Skocz do zawartości

Czy duża różnica jest między VPS a Dedykiem?

Matif

Rekomendowane odpowiedzi

Zamierzam przerzucić się na serwer dedykowany.
Aktualnie VPS (ten na obrazku) zaczyna delikatne nie wyrabiać, znaczy czasem jest wszystko okej, a czasem robi się lipa.

Pytanie:
Czy duża różnica będzie między tym dedykiem, a VPSem pokazanym niżej?

Dedyk:
123123123.jpg

VPS:
123123123123.jpg

Forum King of Avalon - kingofavalon.pl

Może być niestety nawet gorzej. Dobrze by było, jakbyś stwierdził co jest w tej chwili wąskim gardłem na tym vpsie. Na vpsie masz ssd i 2 rdzenie xeona, który wydajnością bije na głowe tego G2030. Problemem może być tylko to, że przy tych cenach, które ma mintshost, te rdzenie są współdzielone między co najmniej kilku userów.

Jakie masz konkretnie oczekiwania odnośnie konfiguracji i jakim budżetem dysponujesz?

Z doświadczenia wiem, że jak coś jest współdzielone to potrafią tyle upchać, żeby współdzielącym wyszło bokiem ;) Dedyk to dedyk - wiesz co masz i ile możesz, na vpsie może się w każdej chwili okazać, że doszedł kolejny i zarżnął sprzęt - teoretycznie pewnie go wywalą prędzej czy później, ale czas mas w plecy.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Zależy od polityki firmy oferującej VPS. Najczęściej wąskim gardłem będzie dysk. W takim wypadku nawet zwykła SATA 7,2 rpm z 1 klientem będzie lepsza niż super SSD z 50 klientami. Ustal jednak najpierw przyczynę problemu, bo może to być kwestia np. optymalizacji skryptów i nawet dedyk może tu nie pomóc.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

@up: weź pod uwagę, że w tym serwerze dedykowanym masz tylko jeden dysk. Więc jak dysk padnie, a nie masz backupu, to masz problem. Dodatkowo awaria jedynego dysku, oznacza dla Ciebie przestój, oczekiwanie na interwencję technika, który dysk wymieni. Przy dobrych wiatrach przeniesiesz wszystko ze starego dysku.

Natomiast w zależności od tego, jakie backupy wykonywałeś, może czekać Cię konfiguracja całości od początku i dopiero na koniec przywrócenie danych...

Zależy od polityki firmy oferującej VPS. Najczęściej wąskim gardłem będzie dysk. W takim wypadku nawet zwykła SATA 7,2 rpm z 1 klientem będzie lepsza niż super SSD z 50 klientami. Ustal jednak najpierw przyczynę problemu, bo może to być kwestia np. optymalizacji skryptów i nawet dedyk może tu nie pomóc.

Mam możliwość wzięcia SSD 60gb zamiast hdd 1TB.

Informacja z utratą wszystkich danych mnie przeraża.

Może nie tyle zawartości strony, co baza danych jest dla mnie bardzo ważna.

Istnieje jakaś strona, na której dodałbym dane do mojej bazy, a ta robiła by mi kopie zapasowe co jakiś, wyznaczony czas?

Forum King of Avalon - kingofavalon.pl

Wolę dedyki nawet trochę słabsze niż VPS. Po za tym co napiali inni odnośnie dysku, ten "root" na VPSie to nie jest do końca root, nie wszystko można zrobić z zaawansowanych rzeczy - są np. problemy z quotą, z zegarem sprzętowym i inne.

wiesz co masz i ile możesz, na vpsie może się w każdej chwili okazać, że doszedł kolejny i zarżnął sprzęt

Święte słowa. Ja męczyłem prawie 1.5 roku na VPS. Jego działanie było zależne od innych osób. W moim przypadku w weekendy nie dało się na nim w ogóle pracować. Po przejściu na dedyka wszystkie problemy zostały rozwiązane. Trzeba tylko dbać we własnym zakresie o backup, ale to chyba oczywiste.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności