Skocz do zawartości

Linki zagraniczne

JanuszN

Rekomendowane odpowiedzi

tkujących. Nie mówię, oczywiście, że ma być to podanie na tacy gotowych przepisów, bo to często niemożliwe. Jednak jeśli intencją odpowiadającego jest rzeczywiście pomoc, to wskazane jest, by wypowiedź była okraszona choćby bardzo ogólnym przykładem, by początkującemu było łatwiej zrozumieć tok myślenia osoby doświadczonej i żeby miał coś do przemyślenia.

Tak samo niemożliwym jest podawanie jakichkolwiek przykładów, bo nie zrozumiesz toku myślenia. Tylko osoba, która zrobiła coś od początku do końca zna dany przypadek i ciężko będzie go opisać komuś innemu. Najlepsza rada dla początkującego to zakup kilku-kilkunastu domen na testy, linkowanie ich różnymi sposobami i obserwacja, analiza, wyciąganie wniosków. Jeżeli już sam będziesz miał jakiś punkt zaczepienia to wtedy robisz kolejne, już bardziej ukierunkowane testy i wtedy już jakieś tam swoje metody wyrobisz (do kolejnego updajtu ;) ) A później zabawa od nowa, tyle, że już będziesz trochę bardziej doświadczony, będziesz widział co poleciało i dlaczego tak mogło być. Tak więc jak widzisz pozycjonowanie to nie przyłożenie takim czy innym profilem linków. Dlatego też na jedno pytanie może być tyle odpowiedzi ilu jest odpowiadających a zależne będzie to od ich wiedzy, doświadczenia i ilości fraz które robią.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

• Odpowiedzi 39
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

I co całe życie będzie pozycjonował strony na darmowych subdomenach? Trochę inaczej robi się darmowe subdomeny a inaczej domeny.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Ale w dziale dla początkujących wygłaszanie opinii ex cathedra bez choćby minimalnego i teoretycznego przykładu, mija się z celem, jeśli celem ma być pomoc dla początkujących. Nie mówię, oczywiście, że ma być to podanie na tacy gotowych przepisów, bo to często niemożliwe.

Napisałam Ci, że do uzyskania konkretnych wskazówek, my potrzebujemy konkretnych informacji o stronie.

Tak samo niemożliwym jest podawanie jakichkolwiek przykładów, bo nie zrozumiesz toku myślenia. Tylko osoba, która zrobiła coś od początku do końca zna dany przypadek i ciężko będzie go opisać komuś innemu.

No właśnie o takim nastawieniu właśnie pozwoliłem sobie mówić. To że uważam się za początkującego, to wcale nie znaczy, że jestem czy muszę być mało myślącym czy mało rozgarniętym. Nie oznacza też to, że nic wcześniej nie robiłem. Więcej, z moich wypowiedzi jednak wynika, że coś robiłem bądź próbuję robić. A jeśli nie rozumiem toku myślenia, to jak mam go zrozumieć na podstawie bardzo ogólnych sformułowań i mogących znaczyć wielu różnych rzeczy, a może nawet i nic? A przecież ja nie chcę rybki, raczej wędki, a nawet nie wędki, ale choćby ją raz dotknąć :). Wypowiadanie "magicznych", ogólnych formułek nic nie wnosi w dziale dla początkujących.

Pozwalam sobie to powiedzieć raz jeszcze, by uświadomić doświadczonym koleżankom i kolegom, że początkujący chciałby choć tę wędkę zobaczyć, a nie dostawać opis ogólny wędkarstwa, że to trudny sport, że można się zamoczyć i że rybę można złowić albo nie. To jest tak oczywiste, że - z wszelkim szacunkiem - zatrącające o pretensjonalność.

Jeszcze raz, na wszelki wypadek, zaznaczam, że nie chcę wywoływać żadnych negatywnych emocji, a jedynie powiedzieć wprost, to co zauważyłem czytając wypowiedzi, za które naprawdę jestem wdzięczny.

Napisałam Ci, że do uzyskania konkretnych wskazówek, my potrzebujemy konkretnych informacji o stronie.

Rozumiem to i nie oczekuję podania konkretnych rozwiązań. Doskonale sobie zdaję sprawę, że każdy przypadek jest inny i każdy wymaga indywidualnego podejścia. Ale jeśli np. pisze się, że coś jest niebezpieczne, to warto dodać dlaczego, itd. itp. W innych działach tego forum nie trzeba tego pisać. Jednak w dziale DLA POCZĄTKUJĄCYCH warto - jeśli chce się rzeczywiście pomóc - wypowiedź odrobinę bardziej rozbudować i "ukonkretnić".

Dobrze, masz zamiar napisać coś więcej o stronie? Bo jak nie, to szkoda czasu na temat skoro mamy tylko rozmawiać o ogółach.

W takim razie konkretnie i rzeczowo odpowiedzi na Twoje pytania:

Czy linki do mojej strony w Polsce i po polsku, które są na stronach zagranicznych i w innym języku, mają wartość w pozycjonowaniu?

Mają

A jeśli tak, to czy jest to jakieś zagrożenie?

Zagrożenie jest takie samo jak w przypadku linków krajowych.

Dobrze, masz zamiar napisać coś więcej o stronie? Bo jak nie, to szkoda czasu na temat skoro mamy tylko rozmawiać o ogółach.

Dziękuję za intencje, ale już nie. I to wynika również z pewnych ograniczeń, które muszę przestrzegać.

W takim razie konkretnie i rzeczowo odpowiedzi na Twoje pytania:

Czy linki do mojej strony w Polsce i po polsku, które są na stronach zagranicznych i w innym języku, mają wartość w pozycjonowaniu?

Mają

A jeśli tak, to czy jest to jakieś zagrożenie?

Zagrożenie jest takie samo jak w przypadku linków krajowych.

Dziękuję. Jednak nadal są to odpowiedzi typu "nie bo nie" lub "tak bo tak". Chyba nie bardzo zrozumiałeś, co miałem na myśli bądź to ja niezbyt precyzyjnie się wyraziłem.

Z mojej strony, zamykam już tę dyskusję. I proszę tylko, by traktować początkujących jako początkujących kolegów, a nie z wysokości, i poświęcić trochę więcej czasu i wysiłku intelektualnego, jeśli rzeczywiście chcecie pomóc, a nie wykazać jedynie, że się początkujący nie zna na niczym i właściwie nic nie wie.

i poświęcić trochę więcej czasu i wysiłku intelektualnego, jeśli rzeczywiście chcecie pomóc

Zadajesz pytanie "czy 2+2 jest 4 , dostajesz odpowiedź "tak" a Ty się pytasz "czemu" ...

Linki ze stron zagranicznych mają wartość i są zagrożeniem bo google daje kary za linki - nie ważne jakie więc nie ma sensu się rozwodzić nad krajem pochodzenia linków .

Chyba nie bardzo zrozumiałeś, co miałem na myśli

Chyba nie da się tego inaczej zrozumieć? Pytałeś się czy linki z innych krajów też mają moc w pozycjonowaniu, no to odpowiedź jest albo tak albo nie, innej nie widzę, co byś chciał jeszcze wiedzieć, z których stron najlepiej? Może listę jeszcze byś jakąś chciał? Na te pytania nikt nie da Ci odpowiedzi, bo nikt tego tak na prawdę nie wie i każdy jeden działa na czuja, testując i analizując, więc nie da się tego obejść w żaden sposób jeżeli chcesz sam coś pozycjonować. O tym cały czas było wcześniej pisane. Jeden będzie twierdził, że jakieś profile są dobre, drugi że katalogi a trzeci będzie siłą woli pozycjonował i każdy może mieć rację, bo tak na prawdę liczy się efekt końcowy. Nie ważne jakimi sposobami, ważne żeby topy były i kasa się zgadzała :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności