Skocz do zawartości

2 Strony na jednej domenie.

Seo.Uczniak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

czy orientuje się ktoś jak można zrobić na jednej domenie podwójną stronkę, oraz czy w ogóle da się to zrobić?

Chodzi mi o to że mam domenę którą chciałbym używać dla polskojęzycznych użytkowników (oczywiście z naszego kraju) oraz anglojęzycznych (reszta świata). Zastanawiam się, czy można ustawić stronę tak żeby w momencie gdy loguje się ktoś z polski wyskakuje stronka po polsku, a jak z innego regionu świata to automatycznie pokazuje się anglojęzyczny odpowiednik. Nie chce kombinować nic przekierowaniami z pl. na com itp. bo końcówka będzie inna niż standardowa. Coś z nowych końcówek np. .land, a tym samym w grę wchodzi tylko jedna domena. Ale uważam że nazwa jest na tyle chwytliwa że może anglojęzyczni użytkownicy też dołączyli by się do Human Traffic na tej stronce.

Czy coś takiego jest możliwe? Może ktoś podratował by mnie jakimiś wskazówkami? Czy w takim wypadku muszę mieć dwa szablony (może ten sam, ale dwa razy zainstalowany albo ... sam nie wiem), czy jak to ogólnie musi wyglądać?

thx

1. hmmm może i tak, ale da się jakoś ustawić tak aby podstrona dla gości z us otwierała się automatycznie w momencie gdy ktoś wchodził by z innego IP niż z polskiego?

2. Jeżeli ktoś ma pomysł jak to zrobić bez /en/ to proszę o info, bo bez tego o wiele fajniej wyglądał by adres. Z drugiej strony wydaje mi się że będzie to niemożliwe :)

To dobrze, że chociaż Ci się wydaje. A wystarczy pomyśleć.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

2. Jest do zrobienia, ale możesz za to dostać banana - różne treści pod jednym adresem uzależnione od IP/geolokalizacji mogą być potraktowane jak podsuwanie innych treści użytkownikom a innych treści robotom - swoją drogą wyniki uzależnione od geo w googlu właśnie na tym bazują ;) Do tego, od strony usability będzie to zupełnie nieprawidłowe - jaki język podstawisz np. dla usera z niemcowni? polski, angielski? :)

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

- jaki język podstawisz np. dla usera z niemcowni? polski, angielski? 

Język w/g jego geolokalizacji IP z możliwością ręcznej zmiany na inny. To jest standard w niektórych aplikacjach łebowych, stronach etc.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

@up Szlaf, ja to wiem ;) ale tego nie robi się tak jak by chciał to zrobić uczniak - chce iść na łatwiznę a to zawsze najgorsze z możliwych wyjść ;)

osobiście zainwestował bym w subdomeny a nawet w domeny *.pl i *.com i tylko pod *.com serwowałbym języki a na *.pl zrobiłbym przekierowanie na *.com z językiem zależne od kraju użyszkodnika.

Panie Boże, chroń mnie przed debilami, bo rozmowa z nimi powoduje, że  grzeszę pychą..

Były sobie świnki trzy - content, google oraz link | jestem uczulony na pierd*lenie głupot | idiot intruder aka internetowy poszukiwacz prawdy 

Najlepiej stawiaj subdomenę np. en.domena.com

Przynajmnej obie się będą indeksować osobno.

I tak jak mcmagic pisał, robić przekierowania zależnie od kraju użytkownika.

Dodatkowo na obu zrobić link do wersji przeciwnych (np. obrazki flag)

Ja kiedyś tak stawiałem stronę pod swój software i dobrze to funkcjonowało.

Mogłem wtedy ustawić płatności pod różne wersje językowe, a nawet różne systemy płatności, inne dla pl, inne dla en.

Mogłem osobno zgłaszać software do zbiorów shareware, inne do en, inne do pl.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Dzięki za info. Chodzi o to że nazwa jest z inną końcówka i według mnie to może być kluczem do przyciągnięcia użytkowników (jak na mój gust to naprawdę mocno pasuje do tematu). Dlatego nie chciał bym tego za bardzo zmieniać, a tak naprawdę, wydaje mi się że jeżeli tak zrobię to dużo na tym stracę :(.

Z drugiej strony nie chcę dostać bana, jeżeli zrobię np. blablabla.land/en/ to wszystko będzie w porządku odnośnie regulaminu? Jak w takim razie zrobić geolokalizacje żeby ze wszystkich innych Państw niż z Polski użytkownik wchodził na /en/?

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...

Chociażby coś takiego w PHP, napisałem w 3 minuty. Może komuś się przyda.

<?php

$ip = $_SERVER['REMOTE_ADDR'];

$geoArray = (unserialize(file_get_contents('https://www.geoplugin.net/php.gp?ip='.$ip)));
    $country = $geoArray["geoplugin_countryName"];

if ($country == "Poland") {
        //wyświetlamy zawartość dla odwiedzin z Polski
    } else {
        header("HTTP/1.1 301 Moved Permanently");
        header("Location: https://www.mojastrona.com/en/")
    }

?>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności