Skocz do zawartości

Pozycjonowanie lokalne - przeskoczenie katalogów

SirValeq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Załóżmy mało konkurencyjną branżę w miejscowości do 200 tys. mieszkańców (tzn. powiedzmy 15 firm, z czego 14 i tak ma niezoptymalizowane strony). Udaje się samą optymalizacją i social sharing'iem umieścić stronę na najwyższej pozycji spośród konkurencji. Oznacza to 3 miejsce w wynikach wyszukiwania na frazę 'branża + miejscowość'. Dwie pierwsze pozycje to katalogi. Jeden branżowy (wyszukuje się podstrona z miejscowością), drugi lokalny (wyszukuje się podstrona z branżą).

Pytam z czystej ciekawości i chęci nauki czy też spróbowania swoich sił: czy jest szansa na wyprzedzenie tych dwóch katalogów? Jeśli tak, to na czym się skupić?

@UP ... nie pogrążaj się...

Pytanie co to za katalogi :) Może katalog onetu albo zumi ;)

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Arkaszka: w seozinie zamrożonym ??? nie da sie ;):P

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Stronie firmowej zawsze będzie łatwo wskoczyć ponad katalogi. Samo ich istnienie w Top 10 oznacza, że fraza nie należy do trudnych, chociaż nie twierdzę, że wystarczy do tego optymalizacja.

Marta, nie do końca się zgodzę :P

zerknij na frazy turystyczne i pozycję katalogów branżowych nad stronami firmowymi pensjonatów, hoteli i kwater...

np. "wczasy nad morzem"

albo bardziej zbliżając się do pytania autora: "branża+miejscowość":

"noclegi międzyzdroje"

jeśli twierdzisz, że to łatwe frazy, to chętnie zapłacę jak za łatwą frazę za całe TOP10 (płatność za efekt ofkors :P ) moich stronek firmowych :P

Oboje zrobimy świetny biznes ;)

ale w kwestii fraz, gdzie samą optymalizacją strony zrobiłeś TOP3, to bułka z masłem, jak napisał @Arkaszka

dymna.jpg

tylko to bardziej portale turystyczne niż "klasyczne" katalogi, dodatkowo zoptymalizowane i często na maxa pozycjonowane. Co innego gdy na frazę topy okupują katalogi które wbijają się siła rozpędu i czymś tam jeszcze, bez podlinkowania.

@Arkaszka:

Stronie firmowej zawsze będzie łatwo wskoczyć ponad katalogi.

tylko to miałem na myśli...
te portale turystyczne, to nic więcej, jak katalogi tematyczne: dobrze robione i zadbane.

zatem mnie interesuje to zawsze :P

dymna.jpg

Jest spora różnica pomiędzy zwykłymi katalogami a serwisami tematycznymi. Tematyczne i zadbane portale będą miały większą siłę przebicia. No nikt mi chyba nie powie, że przeciętny katalog stron (nawet tematyczny) ma podobną wartość do portalu tematycznego, zadbanego, z fajnym contentem, a nie nastawionego wyłącznie na korzyści SEO.

Powiem tak, jak widzę w top 10 albo katalogi stron albo nawet katalogi firm typu firmy.net, a sama mam stronę skupioną wokół konkretnego zagadnienia, to wiem, że nie trzeba będzie się mocno wysilać.

No nikt mi chyba nie powie, że przeciętny katalog stron (nawet tematyczny) ma podobną wartość do portalu tematycznego (...)

Powie Ci powie- właściciel tego katalogu oferujący multikody ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności