Skocz do zawartości

blekko.com

INOMan

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy pozytywne wrażenia używając tej wyszukiwarki, polecam zwrócić uwagę :

* na to jak fajnie jest zrobione przejście do kolejnej strony wyników.

* kategoryzację dla niektórych wyników (np. mercedes)

* generalnie cały UX

Niestety brak kategoryzacji dla fraz typowo polskich.... ale może właśnie w tym kierunku powinna iść "nasza" wyszukiwarka nekst.pl? Polecam się pobawić tym.

* na to jak fajnie jest zrobione przejście do kolejnej strony wyników.

Trochę mi zajęło mi "znalezienie 2 i kolejnej strony z wynikami wyszukiwania.

Nie mam pewności czy inny użytkownicy przyzwyczajeni do google też je tak od razu znajdą.

...ale to jest zaj*biste :) Żadnego celowania w kolejny numerek strony etc., masz kursor nad treścią i pojawia się kółko ze strzałką, kliknięcie i nie ma żadnego męczącego przeładowania strony (w każdym razie bardzo mało), wygoda tego jest niesamowita, żadnego przewijania - oczywiście na dużym ekranie.

Google takich rozwiązań raczej nie wprowadzi, bo każde osobne przeładowanie strony to kolejne odsłony reklam adwords za które płaci się nie tylko w modelu CPC ale też CPM.

Do tego naprawdę niezłe wyniki dla fraz po polsku.

INOMan

Słabe to. Są też błędy, bo przy przejściu np. z 2 strony na trzecią gubi mi strzałeczkę. Dzieje się tak, gdy zjadę kursorem w dół i w tym czasie strzałeczka znika...

Ta niebieska belka strasznie irytuje.

Świetne. Od dawna zastanawiałem się dlaczego nie ma kategoryzacji wyników w wyszukiwarkach na tej zasadzie. Kto wpisze nazwę produktu, którego chce kupić, szuka w sklepach, kto chce o tym poczytać na forach szuka w organikach, a kto chce wiadomości szuka w wiadomościach.

UI takie sobie, ale sam pomysł i rozwiązanie bardzo na plus. Przewijanie wyników też ciekawie rozwiązane, chociaż strzałeczki nie powinni najeżdżać na tekst.

Powiało czymś innym, to dobrze, bo im więcej inicjatyw tego typu, tym więcej szans, że coś się przebije :)

Ten przykład który podałeś pokazuje jak ładnie ta wyszukiwarka różnicuje wyniki top10.

Mamy opis pułapki, przedstawienie teatralne pod tym tytułem, sklep gdzie możemy pułapkę kupić... a to wszystko są frazy polskie, rynek w który oni chyba w ogóle nie celują.

Dla fraz anglojęzycznych jest jeszcze ciekawiej, dla mnie ta wyszukiwarka to odkrycie, niech robią tak dalej to mają duże szanse chociaż trochę zagrozić google, byleby się im nie sprzedali jak wiele innych firm.

Edit:

i jeszcze jeden smaczek: fajnie zrobiona captcha w formularzu kontaktu :)

Ja nie promuję żadnej wyszukiwarki. Chyba, że ktoś mi za to zapłaci. Czy jest chętny? ;)

Nie widzę nic dobrego w blekko, wyniki gorsze niż w google. :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Nie widzę nic dobrego w blekko, wyniki gorsze niż w google. :)

Na jakiej podstawie to stwierdziłeś? Że Twoje strony nie znajdują się w czołówce?

Orientuje się ktoś czy blekko ma operatory typu "inurl" w celu zrobienia harvestera? :)

@larry tego chyba nie ma, ale tutaj przykłady różnych opcji wyszukiwania:

https://help.blekko.com/index.php/advanced-search-features/

nie wiem czy do harvestowania blekko się akurat najlepiej nadaje bo oni nie zwracają dużej ilości wyników, to zresztą ma sens bo większość zwykłych userów nie wychodzi po za 20-30 wynik wyszukiwania.

@szlafrock - mam inne obserwacje ale to jest tak, że zawsze znajdziesz frazę gdzie np. google będzie najlepsze wyniki podawało, a znajdziesz taką gdzie lepsze będzi blekko albo bing. To jest też kwestia indywidualna, Tobie dane wyniki nie będą pasować a komuś innemu będą. To tak jakby stwierdzić, że zielony kolor jest najlepszy i basta.

Natomiast obiektywnie wg. mnie blekko jest dlatego lepsze np. od Google bo potrafi w wynikach podawać strony z bardzo różnych dziedzin i ładnie kategoryzuje wyniki - niestety na razie dla j. angielskiego.

Wyszukiwarkę blekko, duckduckgo jak i podobne. Należy rozpatrywać w kategorii ciekawostki. Nie ma żadnego wpływu na rynek polski. Może niewielki za oceanem ale nie u nas.

O ile wykorzystuję z powodzeniem binga, seznam to nie widzę zastosowania dla blekko.

Dlatego piszę, że lepszy jest jest bing. Dla mnie lepszy. :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności