Skocz do zawartości

PHP nauka programowania

arksi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem zacząć przygodę z PHP.

Interesuje mnie podręcznik/książka coś w stylu biblii. Traktującej temat od początku do średnio/zaawansowanego :) w tym przykłady kodu, opisy

Jeżeli ktoś z was zna dobrą książkę w tym temacie proszę o namiar.

Do tej pory moja działalność w PHP polegała na intuicyjno/błędnych przeróbkach kodu, Muszę się jednak wziąć poważnie do roboty w tym temacie.

Jeżeli znacie dobre strony www opisujące programowanie w PHP, również proszę o info

Książek do nauki PHP + MySQL jest obecnie do bolu.

Jeśli zaczynasz to zaczynań od razu naukę PHP 5 Mogę polecić

"PHP5. Księga eksperta" https://helion.pl/ksiazki/php5ke.htm

Nie do końca jest to tytuł zgodny z zawartością książki, ale pozycja jest dobra do nauki właśnie dla początkujących.

Pozdrawiam

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Ja uczyłem się (i uczę) z helion.pl/ksiazki/phpwsi.htm

Jestem z niej zadowolony.

Ja stosuję taki tryb nauki, że najpierw mam jakiś pomysł na skrypt i dopiero uczę się rzeczy, które są niezbędne do napisania go. To jest najlepsza motywacja do nauki. A jak jest motywacja, to nauka jest bardzo szybka.

Bardzo przydatny jest manual PHP, ale często wracam do tej książki.

Wada książki: Brak wyrażeń regularnych Perla (preg_replace i tego typu funkcje, w SEO często potrzebne). Jest za to rozdział regex PHP.

Autor postu nie ponosi żadnej odpowiedzialności za ewentualne szkody wynikłe z wykorzystania zawartych w nim informacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności