Skocz do zawartości

Nowa panda nadchodzi

janekszeryf

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 78
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

W sumie cwaniacko dobry sposób - jeżeli spamujesz i masz dużą bazę serwisów zapleczowych to teraz potrzeba o wiele wiele wiele wiele więcej pracy żeby to zaplecze nie tylko cokolwiek dawało ale nie powodowało kar.

To nie był całkiem spam, pojedyncze linki z różnych forum. Stron zapleczowych było co do groma, one trzymają się na wysokich pozycjach, nie były linkowane między sobą, a docelowe strony za coś dostały po łapach.

Zawsze wydawało mi się że jak strona dostaję jakąś karę to spadają wszystkie podstrony, a u mnie połowa podstron spadła na 100 pozycję, 25% na 10 pozycje i 25% została na pierwszych miejscach.

Ostatnio strona wyszła mi z filtra bo klient nie przedłużył domeny, ktoś ją przechwycił i topy na dosyć konkurencyjną frazę okupuje placeholder bez treści i z reklamami. W dniu, kiedy zmienił się abonent domeny kara została zdjęta... ;)

Wydaje mi się, że w twoim przypadku mogło chodzić o hosting.

Z niektórych stron od razu jak zaczeły spadać zdjąłem reklamy, jak nie miały ruchu to reklamy już nie były potrzebne, ale strony nie wróciły.

To nie był całkiem spam, pojedyncze linki z różnych forum. Stron zapleczowych było co do groma, one trzymają się na wysokich pozycjach, nie były linkowane między sobą, a docelowe strony za coś dostały po łapach.

Zawsze wydawało mi się że jak strona dostaję jakąś karę to spadają wszystkie podstrony, a u mnie połowa podstron spadła na 100 pozycję, 25% na 10 pozycje i 25% została na pierwszych miejscach.

Po pierwsze pisząc spam miałem na myśli spam treścią a nie linkami.

Po drugie to jest właśnie nowa cecha, że często nie dostaje się totalnego filtra na całą stronę, ale masz kary na pojedyncze słowa/frazy.

To co napisałem wyżej jest bardzo ważne: możesz mieć stronę pod jakimś URL i teraz ta strona wylatuje z topa na frazę np. "kredyt" ale na mało znaczącą frazę np. "kredytowanie" dalej będzie w topie.

Sam to zaobserwowałem i w taki teraz to sposób działa, filtry są na frazy dla całego serwisu a nie na poj. strony. I teraz wiąże się to ze słabej jakości treścią albo z toksycznymi linkami.

Jeszcze raz: wcześniej było tak, że jak dostawałeś filtra to po całości, a teraz karzą ci serwis na pojedyncze najlepsze frazy na których najlepiej się zarabia.

Jestem pewien, że te strony u Ciebie które nie spadły, to nie spadły na frazy właśnie takie gdzie jest mniejszy ruch albo słaby zarobek.

|

Jako okruchy ze stołu czasem zostawiają Ci jedną/dwie frazy dobre, ale to też zależy od różnych czynników, temat rzeka.

I to jest bardzo sprytne posunięcie, bo nie zniechęca Cię totalnie do porzucenia serwisu i robienia od nowa, tylko daje Ci (czy złudną to czas pokaże) nadzieję, że jeszcze masz szansę.

oj kiepsko musi być z tą kasą z adworsa, skoro nie wiadomo czy ta panda już wylazła czy nie a już pingwina zapowiadają:

https://searchengineland.com/google-penguin-refresh-may-come-early-next-week-204891

a ten fragment po prostu rozwala totalnie:

The new Penguin update will make webmaster’s life “easier a bit” and for most people it will make it a “delight.”

naprawdę ludzi za debili mają, którym można z szerokim uśmieszkiem na gębie każde g...o wcisnąć ;)

This is not just a refresh, but a large re-write of the algorithm that took Google almost a full year to release.

Czyli się zgadza - serpy zamrożone bo szykują "nowy algorytm". Pytanie czy jeszcze większe badziewie niż jest, czy planują faktycznie coś poprawić. Jak dotąd od 2008 roku każdy algorytm pozostawiał po sobie coraz gorsze wyniki, więc nie spodziewałbym się teraz jakiegoś odejścia od tego trendu.

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności