Skocz do zawartości

Pozycjonowanie małym zapleczem

egahen

Rekomendowane odpowiedzi

A ja nadal uważam, że niekoniecznie jest opłacalne. Jest dużo różnych miejsc tematycznie związanych z prawie każdej branży gdzie można mieć linka za darmo i teoretycznie dożywotnio.

Zaplecze jest często stratą czasu i pieniędzy. Zaplecze jest fajne tylko w teorii , a w praktyce chcąc zrobić 100 fajnych stron, na domenach pl autor tematu popłynie na kosztach, a efekty nie wiadomo czy zrekompensują w połowie tych wydatków, szczególnie jak przyjdzie mu przedłużyć np. 100 domen *pl na kolejny rok.

Agencja SEO z Katowic Intoseo - Pozycjonowanie Katowice
Wynajem myjek przemysłowych i warsztatowych - www.myjki360.pl

Dywaniki samochodowe https://topdywaniki.pl/

• Odpowiedzi 30
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

"Zaplecze jest fajne tylko w teorii , a w praktyce chcąc zrobić 100 fajnych stron"

Póki co mowa o 5-7 stronach ;-) Jeśli zadba o nie wystarczająco i zdecyduje się jednak na taki kierunek, aby nie chować ich w SERPach tylko postarać się o wysokie pozycje na niszowe frazy, to może mieć z tego także ciekawy ruch.

tylko co znaczy 5-7 stron zapleczowych, szczególnie świeżych, nic. Jak wbiją go w topy to oznacza że prawdopodobnie wbiło by go parę x więcej linków z innych miejsc. Pytanie czy warto wydawać kasę na przedłużenie domen, hosting, marnować czas na dopracowanie i podlinkowanie zaplecza.

Nie muszą być świeże. Zawsze można kupić kilka domen z historią, które - jak dobrze pójdzie - tuż po zaindeksowaniu zajmą sensowne pozycje i niewiele będzie potrzeba, aby wbić się do top 10 na niszowe frazy.

Tak, warto wydawać kasę na zaplecze.

tylko co znaczy 5-7 stron zapleczowych, szczególnie świeżych, nic. Jak wbiją go w topy to oznacza że prawdopodobnie wbiło by go parę x więcej linków z innych miejsc. Pytanie czy warto wydawać kasę na przedłużenie domen, hosting, marnować czas na dopracowanie i podlinkowanie zaplecza.

popatrz z drugiej strony: kupujesz linki ( wszystko jedno gdzie, każdy ma swoje miejscówki) ale linki znikają za tydzień, miesiąc, rok i nie masz na to wpływu.... a kasa wydana, zaplecze samo nie zniknie, a dobrze zrobione zaplecze jak to napisała Lexy daje dobry ruch. Poza tym jak to kiedyś kilkukrotnie napisał Paweł vel Zgred - testy testy testy...

Poza tym Twojego zaplecza nie dodadza do disalvow ;-)

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Jeśli wystarczą mu 5-7 stron zapleczowych, to by oznaczało, że frazy nie są trudne, w takim razie... Skoro nie są trudne po co inwestować w zaplecze, lepiej pozyskać sobie linki dożywotnio i za darmo ew. płacąc kilka złotych. Ale każdy w procesie pozycjonowania może sobie wydawać pieniądze jak chce i na co chce, jeśli ktoś uznaje ,że warto wydać dodatkowo X zł na zaplecze, zamiast zostawić sobie te X zł w portfelu na rzecz linków pozyskanych za darmo to jego sprawa :)

Inna sprawa gdy tworzymy zaplecze, które przy okazji przynosi konwersję. Ale to nie jest zabawa za parę stów tylko dużo więcej i nie dla osoby, która zaczyna.

Dzięki wszystkim za fajną dyskusję. W takim razie mam jeszcze dwa pytania. W pierwszym odniosę się do Lexy:

Przy dosłownie 5-7 stronach, ja bym je rozłożyła na 2 konta hostingowe (ale nie na SEO hostingi) i strona pozycjonowana lepiej jakby leżała na osobnym.

No własnie. A dlaczego nie na SEO hostingi? Mnie też się zdaje, że faktycznie lepiej to puścić na zwykłym, którego IP nie jest "skażony" milionem nie wartościowych stron... ale z drugiej strony ja się nie znam:)

I druga rzecz, trochę offtop:

Większość z Was pozycjonuje zawodowo. Czy gdy klient rezygnuje z usługi pozycjonowania u Was, to wtedy klikacie "delete" (metaforycznie) na wszystkie dotychczasowe rezultaty, tak że wszystkie efekty się resetują? Pytam się, bo tak już się zastanawiam, czy faktycznie tego komuś nie zlecić, ale na pewno na razie nie będę mógł komuś płacić przez nieograniczony czas. Żeby było na konkretach, jestem w stanie komuś zlecić pozycjonowanie przez 8 - 12 miesięcy, powiedzmy za 300 zł /mies (wiem, wiem, to nie jest dużo :) ) . Tylko pytanie czy po tym jak zrezygnuje, to tak ktoś mnie nie uzależni od siebie i wszystko się zacznie od nowa (innymi słowy czy to co przez ten czas wypozycjonował się utrzyma) i czy w ogóle za te pieniądze jest w stanie coś robić sensownego czy jednak lepiej samemu spróbować. Frazy bym określił jako od w miarę łatwych do średnio-trudnych.

Powiedz jakie to frazy, bo 300zł to rozumiem ,że to łatwe frazy i totalnie nieekonomiczne będzie inwestowanie w zaplecze, tu się chyba każdy zwolennik tworzenia zapleczówek ze mną zgodzi :)

I odpowiadając na Twój off: No i tu akurat jest plus dla osób tworzących zaplecze, bo jak klient zrezygnuje to po złośliwości można usunąc wszystkie linki z automatu(mając zaplecze w jakimś swoim systemie do zarządzania linkami). Ale z drugiej strony zostajemy z bezużytecznym zapleczem, w które wsadziliśmy trochę kasy i pracy. Z kolei jak ktoś pozycjonował zdobywając linki nie u siebie, a na innych stronach, to nie zawsze mamy wpływ na usunięcie linków. A czasem po prostu nieopłacalnym byłoby usuwanie tych linków(np. z for, katalogów itd).

Z kolei jak ktoś pozycjonował zdobywając linki nie u siebie, a na innych stronach, to nie zawsze mamy wpływ na usunięcie linków. A czasem po prostu nieopłacalnym byłoby usuwanie tych linków(np. z for, katalogów itd).

Linki z czasem same znikają, katalogi/precle się zamykają (bo się niechcący oflagowały), więc z tego co wiem pozycjonowanie to ciągłe zdobywanie nowych, jak się zaprzestanie to pozycja sama systematycznie zacznie spadać :))

Poza tym pozycjonowanie to dywersyfikacja linków, więc często jest to i linki ze swojego (pozycjoinera) zaplecza jak i z obcych miejsc, gdzie ma się jakieś wejście. Często wystarczy wyłaczyć linki ze swojego zaplecza, aby pozycje strony pozycjonowanej spadły o 10 oczek, co spowoduje spadek ruchu o np. 80%

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...

Linki z czasem same znikają, katalogi/precle się zamykają (bo się niechcący oflagowały), więc z tego co wiem pozycjonowanie to ciągłe zdobywanie nowych, jak się zaprzestanie to pozycja sama systematycznie zacznie spadać :))

Poza tym pozycjonowanie to dywersyfikacja linków, więc często jest to i linki ze swojego (pozycjoinera) zaplecza jak i z obcych miejsc, gdzie ma się jakieś wejście. Często wystarczy wyłaczyć linki ze swojego zaplecza, aby pozycje strony pozycjonowanej spadły o 10 oczek, co spowoduje spadek ruchu o np. 80%

To nie jest prawda. Obecnie można można ściągnąć 90% linków i topy będą się trzymać rok, albo i dłużej. Sprawdzone wielokrotnie i nie były to testy tylko po prostu celowy zabieg :)

To nie jest prawda. Obecnie można można ściągnąć 90% linków i topy będą się trzymać rok, albo i dłużej. Sprawdzone wielokrotnie i nie były to testy tylko po prostu celowy zabieg :)

Znam też przypadek, że po zdjęciu linków z ~20k zostało kilkaset, strona na niektore frazy z pozycji 80 poszla na 10-20

swego rodzaju loteria...

Tylko pytanie czy po tym jak zrezygnuje, to tak ktoś mnie nie uzależni od siebie i wszystko się zacznie od nowa (innymi słowy czy to co przez ten czas wypozycjonował się utrzyma) i czy w ogóle za te pieniądze jest w stanie coś robić sensownego czy jednak lepiej samemu spróbować. Frazy bym określił jako od w miarę łatwych do średnio-trudnych.

Jeżeli fachowiec przestanie pracować nad Twoją stroną to prawdopodobnie ona i tak spadnie, niezależnie czy linki będą usunięte czy nie. Pozycjonowanie to stały proces, a nie na chwilę. Jakby wszyscy myśleli jak ty, to wystarczyłoby podpisać z firmą umowę na 4 miesiące. Wytłumacz mi dlaczego z reguły klienci współpracują z firmą kilka lat i nie chcą odchodzić i czemu chciałbyś skończyć współpracę jeżeli odnosisz korzyści z pozycjonowania.

Mistrz Pozycjonowania Master of Seo.  Zobacz moją ofertę dla klientów na BITEC Pozycjonowanie Katowice

jeśli pozycjoner ma linki odchodzącego klienta na własnym zapleczu, to je zapewne usunie, chyba ze leń :)

Linków dodawanych automatem w sieci w większości nie da się usunąć.

Co do zaplecza, to warto byłoby, oprócz tych kilku stronek, postawić jeszcze trochę zaplecz na darmowych platformach, t

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności