Skocz do zawartości

Konfiguracja domeny i subdomeny

Tomek Esz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Doradzcie jak najlepiej skonfigurować GA.

Mam główna domenę xx.pl

Do tego dwie subdomeny. a.xx.pl i b.xx.pl

Domena główna chodzi na wordpresie natomiast subdomeny na joomli.

Chciałbym zeby w GA był widok dla domeny i obu subdomen razem.

A dodatkowo zeby mozna było sprawdzić każda domenę osobno. Jeden kod śledzenia do wszystkich i filtry czy na każda domenę osobno?

Ciekawy przewodnik po Polsce - 1001miejsc.pl

Proszę się na mnie irytować, ale ja w tym głupi jestem. Rozumiem że ten sam kod (Universal) wklejam do domeny i subdomeny. Czy to wystarczy i statystyki będą zliczały całość? Nowego konta Google Analytics zakładać nie muszę? W takim razie jak mam stworzyć i skonfigurować nowe widoki?

Proszę się na mnie irytować, ale ja w tym głupi jestem. Rozumiem że ten sam kod (Universal) wklejam do domeny i subdomeny. Czy to wystarczy i statystyki będą zliczały całość?

Tak, dane pojawią się w panelu po jakimś czasie.

Nowego konta Google Analytics zakładać nie muszę? W takim razie jak mam stworzyć i skonfigurować nowe widoki?

Nie musisz zakładać nowego konta, w przypadku subdomen nowy widok wystarczy.

Musisz zalogować się na konto i wybrać zakładkę Admin, następnie wybierasz konto które Cię interesuje. Będziesz tam miał trzy pionowe kolumny, Ciebie interesuje ostatnia (View), z rozwijanego menu wybierasz "Create new View".

Wybierasz rodzaj (strona lub aplikacja), nadajesz nazwę i ustawiasz strefę czasową.

Teraz musisz stworzyć filtr który będzie pokazywał Ci tylko dane z tej subdomeny. Wracasz do Admina, przechodzisz do widoków, wybierasz wcześniej stworzony widok i przechodzisz do zakładki Filters.

Tworzysz nowy, wybierasz dla niego nazwę, z pierwszej zakładki wybierasz "Include Only", z drugiej "Traffic to the hostname", z trzeciej "That contain". Na końcu wpisujesz adres subdomeny.

Proszę się na mnie irytować, ale ja w tym głupi jestem. Rozumiem że ten sam kod (Universal) wklejam do domeny i subdomeny. Czy to wystarczy i statystyki będą zliczały całość?

Tak, dane pojawią się w panelu po jakimś czasie.

Nowego konta Google Analytics zakładać nie muszę? W takim razie jak mam stworzyć i skonfigurować nowe widoki?

Nie musisz zakładać nowego konta, w przypadku subdomen nowy widok wystarczy.

Musisz zalogować się na konto i wybrać zakładkę Admin, następnie wybierasz konto które Cię interesuje. Będziesz tam miał trzy pionowe kolumny, Ciebie interesuje ostatnia (View), z rozwijanego menu wybierasz "Create new View".

Wybierasz rodzaj (strona lub aplikacja), nadajesz nazwę i ustawiasz strefę czasową.

Teraz musisz stworzyć filtr który będzie pokazywał Ci tylko dane z tej subdomeny. Wracasz do Admina, przechodzisz do widoków, wybierasz wcześniej stworzony widok i przechodzisz do zakładki Filters.

Tworzysz nowy, wybierasz dla niego nazwę, z pierwszej zakładki wybierasz "Include Only", z drugiej "Traffic to the hostname", z trzeciej "That contain". Na końcu wpisujesz adres subdomeny.

Dzięki wielkie za dokładny opis. Bo właśnie nie wiedziałem jak najlepiej ustawić filtry.

Ciekawy przewodnik po Polsce - 1001miejsc.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności