Skocz do zawartości

Skopiowany artykuł z mojego bloga jest w TOP10

prowebmaster

Rekomendowane odpowiedzi

Na stronach Googla też jest napisane o stosowaniu liknów canonical w obrębie tej samej domeny.

O tym, jak zmieniało się przeznaczenie canonicala, napisałam ostatnio w artykule https://www.lexy.com.pl/blog/ewolucja-rel-canonical.html

Aktualnie wygląda to następująco:

- canonical można stosować w obrębie tej samej lub niezależnych domen - nie ma zatem potrzeby, aby mieć dostęp do obu stron, bo wystarczy dostęp do pierwszej, aby wstawić rel="canonical";

- canonical można stosować w przypadku treści identycznej, zbliżonej albo zupełnie odmiennej.

W skrócie, w tej chwili nie ma żadnych ograniczeń w jego stosowaniu. Nawet pomimo tego, że w artykułach pomocy zaleca się stosowanie go do wskazania identycznej lub bardzo mocno zbliżonej treści, w praktyce ta zasada nie musi zostać spełniona. Problem w tym, że strony zawierające ten tag mogą zostać wyindeksowane, podobnie jak w przypadku przekierowania 301. A tym samym jest to rozwiązanie nieopłacalne dla serwisu kopiującego Twoje teksty, który również z Google chciałby mieć na nie wejścia.

samym jest to rozwiązanie nieopłacalne dla serwisu kopiującego Twoje teksty, który również z Google chciałby mieć na nie wejścia.

Ale jest opłacalne dla okradzionego, a przy okazji kara dla złodzieja ;-)

Bing.com jest szybszy, daje lepsze wyniki. Mniej szpieguje.

Google uczy, Google radzi, Google nigdy nas nie zdradzi.

Chyba pisałam w różnych tematach o kopiowaniu, stąd ten cytat. Chodziło mi w nim o przypadki, w których oba serwisy wyrażają zgodę na wykorzystanie tekstów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności