Skocz do zawartości

Jak rozliczacie Adsense z EFT na Firme?

ArekX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisłem w tej sprawie do Google Polska.

Zobaczymy czy potraktują temat poważnie.

Dałem też link do tego postu na forum w treści pytania.

Oczywiscie google to nie US jednak Tradedoubler potrafiło napisac opinię jaką otrzymali od firmy doradczej na podobne pytanie.

Odpowiedź google

"Witam Pana,

Dziękuję za wiadomość.

Odpowiadając na Pana prośbę pragnę poinformować, iż według naszej interpretacji przepisów

dotyczących podatku VAT w Polsce, ponieważ nie mamy siedziby w Państwa kraju uważamy, że

świadczone nam przez Państwa usługi nie podlegają podatkowi VAT i wystawianie faktury za jakiekolwiek

zarobki wypłacone Państwu z tytułu uczestnictwa w programie Google AdSense nie jest konieczne.

Aby dowiedzieć się więcej na temat Państwa relacji z Google, proszę odwołać się do Zasad i

Warunków Google AdSense Online pod adresem: https://www.google.com/adsense/localized-terms.

Jeśli ma Pan jednak dodatkowe pytania lub wątpliwości, proszę odpowiedzieć na tę wiadomość,

a z przyjemnością postaram się Panu pomóc.

Z poważaniem,

Zosia

Zespół Google AdSense

"

Nie rozumiem po co wystawiać fakturę skoro eksport usług elektronicznych NIE PODLEGA opodatkowaniu VAT? Niezależnie, czy jest to USA czy też UE. Moim zdaniem wystarczy (i należy) wpisać kwotę zarobku do deklaracji VAT7 w polu nr 21 po tytułem 'Dostawa towarów oraz świadczenie usług poza terytorium kraju'. Wystawianie faktury VAT powoduje, że wpada ona (a przynajmniej powinna) do ewidencji sprzedaży VAT a przecież taka sprzedaż nie podlega VAT więc nie ma żadnego uzasadnienia żeby ją tam wpisywać a to skolei wyklucza wystawienie faktury. Co należało udowodnić :) "Nie podlega" jest czymś zupełnie innym niż stawka 0% lub "zwolnione".

Co do podatku dochodowego to wpisać kwotę z uwzględnieniem różnic kursowych jak było w porzednim poście.

Zastanawia mnie jednak taka rzecz jak umowa i dokumenty poświadczające faktyczny dochód w dolarach. Jedyne czym się dysponuje to wydruki. Żadnych podpisów i pieczątek. Czy to wystarczy, żeby urzędnik uznał je za wiarygodne?

----------

Jak ktos jest zerejestrowany jako podatnik VAT to ma obowiazek wystawic FV i taka faktura powinna sie znalezc w ewidencji sprzedazy w rubryce "nie podlega VAT". Tak samo jak wpisuje sie faktury ze stawka "zwolnione" czy "0%" - tez faktycznie nie ma tam Vatu. Deklaracja VAT7 powinna byc wypelniona na podstawie ewidencji sprzedazy, nie mozna tam wpisywac kwot z glowy.

Roznice kursowe i inne dochody moze potwierdzic bank, ktory realizuje czek - nikt tego nie zakwestionuje.

Własny sklep internetowy dla każdego.

Ja wpisuję dochody z google do książki z Ewidencją sprzedaży - jest to dochód nieudokumentowany, gdyż nie posiadamy dokumentu na jego uzyskanie. Co miesiąc wpisuję kwotę, która pojawia się jako przychód w panelu google i z tego dnia jest on przeliczany na złotówki - natomiast później jest obliczana różnica kursowa z dnia przelewu i z dnia uzyskania przychodu.

Takie rozwiązanie zaproponowali w biurze rachunkowym i jak narazie tak to się odbywa - nie muszę drukować żadnych faktur ani rachunków :)

Jak ktos jest zerejestrowany jako podatnik VAT to ma obowiazek wystawic FV i taka faktura powinna sie znalezc w ewidencji sprzedazy w rubryce "nie podlega VAT". Tak samo jak wpisuje sie faktury ze stawka "zwolnione" czy "0%" - tez faktycznie nie ma tam Vatu. Deklaracja VAT7 powinna byc wypelniona na podstawie ewidencji sprzedazy, nie mozna tam wpisywac kwot z glowy.

Roznice kursowe i inne dochody moze potwierdzic bank, ktory realizuje czek - nikt tego nie zakwestionuje.

Jak dla mnie to Faktura VAT musi być związana z jakąś stawką VAT a nie "z nie podlega". Spotkałem się z sytuacją, że ktoś wystawiał rachunek zamiast faktury. I to wydaje mi się logiczniejsze.

Pytania:

1. Jak potwierdzić różnice kursowe w banku skoro nie korzystam z czeku lecz z przelewów?

2. Jak rozliczać przychody i różnice kursowe jeśli wstrzymam płatności przez dłuższy czas np. 6 miesięcy?

Jak dla mnie to Faktura VAT musi być związana z jakąś stawką VAT a nie "z nie podlega". Spotkałem się z sytuacją, że ktoś wystawiał rachunek zamiast faktury. I to wydaje mi się logiczniejsze.

Pytania:

1. Jak potwierdzić różnice kursowe w banku skoro nie korzystam z czeku lecz z przelewów?

2. Jak rozliczać przychody i różnice kursowe jeśli wstrzymam płatności przez dłuższy czas np. 6 miesięcy?

Wiekszość nowych programów do ksiegowania i fakturowania ma stawkę "nie podlega". Wedlug mnie wlasnie natakie sytuacje :)

Według mnie:

1.Jezeli korzystasz z przelewow to one sa w złotowkach - po otrzymaniu przlewu wystawiasz fakture/rachunek czy co uwazasz na kwote ktora przyszla i nie ma zadnych roznic kursowych.

2. Rozliczasz sie wtedy gdy dostajesz realne pieniadze - jak jest to co 6 miesiecy to raz na 6 msc. To chyba jedyne wyjscie.

Własny sklep internetowy dla każdego.

• 4 lata później...
Dla mnie niezwykle pomocny okazał się opis ze strony - https://www.efaktury.org/pomoc/23 - wystarczy przeczytać i nie ma żadnego problemu z wystawieniem faktury dla Google...

Opis w miarę ok, ale jest nieścisłość, bo piszą "Warto pamiętać, że przed rozpoczęciem świadczenia usług w ramach Google AdSense każdy podatnik VAT ma obowiązek zarejestrować się jako podatnik VAT-UE (NIP z przedrostkiem PL)." a w rzeczywistości jeśli jedyną interakcją jest eksport usług, to nie musisz mieć VAT EU aby wystawiać fvat ze stawką NP

Dla mnie niezwykle pomocny okazał się opis ze strony - https://www.efaktury.org/pomoc/23 - wystarczy przeczytać i nie ma żadnego problemu z wystawieniem faktury dla Google...

Opis w miarę ok, ale jest nieścisłość, bo piszą "Warto pamiętać, że przed rozpoczęciem świadczenia usług w ramach Google AdSense każdy podatnik VAT ma obowiązek zarejestrować się jako podatnik VAT-UE (NIP z przedrostkiem PL)." a w rzeczywistości jeśli jedyną interakcją jest eksport usług, to nie musisz mieć VAT EU aby wystawiać fvat ze stawką NP

Wystawiając faktury za Google AdSense, musisz być podatnikiem VAT UE!

Okazuje się, że zgodnie z prawem, jeśli wystawiamy Google'owi fakturę w związku z uczestnictwem w programie reklamowym, musimy się wpierw zarejestrować jako podatnik VAT UE – czyli taki, który świadczy usługi na rzecz innych podmiotów gospodarczych z innych krajów UE.

Wszystkiemu winna jest nowelizacja ustawy o VAT. Jak wyjaśnia dla „Gazety Prawnej” Jarosław Ziobrowski, ekspert z kancelarii WKB Wierciński, Kwieciński, Baehr, od 1 stycznia 2010 roku obowiązują nowe zasady ustalania miejsca świadczenia określonych usług. Teraz miejscem świadczenia usług na rzecz podatnika jest miejsce, w którym usługobiorca ma swoją siedzibę.

Należy to rozumieć tak, że jeśli świadczymy usługi na rzecz podatników z innych krajów UE (w tym wypadku Irlandii, bo tam Google zarejestrowało swoją europejską siedzibę), to będą one opodatkowane właśnie tam, a nie w Polsce.

Umieszczanie na swojej witrynie reklamy jest właśnie taką usługą. Polski podatnik będzie się więc rozliczał na podstawie przepisów obowiązujących w Irlandii. W praktyce wykorzystana zostanie reguła „odwrotnego obciążenia” („reverse charge”). Ziobrowski wyjaśnia, że usługodawca z Polski wystawi Google'owi fakturę bez VAT, ale musi wypełnić wpierw obowiązek rejestracji wewnątrzwspólnotowej (VAT UE).

Ekspert przypomina również, że podatnicy powinni pamiętać o kolejnym obowiązku – muszą składać podsumowujące informacje o świadczonych usługach, w cyklu kwartalnym.

źródło: podatki.gazetaprawna.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności