Skocz do zawartości

Jakie Katalogi?

Ozimas

Rekomendowane odpowiedzi

@kris - tylko skąd google ma pewność, że link wstawił właściciel a nie konkurencja, po to aby kogoś "zdepozycjonować"? To jakaś paranoja.

Jedyna możliwość to szpiegowanie np. przez google chrome.

• Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Google wymyśliło pojęcie "link nienaturalny" w celu wprowadzenia zamieszania. Nikt nie wie jak taki link wygląda.

Jest to pole do manewru, czyli do nakładania kar. W takiej sytuacji każdy link może być nienaturalny, nieważne czy z anchorem czy bez. ;)

Właściciele katalogów są sami sobie winni ponieważ przyjmują każdy wpis, liczy się tylko kasa z multikodu. Im więcej linków wychodzących katalog posiada tym jest narażony na karę. dodatkowo ludzie, którzy dodają linki do katalogów stosują dopałke wpisów wszystkim co mają pod ręką. Kolejni zgłaszają linki z katalogów do disavow. Koło się zamyka.

Sprytnie to Google rozpracowało.

e:

Na pytanie: Jakie katalogi?

Można odpowiedzieć krótko. Prywatne. Gdzie nikt nie ma dostępu lub dostęp jest bardzo ograniczony i kontrolowany.

To samo jest z zapleczem.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Jeszcze są katalogi branżowe, gdzie plusem jest jednotematyczność takiego katalogu a nie napaćkane wszystko na raz jak w wielotematycznych.

Do tego dobrze kiedy katalog ma jeszcze jakąś inną treść oprócz samych wpisów.

Przykład to mój (sorry za prywatę, nie chce mi się szukać innych) katalogmeble.pl: niektórzy ludzie oprócz samego zgłoszenia firmy dodają też oferty/zdjęcia, i widzę pozytywny wpływ.

Mimo że generalnie ten katalog jest biednie linkowany (nie mam czasu), to np. na frazę EMD jest między 20-30 miejscem ("katalog meble") i stoi w tym sensie wyżej od innych serwisów które nie są żadnymi śmieciami.

W tym kierunku moim zdaniem powinny iść katalogi, powinno się odchodzić od wielotematyczności i treści opartej tylko o wpisy, tylko jest jeden problem: to wymaga więcej pracy od właściciela :)

I wystarczyło że coś nabazgrałem i sterta dobrych odpowiedzi :) no proszę :)

@Frog: na pewnoi nie seokatalog.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Chodzi mi bardziej o skrypty mniej znane wszystkim ale funkcjonalne :)

Cóż Tobie stoi na przeszkodzie, aby samemu taki skrypt napisać (lub poprostu komuś zlecić)? Będziesz miał jeszcze bardziej unikalny :)

MrFrog a co ma skrypt do "wartości" katalogu? Na każdym skrypcie można postawić rożnej wartości katalog. Nawet na SEOkatalogu. SEOkatalog ma olbrzymie możliwości jego modyfikacji tylko ludzie ich nie wykorzytują nawet w 1 %. Zaczynając od struktury URL, kategorii, wpisu, rodzaju linków jak i modyfikacji samego sytemu zgłaszania wpisów.

MrFrog a co ma skrypt do "wartości" katalogu? Na każdym skrypcie można postawić rożnej wartości katalog. Nawet na SEOkatalogu. SEOkatalog ma olbrzymie możliwości jego modyfikacji tylko ludzie ich nie wykorzytują nawet w 1 %. Zaczynając od struktury URL, kategorii, wpisu, rodzaju linków jak i modyfikacji samego sytemu zgłaszania wpisów.

@MaxPan: nie pisałem nic o wartości katalogu względem skryptu. Zapytałem tylko o skrypty, które według użytkowników są warte uwagi. Co do SEOkatalogu to masz rację ma ogromne możliwości, które można dobrze wykorzystać. Jednak jakoś ten skrypt według mnie został już tak obsmarowany przez różnych ludzi, że wiele osób po prostu omija go z daleka...

WEbnews od lat nikt nie zaspamował bo formularz tam łatwo zabezpiecza się minusem jest specyficzny sposób tworzenia szablonów graficznych, z tego co mówiła mi osoba która te szablony robi, i w 90% przypadkach po aktualizacji skryptu trzeba aktualizować szablon. Suport jak najbardziej OK

Na pytanie: Jakie katalogi?

Można odpowiedzieć krótko. Prywatne. Gdzie nikt nie ma dostępu lub dostęp jest bardzo ograniczony i kontrolowany.

To samo jest z zapleczem.

Mnie to zastanawia, że wszędzie mówi się teraz, że prywatne katalogi najlepsze, prywatne zaplecze najlepsze - czyli takie źródła do których jak najmniej osób ma dostęp, ok...ale prywatne rzeczy trzeba też jakoś linkować. Co nam da prywatny katalog linkowany np swlem, gsa, ogólnodostępnymi katalogami, preclami itp?

Czy to znaczy, że najlepiej tworzyć zaplecze linkujące zaplecze i zaplecze linkujące to pierwsze zaplecze i tak dalej, żeby nasz prywatny katalog miał wartość? ;)

Bo jak w takim razie inaczej linkować taki katalog z mało dostępnych miejsc (najlepiej prywatnych)?

o ile 1 stronkę można dopieszczać ręcznie zdobytymi linkami z żywych nie zaspamowanych miejscówek, o tyle 500/1000/2000 stronek zaplecza musi być linkowane automatem, a nie ma co się oszukiwać, duża część miejscówek automatowych jest już tak zaspamowana że nie działa, albo też dzięki formule "uprzejmie donoszę" jest na czarnej liście G. I niestety nie pomaga kolejnych hiper zaplecz, bo i tak do podlinkowania korzystamy z trochę poprawionych baz automatów.

Czy to znaczy, że najlepiej tworzyć zaplecze linkujące zaplecze i zaplecze linkujące to pierwsze zaplecze i tak dalej, żeby nasz prywatny katalog miał wartość?

Częściowo tak. Naležy jednak unikać schematów w linkowaniu, budowie zaplecza etc. Naležy też budować zaplecze, które nie wygląda na zaplecze. Z reguły są to przyjazne użytkownikom witryny.

Oczywiście należy to linkować też automatami. Jednak nie gdzie popadnie a starannie wybierać miejscówki. Najlepiej tam gdzie nikt jeszcze nie wszedł. :)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności