Skocz do zawartości

Najemcy SEO pozycjonerzy - czym się kierować przy wyborze ?

JanekO

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiego typu rozliczanie jest lepsze dla naszych stron ...

Nie zajmuję się pozycjonowaniem lecz chcę się dowiedzieć jak najwięcej o ogólnie ujmując SEO aby wiedzieć za co płacę (czytaj płaci szef).

Rozliczanie miesięczne za pozycję fraz w google itp.

czy rozliczanie za ilość dodanych linków do naszej strony

Czy może znacie jakieś inne formalizmy pozwalające na uczciwe rozliczenie pracy seo-mastera

Pozdrawiam,

Janek

Opcja: "rozliczenie za ilość dodanych linków do naszej strony" odpada na samym początku i nigdy o niej nie myśl ...

Jest kilka opcji najbardziej popularnych:
Płatność za efekty, ryczałt lub ryczałt i płatność za efekty, niektórzy chyba też pobieraja opłaty za ruch.

Większość firm szuka pozycjonowania za efekty - tutaj należy liczyć się z tym, że firma stara się wypozycjonować waszą strone, a nie stworzyć marke, dobre imie firmie (zapewne nikt też nie spamuje waszym linkiem na lewo i prawo, więc raczej nikt nie zszarga reputacji twojej firmy - chociaż różnie bywa), przy tej formie pozycjonowania łatwiej o filtr.

Jeśli mowa o ryczalte to tak naprawdę forma pozycjonowania - marketingu w sieci jest dowolna. Tutaj można pokusić się bardziej o zbudowanie marki niż o zdobycie linka do strony (za którego można otrzymać oczywiście filtr), ponieważ dla firmy pozycjonującej nie liczy się szybki efekt - tutaj liczy się długofalowe działanie przynoszące fajne efekty jednak przy rozłożeniu tego o dłuższy czas.

Co bardziej się opłaca ? Tego nikt nie powie... mam klientów takich i takich - każdy jest zadowolony z formy rozliczeń, więc ciężko tutaj stwierdzić jak będzie lepiej.

mam klientów takich i takich

Współczuje... klientom oczywiście.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

Spotkałem się z tym, że pewna firma po zakończeniu współpracy praktycznie zlikwidowała całe zaplecze i strona spadła zupełnie z wyszukiwarki.

Dlatego to co piszesz o budowaniu wizerunku firmy bardziej do mnie przemawia ... tylko czy takie delikatne podejście w dzisiejszych czasach ma rację bytu ?

Nie do końca czuję tę gałęź przemysłu

Płacenie za pozycję jest dobre dopóki się płaci pozycjonerowi, a budowanie marki w wolnym tempie w dzisiejszych czasach może nie przekładać się na ROI.

Jedna z moich koleżanek płaci za pozycję ... tylko, że domena często wędruje pomiędzy pozycjami od 5 do 55 ... pewnie to jakieś "sztuczne" pozycje.

Być może będę optował za jakąś agencję budującą długotrwały efekt.

Ale jeszcze trochę poczytam to forum.

dzięki za odp.,

Janek

Nie rozumiem twojego zdziwienia zdjęciem linków, czy jak przestajesz płacić sieci komórkowej, to nie blokuje ci połączeń...

Co do skoków 5-50, przeważnie są związane ze zbyt słabym linkowaniem, to nie sztuczki a brak linków.

Tak naprawdę ciężko powiedzieć czym się kierować przy wyborze pozycjonera, to że ktoś był mistrzem Polski w seo w roku 20.. , nie musi oznaczać, że teraz będzie skuteczny, a nawet jak zdobędzie topy, to strona będzie tam długo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności