraju, 10 mln czy 100 mln.

EOT

Jeśli wyczują moment, że jest szansa napewno ją wykorzystają. Problem w tym aby google trochę opuściło. Może UE w tym pomoże. Osobiście nie widzę różnicy miedzy Fb, Bingiem czy Google. Każda firma ma taki sam cel. ;)

Facebook ma bardzo fajny model biznesowy - chcesz ? płać a jak będziesz dobry ruszy lawina lajków i fanów już po pierwszej kampanii. Nie chcesz ? nie płać, będziesz dobry - też ruszy lawina. Nie będziemy filtrowali Twoich postów na fanpage z dopiskiem "kup reklamę".

Mixcrosoft:

Windows ma rzekomo monopol, co to oznacza ?

- tworzą miliony miejsc pracy (od gościa, który "naprawia" drukarki w urzędzie po producenta gier z miliardowymi zyskami)

- możesz swobodnie tworzyć aplikacje na Windowsa i nie uśmiechną sie o % od sprzedaży, za to, że leci na ich systemie (o ile zakład, że gdyby Windows nalezał do google ta by było?)

- ogólnie cechuje się rozwagą - wiedzą jak potężną są firmą, jaki mają wpływ na gospodarę i swoje zadanie spełniają odpowiedzialnie

Bing:

- jak na razie trudno powiedzieć, popularność znikoma ale domyślam się, że nie zmienią podejścia, bo niby dlaczego ?

google:

- szkoda gadać

- szkoda gadać

- szkoda gadać

Malutcy są (Intel, Microsoft, Oracle - to są firmy o ugruntowanej pozycji), raczkują w dziedzinie mega korporacji i straszne z nich cwaniactwo wychodzi.

Co do EU - kto wie ? Dziwi mnie, że jeszcze nikt się tym nie zainteresował. Wypływają informacje o tym, jak to google promuje swoje produkty a to jest kropla w morzu tego co wyprawiają.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Ps. Złamali złotą zasadę. Wszystkie duże marki istnieją dzięki miejscom pracy, które tworzą. Google nie chce się z nikim dzielić i to się na nich odbije prędzej czy później. Rynek się zmienia powiecie - ok niektórzy znaleźli nowy sposób na zarabianie pt. Audut + disavow i jeszcze infografika w pakiecie. Do tego szkolenie jak się podlizać, żeby karę zdjęli. Koszą kasę na jeleniach dopuki jelenie się nie skończą i zamiast płacić kolejnemu wróżbicie maciejowi zaczną płacić google co jest nieuniknione. Wtedy wróżbici też stracą pracę i nie będzie już nikogo.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Z tą socjotechniką to pojechałeś. :) Naucz się czytać ze zrozumieniem.

Akurat w Czechach rządzi Google.

nieprawda.

Mieszkam w Czechach. Są jak mówi Max mniej więcej po równo. I na razie nic tego nie zmieni bo KAŻDY Czech miał lub ma skrzynkę pocztową u nich. Potrzeba przynajmniej jednego pokolenia. Ludzie po 40 roku życia nie zaglądają do G. prawie w ogóle. ]

takie reklamy leciały jeszcze rok temu na okraglo w telewizji i nic to nie dalo :)

https://www.tvspoty.cz/google-chrome-nase-klarka-tatovy-vzpominky/

https://www.tvspoty.cz/chrome-houpaci-sit/

Było ich wiecej , i prawie wszystkie kierowane tylko do młodych. Ze starszymi zrozumieli że juz nie maja szans

wszystko o brazylijskiej piłce nożnej - brasfutebol.com

FreshMed - najlepszy stomatolog w Katowicach

Szlaf się nie przyzna, że nie odrobił lekcji ;)

Ja myślę, że przy tych ruchach gugiel jeszcze utraci parę oczek na rynku czeskim.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności