Skocz do zawartości

Linki zagraniczne

JanuszN

Rekomendowane odpowiedzi

Jak szybko? Najszybszy efekt śmieciowego linkowania widziałam po ok. 2 miesiącach. Ten przypadek dotyczył akurat nowej strony, a te są bardziej narażone na filtry.

• Odpowiedzi 39
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

widziałam po ok. 2 miesiącach

To bardzo mało jeszcze w życiu widziałaś. Ja widziałem (sam zrobiłem) śmieciowe linkowanie, które trzyma się już 18 miesięcy i są to trochę bardziej konkurencyjne frazy niż "leczenie żylaków odbytu".

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Up,

Zapewne w Twoje linkowanie nikt nie wątpi. Jednak jest to ryzykowne i nie dla wszystkich stron. Możesz tak robić np. green coffee. :) żadnej wartościowej strony tak nie zrobisz.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

żadnej wartościowej strony tak nie zrobisz.

Ja robię same wartościowe strony, bezwartościowych bym nie pozycjonował.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

To bardzo mało jeszcze w życiu widziałaś. Ja widziałem (sam zrobiłem) śmieciowe linkowanie, które trzyma się już 18 miesięcy

Ja robiłem śmieciowe linkowanie i mi się dostało. Nie jest to gwarant otrzymania filtra, jednak istnieje duże prawdopodobieństwo. Tak samo jak są domeny na których możemy zaryzykować pewne ruchy, jak i takie do których nigdy bym się nie podjął odpalenia GSA nawet modyfikacjach.

Wszyscy mają rację i nikt nie ma racji :). Bo każdy przypadek jest inny a nawet z wódką czy bez wódki wyroków G nie zrozumie się i nie przewidzi się co się stanie. darge pisze o nie powiązaniu tematycznym. Ale to nie jest tak do końca czynnik decydujący i wcale nie znaczy, że link ze strony nie powiązanej tematycznie od razu je be. Zależy to od kontekstu i tego co G sobie wymyśli. Co do GSA SER to przecież nie trzeba nic walić jak ckm-u. Przecież można ustawić odpowiednie warunki typu PR, ilość wychodzących linków itd. itp. Ponadto opiera się na wyszukiwaniu "miejscówek" wg podanych keywordsów. A czy to zapewni sukces i spokój to tego nie wiem i nie będę wiedzieć. A chciałbym :)

Cieszę się, że jest jakaś dyskusja, która coś nowego dla mnie przynosi. Jednak teraz to już jestem całkowicie zagubiony. Uważam się za początkującego, ale cały czas staram się czytać i to wszystko zrozumieć i poukładać logicznie. Teraz jednak ponownie jestem zagubiony. Jeżeli gsa ser jest niewłaściwym narzędziem, to jakie powinienem używać? Metoda, którą stosuje też jest niewłaściwa, to jaką powinienem zastosować? Dyskusja, która się toczy jest na poziomie pojęć i doświadczeń, których jeszcze nie mam. Może więc jakieś w miarę konkretne wskazówki lub chociażby podpowiedzi...

to jakie powinienem używać?

Żadne, nie ma już czegoś takiego jak skuteczne i 100% pozycjonowanie. Google wygrało walkę z pozycjonowaniem, robią co chcą, często ręcznie ustalając pozycję na lepsze frazy.

Może więc jakieś w miarę konkretne wskazówki lub chociażby podpowiedzi...

Jedyna konkretna wskazówka - adwords. Pewna, ale i kosztowna. W żadnym innym przypadku nie będziesz miał cienia pewności, czy coś zadziała, czy nie. Może być tak, że przywalisz śmieciami i będziesz stał w topach przez lata a może być tak, że dodasz kilka niby wartościowych linków (cokolwiek to znaczy) i na starcie spalisz domenę.

Jedyne sensowne rozwiązanie to masówka, gruba masówka i duże moce przerobowe (czytaj - dziesiątki tysięcy na sprzęt, ludzi i softy).

Jeżeli gsa ser jest niewłaściwym narzędziem, to jakie powinienem używać?

GSA jest tak dobre jak każde inne. To nie kwestia narzędzia a strategii, planowania i konfiguracji. Nóż służy do krojenia ale także można zrobić nim krzywdę. Takie porównanie. ;)o

Metoda, którą stosuje też jest niewłaściwa, to jaką powinienem zastosować?

Trudno cokolwiek powiedzieć co jest dobre, co nie szkodzi. Obecnie przy pozycjonowaniu musisz się liczyć z karą od Google. to jest nieuniknione. Trzeba też nauczyć się wychodzić z kar w miarę bez strat lub minimalizować straty. Dużo mówi się o dywersyfikacji linków. W miarę bezpieczne są społecznościówki, z których można osiągnąć ciekawy ruch.

Linki, owszem. Nie ma znaczenia czy są to z zagranicznych stron czy nie. Najważniejsze aby zachować proporcje oraz (w miarę) naturalność linkowania.

Może więc jakieś w miarę konkretne wskazówki lub chociażby podpowiedzi...

To nie jest takie proste. Nikt nie da ci recepty. Tworzenie strategii jest najważniejszym i najtrudniejszym przedsięwzięciem. Należy tez brać pod uwagę porażkę.

Obecnie życie pozycjonera wyznaczają aktualizacje algorytmu Google. Po każdej aktualizacji można wyciągnąć wnioski co szkodzi a co szkodzi mniej. ;)

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

To, że jesteś początkujący, jest najważniejszym powodem, dla którego nie powinieneś zaczynać korzystać z takich narzędzi.

Im więcej szczegółów o stronie podasz, tym więcej konkretnych wskazówek możesz uzyskać. Bez takich informacji można Cię jedynie odesłać do książki lub kursu, bo odpowiedź na pytanie jak linkować, zajmie tysiące znaków ;)

Jak sądzę, tak bezmyślny to ja nie jestem i wiem, że nic nie daje pewności. Także wiem, że Google jest rozgrywającym oraz że adwords jest prostsze, ale to też nie daje przecież pewności, bo w adwords też jest konkurencja i sporo czynników istotnych. Duże nakłady na prace seo także nie dają pewności, bo to nie wszystko, o czym się przekonałem. A na dodatek trzeba mieć wzgląd na proporcje między nakładami a korzyściami.

SzlafRock, wiem że to tylko narzędzie i dlatego bardzo uważnie staram się z niego korzystać i wpierw pomyśleć, a potem robić. Problem w tym, że pomimo górnolotnych deklaracji google, to nadal linki mają zasadnicze znaczenie. I nie mam złudzeń, że wszyscy którzy są dobrze plasowani w wynikach wyszukiwania, korzystają z pozycjonowania, więc nie wiem czy nieuchronność kary googla jest rzeczywiste albo czy też musi mieć katastrofalne skutki, bo przecież kary są różne.

Lexy, wiem doskonalne o wykrywaniu schematów linkowania, dlatego staram się dywersyfikować i starannie - o ile to możliwe - ustawiać warunki selekcji miejsc do których będę dodawać. Uważam się za początkującego, bo nie zajmuje się jedynie seo i interesuje mnie ta tematyka trochę ponad rok. Czytałem więc trochę, również szkolenia i poradniki. Co do szkoleń, a bardziej poradników, to one są dość mało konkretne. Właściwie one są bardziej hasłowe i niewiele wyjaśniające dla tych, którzy choć parę miesięcy się tym zajmują. Nie chodzi mi o to, że nie ma konkretnych rozwiązań, ale nawet nie ma specjalnie żadnych wskazówek czy nakierowań. I patrząc na programy oferowanych szkoleń, to mam obawy, że niewiele mi z tego przyjdzie. A co do narzędzi, to czy początkujący czy zaawansowany, to trzeba ich używać. A tak się składa, że wszystkie działają na podobnych zasadach, więc zawsze można powiedzieć bezpiecznie, żeby ich nie używać, bo można sobie krzywdę zrobić.

"To jak tu żyć" ;)

"To jak tu żyć" ;)

Bardzo zły okres wybrałeś na wejście do tej branży. Jeżeli nie masz żadnego doświadczenia sprzed kolejnych aktualizacji, czyli przynajmniej z 2 lata to wątpię, że kiedykolwiek będziesz robił to dobrze a przynajmniej świadomie. Chyba nie bez powodu w co drugim temacie pada zdanie, że lepiej zająć się hodowlą jedwabników ;)

Nie wystarczy wiedzieć, jak dywersyfikować profil linków. Ale może to dobry moment, aby zapytać Cię, na czym dotychczas polegała u Ciebie ta dywersyfikacja.

PS Jeśli naprawdę uważasz, że po roku wiesz jak działa wykrywanie schematów i jak dywersyfikować linki, to naprawdę nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak mało wiesz ;) I nie piszę tego złośliwie, ale ludzie z 5 czy 10-letnim doświadczeniem cały czas się tego uczą, przy czym jest to często nauka na błędach np. przez wyciąganie wniosków po tym jak się oberwie.

A co do narzędzi, to czy początkujący czy zaawansowany, to trzeba ich używać. A tak się składa, że wszystkie działają na podobnych zasadach, więc zawsze można powiedzieć bezpiecznie, żeby ich nie używać, bo można sobie krzywdę zrobić.

Narzędzi wcale nie trzeba używać, jednak one oszczędzają wiele czasu i warto. Nie wszystkie działają na podobnych zasadach. Są lepsze i gorsze. GSA akurat w mojej opinii jest ze środkowej półki. Narzędzia mające na celu bezpośrednią popularyzację marki, strony czy usługi mają jedną zależność. Im bardziej niszowe tym większa szansa na skuteczność wykonywanych działań za jego pośrednictwem. GSA SER jest jednym z popularniejszych softów w SEO, także bez własnych modów i rozsądku wiele dobrego nie zrobisz (a przynajmniej masz spore ryzyko).

Są również takie softy, które na każdym szczeblu działań w SEO mogą się przydać. Między innymi jest to poczciwy Scrapebox, który według mnie powinien być nabyty na pierwszym miejscu. Następnie Zennoposter, który da Ci pełną swobodę w automatyzacji praktycznie wszystkich działań. Tam gdzie żadne inne narzędzie nie dojdzie Zennopostera poślij.

Nie twierdzę, że umiem rozpoznać schematy linkowania. To jest właściwość googla. Natomiast wiem, że coś takiego jest i trzeba unikać czyli starać się dodawać do różnorodnych miejsc, do strony działających na różnych skryptach i w miarę naturalnie.

Czytałem sporo wpisów na tym forum i wiem, że przynajmniej większość z was zna się na tym o czym mówi. Ale w dziale dla początkujących wygłaszanie opinii ex cathedra bez choćby minimalnego i teoretycznego przykładu, mija się z celem, jeśli celem ma być pomoc dla początkujących. Nie mówię, oczywiście, że ma być to podanie na tacy gotowych przepisów, bo to często niemożliwe. Jednak jeśli intencją odpowiadającego jest rzeczywiście pomoc, to wskazane jest, by wypowiedź była okraszona choćby bardzo ogólnym przykładem, by początkującemu było łatwiej zrozumieć tok myślenia osoby doświadczonej i żeby miał coś do przemyślenia.

To taka refleksja ogólna. I zaznaczam, że nie jest moją intencją wywoływanie żadnych niepożądanych emocji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności