Skocz do zawartości

Wyciekło do internetu 1,2 mlrd loginów i haseł i 500 mln kont pocztowych

MaxPan

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 40
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Ciekawe co miała na celu ta akcja.. ukazanie nieudolności zabezpieczeń naszych adresów

Akcja pokazuje jak ludzie są bezmyślni w korzystaniu z internetu.

Firma Google – uspokaja i zapewnia. :D

https://www.bankier.pl/wiadomosc/Wyciek-danych-z-5-mln-kont-Gmail-Google-komentuje-7217944.html

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

• 3 miesiące temu...

Hasła do kont trzeba profilaktycznie zmieniać 2-3 w miesiącu niezależnie czy coś wyciekło czy nie do sieci.

Dziś dostałem powiadomienie o próbie logowania z Bułgarii

chyba nie myślisz, że ktoś próbuje włamać się ze swojego IP, po drugie jak by to była próba włamania to była by nie jedna próba a wiele, wiele więcej. Takie konta ( poza nielicznymi przypadkami jak teraz w Sony) nie lamie się na zasadzie łamania kodu a na zasadzie generowania prawdopodobnych haseł a najczęściej wykradzenia haseł z zawirusowanych komputerów. Jeśli ty od tego czasu kiedy ja napisałem ten temat nie zmieniałeś hasła do poczty, to nawet nie wiem co Tobie doradzić oprócz tego co napisałem na samym początku.

Inoman pod moim postem przecież napisał to samo co ja teraz

O ile ci hakerzy (a dokładniej: crackerzy, haker nigdy nie szkodzi) nie zdobyli tego w ten sposób, że podpięli się do jakiegoś głównego węzła (w co wątpię), to zdobyli hasła dzięki zainfekowanym wirusami komputerom + dziurawym publicznym skryptom.

Dobry komercyjny antywirus + soft chroniący przed malware pracujący jednocześnie z antywirusem w chmurze to podstawa podstaw.

- nie no. Jesteś. Może po kilku latach by ci się udało.

nigdy nawet nie problemem złamać czyjegoś hasła, nawet nie rozumiem po co miałem by to robić.

Tylko aby chronić swój komputer i dane trzeba mieć podstawowa wiedzę jak to działa

Z tym, że mojego hasła nie jesteś w stanie wygenerować,

Napisałem wyżej ja nie robię tego i nie mam zamiaru.

Nie pisz więcej w sylwestrową noc na PiO bo dziwne posty wychodzą :D

p.s polecam ciekawy portal o bezpieczeństwie danych w sieci, zawiera wiele porad jak chronić strony, komputer, dane

https://niebezpiecznik.pl/

i praktyczny poradnik jak chronić komputer, z linkami to softów i wtyczek, opisem krok po kroku

https://docs.google.com/document/d/1iiKYZJWGihNculKbEyA5agI-32EjaYuEvcTy-XTu23Y/edit?pli=1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności