Skocz do zawartości

zamiana layoutu w sklepie internetowym

rzyszt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ,

zabieram się do odświeżenia layoutu sklepu internetowego i pytanie do was jakie są teraz modne trendy co powinienem koniecznie wziąć pod uwagę aktualizując e-sklep.

Aktualizowane graficznie będą:

- Strona główna

- Listowanie produktów

- Karta produktu

- Możliwe, że również koszyk.

Jest to sklep z bizuterią. Potrzebuję waszych wskazówek.

Narazie wzoruję się na zalando i intymnej w ten styl chcę uderzyć.

Pozdrawiam

K-rzyszt-of

SEO, Usability oraz UX

Moja  fotografia kulinarna  :D  Fu*k Google ......Ask me .... Chcesz nauczyć się strzelać? Nasza nowa strzelnica w Gdyni, nówka nie śmigana ;) W Gdańsku też mamy strzelnicę ;)

SEO - o tym jest całe to forum.

Usability - nie do końca ten termin wg. mnie pasuje akurat do sklepu, zastępuje się go generalnie terminem UX jeżeli chodzi o strony www. UX wg, wiki: https://pl.wikipedia.org/wiki/User_experience

W zakresie UX to np. layout powinien być RWD - czyli dopasowywać się do dużego ekranu jak i małego, tak żeby np. na smartfonie ludzie mogli wygodnie robić zakupy.

SEO to akurat zrouzmiałem ale mam kogoś z kim będę współpracował w tym temace i kto zna mój plan odnośnie zmiany layoutu.

Chciałem zmienić layout, a przy okazji zaciągnąć pozycję istotnych rzeczy od liderów rynku na tórych się wzoruje. Oczekiwałbym raczej porad, może ktoś ostatnio robił update swojego sklepu i mógłby się podzielic informacją jakie zauważył efekty. Ciekawi mnie czy wzorujecie się na liderach rynku bo ja mam taki zamiar w końcu oni wydają dziesiątki tysięcy na [usablity] oraz [uX] dlatego zakładam że na stronach takich jak zalando nic nie jest przypadkowe i jest tam po to by podnosić konwersję.

Zależy mi na waszej opinii, które waszym zdaniem rzeczy z powyżej strony ( chodzi o stronę główną, liste produktów karte produktu i koszyk ) należałoby traktować jako priorytwtowe i zaataptować w moim sklepie.

Layout na pewno chcę zmienić w ten sposób: (to szkic dla grafika który będzie się tym zajmował chodzi mi o układ nie wszystko jest tu uwzględnione np chcę boxy z treścią dla SEO wstawić jak na głównej zalando.pl )

newlayout.jpg

Nic dodać nic ująć zrób wersje na ANDROIDA + telefony (nie wszystkie mają one androida ale już większość z nas takie posiada). Czyli strona musi być czytelna i wszystko się ładować jak pod PC. Popracuj też nad tym, aby na www nie było zbyt wielu linków wewnętrznych bo długi ogon jest wtedy do xxxx. Optymalizacja to podstawa, abyś miał długi ogon. Jeśli np. jest to sklep z zegarkami czy różnymi produktami ozdobnymi niema np. wielu kategorii tylko 6-7, to po prostu stworzył bym subdomeny a w nich właśnie te kategorie. To tak ode mnie, pamiętaj też o dobrej optymalizacji bo nią dzieki wieloma linkami na sam URL możesz ździalać cuda :)

Masz chęc porozmawiać o dzisiejszym SEO? Masz pewne problemy, obiekcje? Napisz. Jestem otwarty na szczere rozmowy i spostrzeżenia poparte własnymi przykładami.

PW lub @ karol_marczak(małpa)kinowoonline.pl

karol_marczak dzieki za odpowiedź, faktycznie każdy mi doradza aby storna była kompatybilna z androidem tyle że nie bardzo rozumiem komu wydac takie polecenie ( grafikowi, programiście czy temu i temu od kogo to głównie zalezy czy strona będzie dobrze wyświetlac się na tabletahc i smartfonach)

Dlaczego uważasz że linki wewnętrzne osłabiaja long tail ? sądzisz że sub domeny to lepsze rozwiązanie, dlaczego? Jak miałoby to działać według Ciebie? kojarzy mi się to z niespujnością. Cały sklep ma baze produktów i są umieszczane w kategoriach nie bardzo widzę to jak miałbym przejść na subdomeny. Myslałem o subdomenach jeżlei wprowadzałbym nowe kolekcje produktów. Nowa kloekcja = reklama w adwords na subdomene, ale cały sklep opierac na sub domenach. Możesz wytłumaczyć idee ? Co sądzisz o tych boxach z textem pod SEO na www.zalando.pl (strona główna - środek oraz karta produktu po bokach)?

Co rozumiesz prze pojęcie dobrej optymalizacji ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności