Skocz do zawartości

rel=canonical

bodziou

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie odnośnie rel=canonical,

Mam podstronę w PHP w której to w zależności od jednego parametru częściowo zmienia się content, ale nieznacznie, zauważyłem że Google indeksuje mi też te strony z tymi parametrami i dodaje sobie do nich różne title. Czy w takim wypadku ustawienie tego rel=canonical w head na podstronę bez parametrów pomogło by zatrzymać tę indeksację Googla tak żeby była tylko widoczna ta jedna, bez parametrów?

dzięki niemu nie trzeba innym dawać noinsex

A nie znam takiej dyrektywy ... :D

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Google samo podjemie decyzję ... jak canonical jest zrobiony to o resztę się nie martw :)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Tylko że canonical nie zawsze jest dobry do "likwidowania" sortowania czy innych tego typu rzeczy.

Przez trzymanie się tej sztywnej zasady można sporo stracić w long tailach.

Ja tak zoptymalizowałem pewien duży sklep, że wszystkie sortowania/filtrowania są bez canonical, ładnie się zaindeksowały w google, i przez long tail zbierają ruch :>

Co więcej nie ma to żadnego negatywnego wpływu na stronę do której zwykle byłoby wskazanie przez canonical.

To jeszcze jedna sprawa:

Mam strone np. www.adres.pl/podstrona.php?par=4 - to jest adres podstrony z parametrem, mam zrobione przepisywanie adresów i wygląda to następująco: (przykład z parametrem, wiem że nie jest to ładnie przepisane)

www.adres.pl/podstrona/?par=4

natomiast podstrona bez parametrów po przepisaniu wygląda tak: www.adres.pl/podstrona/

to w rel canonical musze ustawić <link rel="canonical"href="https://www.adres.pl/podstrona/" />

czy

<link rel="canonical"href="https://www.adres.pl/podstrona.php" /> ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności