Skocz do zawartości

Badania społeczne dotyczące linkowania

IdeaBest

Rekomendowane odpowiedzi

@up

przykład6 - użyszkodnik internetu, fan jakiejś określonej tematyki - powiedzmy hodowli gołębi.

Siedzi na kompie codziennie - godzinkę, dwie dziennie. Ogląda ulubione strony i portale o określonej tematyce, czyta swoje ulubione fora o tejże tematyce udzielając się na nich i prowadzi małego bloga o swoim hobby. Gdy znajdzie ciekawego niusa o gołębiach linkuje naturalnie i na stronach tematycznych.

załóżmy, że na 18.000.000 użytkowników internetu w PL (gdzieś czytałem, że ponoć tyle ludzi korzysta z netu w PL) co dziesiąty jest "hodowcą gołębi" i ma swoją stronę/bloga hobbystycznego i umieści tam strzelam 6 linków (bo jak będzie 200 to zaraz farma linków) to daje 10M linków. W PL jest 2M dzialalnosci gospodarczych i kilkaset tysiecy sp zoo, jakby dorzucic wszystkie inne spolki to razem niech wyjdzie 3M firm. Co daje jakieś 3 linki naturalne na firmę. Przy założeniu że co dziesiąty user netu ma hobby, które bloguje i gdzie zamieszcza linki do "ciekawych" innych stron.

Już widzę naturalne linki do Józka z warzywniaka, co ma sweet focie z ogórkiem, Franka z zakladu pogrzebowego co ma sweet focie nad trumną itp. Wiem, wiem... ostatnio był link co na Utubie autozlom rozwalał furę, ale wydaje mi się, że nie tędy droga, żeby parodię z zakładu pogrzebowego robić....

podtrzymuję: Linkowanie naturalne to ściema...

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

• Odpowiedzi 45
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Już widzę naturalne linki do Józka z warzywniaka, co ma sweet focie z ogórkiem,

teraz zadaj sobie pytanie "po co Józkowi naturalne linki skoro wszyscy na osiedlu go znają i wiedzą jakie ma ogórki"

Franka z zakladu pogrzebowego co ma sweet focie nad trumną

a tutaj fajny przykład jak się można reklamować z trumnami :)

Powtarzam - ludzie nie linkują tego co jest byle jakie , ludzie linkują to co ciekawe lub budzące kontrowersje

teraz zadaj sobie pytanie "po co Józkowi naturalne linki skoro wszyscy na osiedlu go znają i wiedzą jakie ma ogórki"

a może Józek chce też sprzedawać zarąbiście zapakowane ogóry na export do juesej, albo do ruskich?

wiem jedno, niechcący dałeś mi kolejny pomysł na zdobycie "naturalnych linków" dzięki wielkie

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...

nie wiem co produkujesz/sprzedajesz ale można "stworzyć" z niczego "coś" co ludzie będą linkować. :) . Nawet zdobycie linka z wikipedii nie jest aż takie skomplikowane - trzeba tylko znaleźć odpowiednią nisze - ale zaznaczam - wiki niechętnie linkuje do stron komercyjnych ale zaplecze chętnie linkują ;)

nie wiem co produkujesz/sprzedajesz ale można "stworzyć" z niczego "coś" co ludzie będą linkować. :) . Nawet zdobycie linka z wikipedii nie jest aż takie skomplikowane - trzeba tylko znaleźć odpowiednią nisze - ale zaznaczam - wiki niechętnie linkuje do stron komercyjnych ale zaplecze chętnie linkują ;)

tak, mam kilka pomysłów jak zrobić coś z niczego, coś co będzie tak durne, że ludzie będą chętnie to wrzucać na jakieś demotywatory, wykopy i inne takie... tylko chcę to zrobić choc trochę profesjonalnie, a do tego muszę się przygotować - nagranie z telefonu może być niewystarczające ;-) nie zmienia to faktu, że nie do końca jest to "naturalne linkowanie". A tak a propos to odeszlismy (jak zwykle) od tematu...

@M0drzew ale Twoje wzory i obliczenia nie dają jednoznacznej odpowiedzi pod tytułem, że linkowanie naturalne to ściema - potwierdzają jednak, że linkowanie naturalnie to nie napyerdalanie 10000000 linków bez ładu i składu, skąd popadnie.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

@M0drzew ale Twoje wzory i obliczenia nie dają jednoznacznej odpowiedzi pod tytułem, że linkowanie naturalne to ściema - potwierdzają jednak, że linkowanie naturalnie to nie napyerdalanie 10000000 linków bez ładu i składu, skąd popadnie.

w mojej branży w topach są ci co mają pierdyliard linków skąd popadnie, elegancko zawoalowane trzystajedynkami, porobione cuda wianki w stylu cloakingu i jest super...kończę wywód...

@up wywodu nie kończ - nie rzucaj fochem :) dyskusja to także wymiana różnych zdań ;)

IMHO jest jedna zasada w dobrym linkowaniu - dobry link to taki, który google zaindeksuje ale nie oflaguje w żaden sposób ;)

cała reszta linków i recept na linkowanie jest o kant kuli rozbić ;)

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

@up wywodu nie kończ - nie rzucaj fochem :) dyskusja to także wymiana różnych zdań ;)

IMHO jest jedna zasada w dobrym linkowaniu - dobry link to taki, który google zaindeksuje ale nie oflaguje w żaden sposób ;)

cała reszta linków i recept na linkowanie jest o kant kuli rozbić ;)

nie chodzi o fochowanie :D trzeba do roboty się brać, a wszelkie wywody w jednym dłuższym poście opublikuję za kilka dni, czekam jeszcze na wyniki kilku testów :)

mam blog specjalistyczny na którym można się dowiedzieć rzeczy których nie mozna znależć łatwo w sieci

OK. Jak będziesz miał bloga np o pomocy dla niepełnosprawnych dzieci, Leczeniu urazów powypadkowych lub np. tematy związane z maturą to masz szanse, że w określonych okresach lub sytuacjach na specjalistycznych forach ktoś zrobi linki do ciebie. To że będzie o tobie pisał na swoim blogu to już mało realne, chyba że mówimy o branży pozycjonowania gdzie zauważyłem, że niektóre skupiska pozycjonerów opisują skrótowo na swoich blogach to co ktoś napisał w bardziej rozwinięty sposób i umieszczają tam linki ( Tu jesteście raczej dogadani albo robią to te same osoby pod innymi nickami)

Jeśli weźmiesz przeciętną firmę na tapetę, gdzie ktoś robi usługi lub sprzedaż to szanse na naturalny link są zerowe (Tak samo jak na pozytywną opinię napisaną winternecie - 1/30 osób niezadowolonych napisze swoją opinię, 1-10000 zadowolona również ją napisze, chyba że poprosisz to dojdziesz do 1/300). Jak zrobisz jakiś idiotyczny, kontrowersyjny lub gimbazowy filmik na YT to może jego zalinkują ale na pewno nie stronę. Przy normalnych firmach nie ma szans na naturalne linki. Kto ci będzie pisał sam z siebie artykuły i umieszczał na blogu o firmie:

- produkującej wizytówki

-szyjącej garnitury

-naprawiającej samochody ( Tu znam gościa co ma zajebistą firmę i robi klasyki - myślisz że ma chociaż jeden naturalny link - a branża całkiem ciekawa, auta za******e, a klienci przez internet nie przychodzą bo nikt nie napisze złamanego słowa. Zdawać by się mogło że jak facet ma firmę około 40 lat to chociaż w ostatnich 10 latach pare linków powinno powstać?)

-pralki lodówki i inne AGD

- Robiacej usługi reklamowe

- Dentyście

Czy nawet z tematów które mają szanse (kluby, dyskoteki, imprezy lokalne)

Jak by ludzie sami to robili to nie było by żadnego z Was bo nie byłoby to potrzebne

Te wymienione przeze mnie braże mają szanse na 1 naturalny link na 3 lata, a w więcej nie uwierzę.

@unnamed

Podeślij mi na PW jeśli mogę prosić ten blog - zobaczę sobie jeśli pozwolisz jaka to tematyka i ocenię swoją intuicją czy te linki są naturalne. Jeśli piszeż że masz 50uu dzień to 70 linków naturalnych w rok to naprawdę niezły wyczyn:)

Jeśli weźmiesz przeciętną firmę na tapetę, gdzie ktoś robi usługi lub sprzedaż to szanse na naturalny link są zerowe

[ciach]

Te wymienione przeze mnie braże mają szanse na 1 naturalny link na 3 lata, a w więcej nie uwierzę.

z ust mi to wyjąłeś...

tematyka - zabytkowa motoryzacja a dokładniej charakterystyka części ( co i jak powinno wyglądać i w jakim modelu było stosowane ). Są naturalne linki z odkywca.pl, nsu.riders.pl, .vfv-automobil-forum.de, fahrzeuge-der-wehrmacht.de, vintagebmw.org donretro.ru i wiele wiele innych. Sorka nie podam urla bo tera to moje zaplecze :)

Mówisz o tych, że te są naturalne ( P.S. wycina mi z postów linki a chciałem wstawic do tego co unnamed jako nsu napisał link) bo jak dla mnie to śmiech.

Pokaż mi tam artykuł napisany o jakimś warsztacie który nie jest własnością człowieka prowadzącego tą stronę i w którym wstawił linka do swojej konkurencji

Inne strony które wymieniłeś - poza linkami do zlotów i programów partnerskich to ja tam naturalnych linków nie widzę albo mam zaćmę na oczy.

Naturalne linki to tam może są do zlotów, wystaw i innych pierdół.

Pokaż mi na tych stronach choć jeden artykuł z którego wychodzi link do komercyjnej firmy i jest tam umieszczony w naturalny sposób.

Jak ja rozmawiam z facetem który restauruje te klasyki od wielu lat i nikt nie zrobił mu naturalnego linka, albo ja prowadzę firmę już 17 lat i mówię ci uczciwie ze 3 do 4 sztuk jest naturalnych. Chcesz mi wmówić, że ludzie będą pisać o nas albo o tym co robi modrzew.

Musiałbyś być bardzo przekonującym właścicielem sekty a ja musiałbym być w wyjątkowo ciężkiej sytuacji co pewnie obniżyłoby moją percepcję i możliwość obrony przed manipulacją.

P.S. jak chłopaki robią jakąś imprezę to wtedy jak najbardziej w lokalnych portalach mozna znaleść informację o zlocie i czasem link do strony informującej o tym wydarzeniu. Ponieważ są to imprezy cykliczne i ludzie już o nich wiedzą zawczasu to pseudo prasa się tym interesuje i conieco napiszą . Na świeceniu pojazdów w Podkowie czasem się nawet jakiś polityk pokaże. Ot cała prawda o naturalnych linkach w odniesieniu do firm i innych wydarzeń.

Troche dochodzicie do tego "jak zachowuje się" grupa osób która specjalizuje sie w jakimś temacie :-)

Edyta: Grupa która nie koniecznie musi się wzajemnie lubić i szanować co widać na Tym forum :)

Edyta2: Wg Wikipedii grupa to 3 osoby - 2 to koledzy:P "którzy się znają" i tu się zaczyna wpływ Social Media

Gdyby tak pozamieniać niektóre pojęcia :-)

Podaruj 1% Oli Borwik

Wspieraj charytatywnie na SEO forum PIO

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności