Skocz do zawartości

Szpiedzy Google?

jez

Rekomendowane odpowiedzi

a moze to jest inna kwestia.

Google jak widac stracilo sporo danych, informacji o stronach skoro chodzi po linkach i po podstronach ktore istnialy 2 lata temu.

Moze np celowo chodza z jakiegos innego UA badz bez UA, z innych IP.

Zakladajac ze jakas czesc domen posiada zakaz indeksowania dla wszystkich robotow, ale ta czesc domem moze miec np linki do ciekawych stron. Google jak widac szuka linkow gdzie sie da, skoro pewnego dnia miał gdzies nofollow i leciał po linkach. Wiec moze jest tak ze google szuka wszedzie ale zaindeksuje tylko to co faktycznie moze zaindeksowac a cala reszte ktora np nie chciala byc indeksowana uzyje jako strony dostarczajace linki do nastepnych domen.

Faktem jest tez ze obecnie latwiej mi postawic 30 domen i je szybko zaindeskowac niz zwiekszyc utracony indeks. Google jakby zachlanny woli dostac cos nowego do indeksu niz indeksowac starsze

Coś w tym jest. Moje strony dzisiaj w nocy na zmiane intensywnie przeglądał Gigablast i Yahoo Slurp. Ponieważ mam raptem 21 stron, więć widzę, że robiły to w taki sposób, że nie powtarzały się. Ale może być to tylko spiskowa teoria dziejów.

Nie zrozumiałem przekazu

Być może.

Errata: przesadziłem. Indeks pochodzi z 25-27 lipca 2005, czyli z okresu, na który datowany pierwszy zawał G. Ze względu na przebudowę serwisu wszystko, czym G dysponuje prowadzi do 404. Mimo to, nie ma problemu z serwowaniem dopasowanych reklam AS, więc na zapleczu muszą miec aktualny indeks.

Wracając do obserwacji Jeża - coś przeoczyłeś. Albo "ewidentego usera", albo - jak ktoś pisał już - jeden z nich wchodził z toolbarem.

Sprawdz IP userow, czy pokrywają się z ip botów.

Z tego co obserwuje z moich statystyk - z IP które boty używaja wchodzą też userzy i co ciekawe, uzywaja zapytań na frazy na które się pozycjonuje dana strone.

Wg. mnie google uzywa procz tych swoich botow - uzywa gotów ktre nie przedstawiaja sie jako boty ale jako zwykli userzy wpisujacy do wyszukiwarki hasla ktore wystepuja w anchorach linkow.

james ja np sprawdzalem i z tych klas co google nie mialem zadnego Ip,

jedynimi odwiedzajacymi co moglbym uznac za podobienstwo to ze klasa zaczynala sie na 66.xx. to bylo takie samo ale reszta juz nie googlowska, nawet robiac tracerta do googlebotow mozna sprawdzic gdzie to idzie, a do tego ustrojstwa nie dolecialem tracertem bo wylecialo mi gdzies na stykach dostawcow miedzynarodowych albo na telii albona jakims innym nie pamietam, tak czy tak moglem w sumie sprawdzic w bazie do kogo nalezy ip ale jakos za leniwy bylem ;).

Tak czy tak dziwactwo i juz te ostatnie indeksacje a szczegolnie wkuzia mnie fakt ze leci mi po starych strukturach i zaczynam walic redirecty na aktualne :P badz do domeny glownej niech choc tyle ma, ale z tego powodu zauwazylem ze nowa domena szybciej zwieksza indeks bo nie posiada stareh historii urli, a co za tym idzie indkesuje te linki ktore dostaje, przy starej idzie jakby 70% gdzies z przed 1,5 roku okolo 2 jakos tak pamietam ze mialem taka budowe a 30 % to aktualne olinkowanie.

Widac gogole szuka linkow gdzie sie da chcac jakby zbudowac nowy indeks stron.

Zakladajac to tempo to minie im z 6 msc jeszcze, skoro dopiero po 3 msc nie dzialania domeny i wstawieniu do podstron redirecta na nowa domene google laskawie zaczol reindeksowac stary serwis zauwazajac ze jest rredirec a tak ciagle stara domena widniala lacznie z podstronami i nawet byla na wysokich pozycjach lacznie z podstronami.

Powiedzialbym ze google jest tak nie aktualne na niszowe hasla ze glowa boli, bo wiadomo ze te mocne hasla reindkesuje dokumenty czesto, ale przeciez dobrych informacji szuka sie wpisujac wiele wyrazow.

Popsuli sie w sumie juz dosc dawno i ciekawe co nowego wymysla.

Bo moim zdaniem te ich zmiany algorytmu to gorsze niz te w onecie, w onecie to w miare szybko ratowali indeks bo wiadomo robili to na skale lokalna, ale google moim skromnym zdaniem dalo xxxx jak na taka wyszukiwarke i jedyne co to chyba jada na wczesniej zdobytej popularnosci, marce. Ale jako narzedzie do wyszukiwania ich stopien atrakcyjnosci zmalał jak dla mnie 10 krotnie. Praktycznie moje szukanie w google polega tylko na wpisywaniu znanych mi fraz, komend site: link: a nie szukaniu informacji.

Coraz czesciej uzywam yahoo do przeszukiwania PL stron bo jest ich tam wiecej niz w gogole

chyba jada na wczesniej zdobytej popularnosci

Święte słowa Szooku. G osiągnęło pół roku temu wydajność i jakość pracy Pani Halinki, ale że daje żyć niektórym z AS, to się na temat przymyka oko. Wielki, nadmuchany balon - prędzej czy później, szlag go trafi. Król jest nagi - trzeba tylko kogoś, kto to dostrzeże i głośno powie (np. jakiś magik na wall street) Wybacz Jeżu OT.

Graff i Twoje slowa to 100 racja AS ;)

Ale i ten jak na PL sie psuje bo w NS stawki za tysiac sa wyzsze tyle ze ctr nizszy choc mozna to przebolec liczac ze CTR sie podniesie a automatycznie wzrosnie stawka za tysiac.

Tak czy tak dzialanie Yahoo uwazam za duzo lepsze, wydajnosc ich silnika jest wyzsza i nie raz podkreslali ze maja wiekszy indeks niz google, co zaowocowalo krokiem google ze usuneli informacje ile przeszukuja stron.

Troche zjadly ich ambicje, mysleli ze na blednie napisanym algorytmie Page Rank Świat zwojują, tyle ze jak sie okazalo ich wyliczenia matematyczne podwazono.

Wiec i Page Rank szlag trafił, a jakosc ich algorytmu nie jest wcale dobra, zdobyli popularnosc, mieli duzy indeks a ten im gwarantowal sukces, bo nie wazne jakie wyniki wazne zeby na dane zapytanie pojawialy sie jakies wyniki, bo prawda jest taka ze na dobre wyniki na trudne zapytania nie dostaniemy strony docelowej tylko strone ktora posiada informacje o stronie docelowej no jakis katalog.

Tak czy tak świrują i zapewne tracą mocno na tym, tylko to jest tak: zanim spora czesc internautow zauwazyla google uzywali np wp onet, zanim ta spora czesc zauwazy ze google nie jest takie cacy takze minie sporo czasu.

A moze taka hakia przyniesie nam jakas rewolucje o ile postawia na marketing.

Z tego co obserwuje z moich statystyk - z IP które boty używaja wchodzą też userzy i co ciekawe, uzywaja zapytań na frazy na które się pozycjonuje dana strone.

A czy mógłbym Ciebie prosić o logi takiego zachowania?

Jakoś się nigdy nie spotkałem z tym aby wejście z IP należącego do googlebota miało inny UA.

Miałem często wejścia z IP należących do Google, które były ludzkimi wejściami, ale nigdy nie pokrywały się te IP z tym od googlebota.

Oj to musze poszukac wolnym czasem. Przenioslem sie na nowy serwer i staty od nowa zbieram, stara baza danych zajmuje ponad 9 giga. Jak juz all ustawie na nowej maszynie postaram sie wrzucic to jakos na serwer, chocaiz nie wiem czy jest sens.. bo o ile taka ilosc na neo 512 do siebie pociagnalem, tak upload bedzie trwal wieki.

Tak czy inaczej zanotowalem ok 20 wejsc na dodajfirme.pl z anchorem firmy. IP usera pokrywalo sie z ip bota.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności