Skocz do zawartości

filtr na maila w domenie firmowej

uzytkownik78

Rekomendowane odpowiedzi

Z jakiegoś powodu na domenę firmową typu biuro@firma.pl został nałożony filtr przez google czyli poczta nie dojdzie na gmail. Sprawdzałem 2 różne konta gmail i bez sukcesu. Sprawdzałem też konto hotmail i też na nie nie przyszedł mail. Na konto o2.pl przyszedł bez żadnych problemów.

Jak temu zaradzić? Nie trzeba chyba tłumaczyć jakie powoduje to problemy gdy adres _firmowy_ ląduje na jakieś blackliscie

komunikat błędu otrzymywany po wysłaniu maila na skrzynki gmail wygląda mniej więcej tak

"

This message was created automatically by mail delivery software.A message that you sent could not be delivered to one or more of itsrecipients. This is a permanent error. The following address(es) failed:  mojamail@gmail.com    SMTP error from remote mail server after end of data:    host gmail-smtp-in.l.google.com [2a00:1450:4010:c04::1b]:    550-5.7.1 [2a01:4f8:191:3074::2      12] Our system has detected that this    550-5.7.1 message is likely unsolicited mail. To reduce the amount of spam sent    550-5.7.1 to Gmail, this message has been blocked. Please visit    550-5.7.1 https://support.google.com/mail/bin/answer.py?hl=en&answer=188131 for    550 5.7.1 more information. m8si11782946lah.97 - gsmtp"

Jak temu zaradzić?

Sam wklejasz odpowiedź i pytasz się jak temu zaradzić?

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Należy sprawdzać co jakiś czas serwery antyspamowe.

Ja niedawno miałem ciekawy przypadek.

Rano dostaje meila, że z mojego konta został wysłany spam w dużej ilości.

Hasło do konta pocztowego zostało zmienione, i nowe hasło.

Szok, nerwowe skanowanie kompa czym się da ;-)

Na kompie pusto, żadnych wirusów, nic.

Dziwne też, że dotyczyło to tylko jednego konta bo mam ich kilkanaście.

Kilka długich rozmów z pomocą bo z adminem się nie da porozmawiać i w końcu wyjaśnienie.

Ktoś puścił spam z fałszywym adresem nadawcy (moim).

"Rozgarnięty" admin (odbiorcy) od razu dodał mój ip do serwera antyspamowego i napisał do mojego admina że spamuję.

Ten również "rozgarnięty" od razu blokada i zmiana hasła.

A wystarczyło sprawdzić statystyki serwera i poczty wychodzącej, w ciągu ostatnich dni wyszło tylko 2 normalne meile ;-)

Bing.com jest szybszy, daje lepsze wyniki. Mniej szpieguje.

Google uczy, Google radzi, Google nigdy nas nie zdradzi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności