Skocz do zawartości

Ktoś linkuje spamem do moich stron

sauce007

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam kilka stron internetowych których stworzenie zajęło mi sporo czasu, w kwietniu jakoś trafiły na "pozycje" i załapałem prawie wszystkie hasła na jakich mi zależy na top 10 tymi stronami.

Od jakiegoś czasu konkurencja jednej ze stron radzi sobie coraz gorzej (dużo banów i filtrów z top 10) ale mają 2-3 strony na pozycjach 10-30 więc postanowili chyba inaczej walczyć o pozycje.

Od jakiegoś miesiąca atakują moje strony, które linkują między sobą słabymi linkami z SWLi i innych stron spamowych. Jedna strona poleciała w sobotę z indesku (tzn strona ma filtr algorytmiczny: jest zaindeksowana ale odwiedzających jest 90% mniej oraz straciłem wszystkie keywordy - nawet te nielinkowane)

Teraz zacząłem martwić się o pozostałe strony, widać, że konkurencja zrobiła się aktywna i próbuje pozbawić jedną ze stron "zaplecza" (jako że strony linkują między sobą). Wiem jaką stroną chcą wywalić z indeksu i muszę z tym walczyć, teraz najważniejsze pytanie: JAK?

Nie mam pojęcia co robić i jak wykrywać linki szybciej niż ukażą się one w Webmastertools. Mam SeoSpyGlass ale on wykrywa tylko te starsze linki, często pokazując także te nieaktualne.

Moglibyście wytłumaczyć mi jakie kroki doraźne (na teraz aby ratować inne strony i tą z filtrem algorytmicznym) mogę podjąć i jakie kroki zapobiegawcze mogę podejmować w przyszłości?

Z góry dziękuję.

które linkują między sobą słabymi linkami z SWLi i innych stron spamowych.

Oczywiście tu jest błąd, powinno być:

Od jakiegoś miesiąca atakują moje strony, które linkują między sobą. Atakują je słabymi linkami z SWLi i innych stron spamowych

zobacz co to za SWL lub zablokuj swoje strony w tym SWL - cześć umożliwia blokowanie (niestety nie wszystkie ale przynajmniej część zablokujesz)

jak nie wiesz jaki SWL napisz do właściciela jaki SWL ma na stronie odpowie ci i wtedy zablokuj go w systemie

to pierwsza rzecz którą musisz zrobić

kolejna rzecz - wszytskie wyłapane domeny do disalov - niestety inaczej sie nie uchronisz przed tym

Oferuje miejsce na kilku stronach internetowym, gdzie możesz umieścić:
BANERY REKLAMOWE
ARTYKUŁY PROMOCYJNE, REKLAMOWE, INFORMACYJNE

ja się spotkałem z sytuacją ,że pozycjoner sam linkował się z SWL i nie ogarnął sprawy chyba jak to działa i potem płakał że go konkurencja linkuje. Skończyło się na DT i systemy cierpią. Mam nadzieję ,że uczestnictwo w SWL będzie dodatkowo płatne co odsieje przynajmniej część .....

Problem w tym, że to oni są właścicielem tego "SWL" lub może źle to nazwałem: platfromy do kupowania linków na określony czas na różnych stronach z PR itd, a linkują ze stron które zostały już zbanowane, wyfiltrowane lub są spamem po arabsku czy chińsku. Podlinkowane są tylko strony związane z tą jedną stroną którą chcą wywalić z indeksu.

disavow działa? uploadować go przez GWT czy FTP? Co jeszcze mogę zrobić oraz jak znajdywać te linki szybko?

Co ze stroną z filtrem? Można ją odratować? Zaznaczam, że nie dostałem żadnej wiadomości o złych linkach, nic a nic.

ja się spotkałem z sytuacją ,że pozycjoner sam linkował się z SWL i nie ogarnął sprawy chyba jak to działa i potem płakał że go konkurencja linkuje. Skończyło się na DT i systemy cierpią. Mam nadzieję ,że uczestnictwo w SWL będzie dodatkowo płatne co odsieje przynajmniej część .....

Nie ja takiego problemu nie mam. Linkuje tylko swoimi stronami do swoich stron (największa ilość), zero katalogów, precli czyt SWL. Co najwyżej komentarze, fora i strony "sprawdzające wartość seo" strony. Moje strony mają mało linków (od 200 do 10 tyś) i dlatego chcę się zabezpieczyć przed możliwymi spadkami. Strony na których mi zależy mają po 200-1500 linków i są podatne na takie ruchy.

Chętnie dowiem się, kto oferuje taką "fajną" usługę jak dodawanie do zbanowanych stron.

Jeden z systemów swla :)https://www.forum.optymalizacja.com/topic/35434-e-weblinkcom/

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Nie mam pojęcia co robić i jak wykrywać linki szybciej niż ukażą się one w Webmastertools. Mam SeoSpyGlass ale on wykrywa tylko te starsze linki, często pokazując także te nieaktualne.

GWT też tak ma - pokazuje linki na domenach wygasłych rok czy dwa lata wczesniej;

więcej - raz nawet w negatywnej odpowiedzi na RR, dostałem jako przykład link na domenie, która wygasła rok wcześniej :)

no, ale podobno czasami automatem przysyłają przykładowe linki i stąd takie kwiatki :)

Moglibyście wytłumaczyć mi jakie kroki doraźne (na teraz aby ratować inne strony i tą z filtrem algorytmicznym) mogę podjąć i jakie kroki zapobiegawcze mogę podejmować w przyszłości?

nie za bardzo masz czym powalczyć;

ja jestem lekko przerażony (no, może przesadzam) jak łatwo dzisiaj można zajechać domenę anchorami Exact Match; szczególnie młode domenki, które jeszcze nie okrzepły w topach;

powodzenia

Sprawdź czym linkowali stronę, która dostała filtr i dla pozostałych domen stwórz Disavow i wgraj go. Jak widzisz że atak leci z listy X, nie pieprz się z cwaniakami i dawaj całą listę spamową do DT. Jeśli oni nie mają szacunku do Ciebie i Twojej pracy nie miej dla nich litości.

Jak coś podeślij mi zdepozycjonowaną www na mail, być może mam gotowe listy do tego SWLa. Ps. Nowe strony w SWLach powstają jak grzyby po deszczu, także lista z zeszłego miesiąca jest już i tak nieaktualna.

Domeny na sprzedaż - pod zaplecze SEO, strony PP, strony firmowe, sklepy internetowe.

Zapraszam również na podstronę z darmowymi narzędziami SEO >> https://techformator.pl/darmowe-narzedzia-seo/

Jeżeli jesteś zainteresowany publikacjami wpisów gościnnych, napisz do mnie @.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności