Skocz do zawartości

Spadek w Googlach i Alexa

flex86

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i proszę o pomoc.

Prowadzę sklep internetowy oraz witryny z nim powiązane na wordpressie od października 2013

Wszystko jest regularnie aktualizowane. Tytuły mają do 70 znaków, opisy do 155, opisy produktów ok 600 - 1000, opisane linki, opisane zdjęcia, uruchomione dane strukturalne, znaczniki h1, h2, h3 jednakże ostatnio zaliczylem spadek w Alexie o ponad 6 mln pozycji

z 2,5 mln do 8,0 mln. W wynikach wyszukiwania Google również poleciałem z 2, 3 pozycji na 2 stronę.

Co może być tego przyczyną?

Zdaję sobie sprawę z tego że udzielanie rad przy ilości podanych przeze mnie informacji może być jak wróżenie z fusów, jednak byłbym wdzięczny za jakiekolwiek naprowadzenie.

Żadnych drastycznych zmian. Robione było to co zawsze od początku. Dodawanie nowych produktów, usuwanie starych (po kilka miesięcznie), dopisywanie nowych słow kluczowych, usuwanie starych, tworzenie opisów produktow itp itd. Zdziwiło mnie to ponieważ co dzień obserwowałem wzrost pozycji o 100, nawet 500 tys pozycji a tu nagle bach - spadek po 2 mln dziennie

usuwanie starych (po kilka miesięcznie)

może miałeś fajne podlinkowane te stare produkty i w momencie gdy te linki zgineły to i pozycje poleciały - spadek nie jest jakiś drastyczny więc jest taka możliwość :)

nie zwracaj uwagi na ranking Alexa - on w niczym nie jest Ci potrzebny, zwracaj uwage na ruch na stronie i pozycje w wyszukiwarce (Google) :)

Usuwane są w głownej mierze produkty, które w google są na pozycji >100.

Wiem że ranking Alexa jest rankingiem wątpliwym i wyczytałem że nie ma co sobie nim zawracać za bardzo głowy, ale mimo wszystko on również jest dla mnie jakimś wyznacznikiem (jednym z wielu), dlatego spadek bardzo mnie zaniepokoił

Timi7 - a to nawet nie wiedziałem, ale faktem jest to, że ranking Alexa jest "naliczany" za pomocą wejść na strone tzn. im większy ruch na stronie tym większe prawdopodobieństwo, że będzie on wysoki (ale tutaj troche to inaczej wygląda bo im niższa wartość tym lepsza, a więc powinno być "że będzie on niski") :)

Zdaję sobie sprawę z tego że udzielanie rad przy ilości podanych przeze mnie informacji może być jak wróżenie z fusów

Przecież nikt Ci nic nie poradzi bo nie podałeś adresu. To trochę jak wizyta u lekarza bez pacjenta. Nie ma adresu nie ma sensownych rad.

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

Ranking Alexa możesz sobie sam poprawić odwiedzając swoją stronę.

I jak będzie miał zamontowany toolbar Alexy. Ale i tak sam sobie aż tyle nie nabije. PiO ma ranking gdzieś koło 10K. Gdyby to nie była strona dla pozycjonerów, i im podobnych dziwaków, to rank by był 100K albo i gorzej. Tak to już jest z Alexą.

Mam jedną stronkę webmastrską, inną dla zwykłych śmiertelników. Tą dla śmiertelników odzwiedz 40 razy tyle ludz co to pierwszą, Ale właśnie ta webmasterska ma 2 razy lepszy rank Alexy. Jak ktoś sobie z tego zdaje sprawę, to rank wcale nie jest taki bez sensu i jednak coś tam konkretnego odzwierciedla.

Ja zauważyłem inną ciekawą rzecz. Otóż strona straciła jakieś 50% ruchu, a w Alexa rank jest lepszy (czyli niższy).

Mój wniosek jest taki, że innych, kórzy jeszcze bardziej dostali po tyłku od Googlowch zwierzaków jest znacznie więcej.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności