Skocz do zawartości

Budowa Systemu CMS

KrzysiekB

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Chciałbym się zwrócić do was z prośbą.

Wybrałem sobie temat na pracę inżynierską Budowę systemu CMS. Szczerze mówiąc to nie wiem jak się za to zabrać. Nie mam w planach budowy jakiegoś wielkiego systemu portalowego typu Mambo.

Na pewno, ktoś z was już pisał podobne złożone aplikacje internetowe. Dopiero zaczynam swoją przygodę z PHP więc nie mam w tym temacie wielkiej praktyki.

Chodzi mi o to by ktoś doradził mi może jakąć literaturę w tym temacie (na temat budowy CMS nie moge nic znaleźć).

Chodzi mi tez oto od czego zacząć budowę takiego projektu?

Jak się planuje takie projekty?

Od czego zacząć jego tworzenie?

Czy najpierw zaplanować schemat bazy?

Może znacie jakieś ciekawe tutoriale na temat cms (najlepij PL :))?

Może macie jakieś ciekawe rady?

CHodzi mi też o coś na temat modułowej budowy programów?

Jaśli ktoś chciałby podzielić się swoją wiedzą byłbym bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam.

System B2B dla Enova - dedykowane platformy B2B

Sprężarki powietrza - sprężarki łopatkowe Vervo

Trochę dziwne, że na pracę inżynierską wybierasz temat na którym się nie znasz, ale w sumie to nie jest takie trudne.

Ja schematu budowy nie mam.

Zaczynam od stworzenia trzech plików: konfiguracja.php, funkcje.php i index.php, potem robię podstawowy szkielet bazy. Zaczynam pisać i wtedy dochodzą nowe pliki, zmienia się struktura bazy i tak cały czas do końca.

Temat ciekawy, skup się na optymalizacji zapytań do mysql, bo to jest często problemem w rozbudowanych CMS'ach.

Spróbuj oprzeć to na smarty lub innym systemie szablonów.

[edytowane-Erbit]

Nie cytuj bez potrzeby

Co prawda też tak robię, ale nie polecam CI tego sposobu jeśli się tym wcześniej nie zajmowałeś. Takie działania są odpowiednie dla osób, które siedzą w temacie i wiedzą jak to ma wyglądać, ponieważ w przeciwnym wypadku będziesz wszystko zmieniał kilka razy :) Usiądź wygodnie w fotelu i sobie wszystko rozpisz i rozrysuj :-)

Dzięki za odpowiedzi i rady.

Wacham się troche czy dam rade napisać taki system, po nipisaniu tego posta wpadłem na ciekawy nowy temat pracy inżynierskiej tj. zająć się w niem tematem SEO, może nawet stworzeniem jakiegoś narzędzia - takiej pracy chyba jeszcze nie było:) W sobote mam konsultacje zobaczymy co na to powie mój promotor.

Pozdro for all

System B2B dla Enova - dedykowane platformy B2B

Sprężarki powietrza - sprężarki łopatkowe Vervo

siądź wygodnie w fotelu i sobie wszystko rozpisz i rozrysuj :-)

Koncepcje mają to do siebie, że się zmieniają na bieżąco. Moje skończone projekty najczęściej nie mają nic wspólnego z początkowym planem. :D

i właśnie o tym mówie :-) a jeśli by się usiało na dłuższą chwilę i dogłębnie przemyślało całą sprawę można by zaoszczędzić troszku czasu ;-)

To i ja coś napisze.

By stworzyć CMS-a nie musisz wcale używać czy uczyć się php. Wykorzystaj języki które już poznałeś. Myśle że napisanie CMS-a w C++/Javie zrobi większe wrażenie na promotorze. Najlepiej użyj języka który ma pełną obiektowość.

Staraj się na początku rozrysować jak będą działać moduły i ich konfiguracja. Jak będzie się odbywać komunikacja pomiędzy poszczególnymi modułami, system powiadomien o komplikacjach w relacjach. Zobacz jak to jest w linuxowych apt-get przy instalacji pakietu 'A' dostajesz powiadomienie że brakuje 'B' i czy chcesz zainstalować go.

Rozbij sobie wszystko obiekty, tak by dopisanie każdej kolejnej opcji trwało sekundy, najwięcej czasu zejdzie Ci jednak na zaplanowaniu najbardziej uniwersalnych intefejsów. Tak by pomiędzy wszystkim były odpowiednie relacje.

Nie zapomnij o dokumentacji całego projektu, a przynajmniej klass których będziesz ciągle używać.

SEO, może nawet stworzeniem jakiegoś narzędzia

To może się okazać trudniejsze od CMSa :D

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Tak sobie wlasnie wpadlem na pomysl, zeby napisac CMSa w jezyku Z :D

Chyba jestem przepracowany :P

Oficjalna strona serii Football Manager ( FM 2005, FM 2006 ) - CM Revolution

Forza MLKS Woźniki Śląskie!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności