Skocz do zawartości

Blog

motoman

Rekomendowane odpowiedzi

Witam uprzejmie,

Posiadam stronę firmową. Chcę założyć bloga, na którym będę zamieszczał wpisy związane ze swoją branżą. Blog ma pomóc w pozycjonowaniu strony firmowej. W treści wpisów na blogu będą linki do strony firmowej. Mamy kilka pytań:

1. Czy z większym pożytkiem dla pozycjonowania będzie założenie bloga jako subdomeny strony firmowej (np. blog.nazwastronyfirmowej.pl), czy skorzystać z jakiegoś seriwsu blogowego (np. blogspot.com)?

2. Jeśli korzystniej założyć bloga nie jako subdomenę, to jaki darmowy serwis polecacie (blogspot.com, wordpress)?

Z góry dziękuję za pomoc.

Motoman

Dzięki za odpowiedź.

Mam plan założyć bloga (niech będzie blog.mojastronka.pl), w którym będę dodawał wpisy z linkami do podstron strony mojastronka.pl. Będę także pozycjonować blog.mojastronka.pl dodając do niego linki z różnych katalogów, komentarzy na blogach itp. Mam nadzieję, że to ma sens i przysłuży się wyższej pozycji mojastrona.pl w wynikach wyszukiwania Google.

Zastanawiam się jednak nad całkiem inną filozofią, tj. mojastronka.pl/blog

Jeśli blog, to na pewno w ramach tej samej domeny, co strona firmowa (chyba że chcesz zwiększyć liczbę swoich stron w top 10, to wtedy można się zastanowić nad innym adresem). Czy subdomena, czy podkatalog - to już bardziej kwestia tego, jak Tobie się bardziej podoba. Pojedyncze źródła linków przyjmują tylko strony główne, więc do nich nie zgłosisz bloga w podkatalogu, ale to nie jest aż tak istotne.

Wstawienie bloga jako katalog mojastronka.pl/blog daje możliwość linkowania wewnętrznego, co (jeszcze) nie jest traktowane przez Wielkie G jako złe linki. W przypadku blog.mojastronka.pl każdy link do strony mojastronka.pl będzie widziany jako zewnętrzny, co z czasem może się zakończyć karą dla obu stron.

Zatem mojastronka.pl/blog zdecydowanie jest bezpieczniejsze

tylko w tym wariancie trzeba znacznie ostrożniej linkować, żeby całej domenie nie zaszkodzić

dokładnie jak napisał Koba, bo przy braku efektów na początku można się posunąć do kilku czarnych modeli linkowania i przy stronie firmowej możemy nagle mieć powód do... zmiany domeny na nową ;)

dymna.jpg

Zdziwiłabym się, gdybym oberwała za linki Z lub DO subdomen. No chyba że chodzi o naprawdę mocne przegięcia w linkowaniu wewnętrznym, ale przy takich można dostać po łapkach nawet w ramach tej samej domeny.

I nie mogę zgodzić się z tym, że link do subdomeny nie jest traktowany jak wewnętrzny. Jeśli domena i subdomena są ze sobą mocno związane linkami, to z tego co zauważyłam, są one traktowane jakby pomiędzy tym gdyby były to linki w tej samej domenie, a tym jakby były to 2 różne strony. Ciężko mi jedynie określić, na ile słabsze będzie to powiązanie, niż w przypadku postawienia bloga w podkatalogu.

Jako przykład podam wizytówki w katalogach firm, które są tworzone w subdomenach. Taka subdomena (podlinkowana wzajemnie z domeną z katalogiem) wybije się dużo szybciej, niż wizytówka o identycznej zawartości, ale w zupełnie innej, nowej domenie.

Taka subdomena (podlinkowana wzajemnie z domeną z katalogiem) wybije się dużo szybciej, niż wizytówka o identycznej zawartości, ale w zupełnie innej, nowej domenie.

testowałaś może opcję subdomena/katalog? bo o takim przypadku mówimy

ja testowałem

Zdziwiłabym się, gdybym oberwała za linki Z lub DO subdomen

no to ja się już kilka razy zdziwiłem, ale oczywiście masz rację: jak przeprowadzam testy, to są to spore ilości.

dymna.jpg

W drugim temacie moim zdaniem ryzyko jest takie same, jak w przypadku linków wewnętrznych w ramach tej samej domeny. Z nimi też można przesadzić.

• 1 miesiąc temu...

Czyli jak w końcu najlepiej zrobić: utworzyć bloga na podstronie strony matki: mojastrona.pl/blog, czy jednak na subdomenie: blog.mojastrona.pl? Strona związana z oganizacją imprez integracyjnych/eventami. Na blogu będą umieszczane artykuły pokrewne do tematyki strony matki. Proszę o poradę.

również polecam założenie bloga w katalogu - domena.pl/blog/

A co sądzicie o wyjściu - blog na stronie głównej (costam.pl) a sklep na sklep.costam.pl? Linkowanie z bloga na sklep, oczywiście artykuły tematyczne oraz linkowanie ze sklep na blog. Czy takie wyjście stosuje się jeszcze na dzień dzisiejszy?

Au Pair to nie tylko nauka języka obcego ale także wspaniała przygoda:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności