Skocz do zawartości

Pytanie o znacznik robots

S3ntin3l

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym się zapytać, czy jeśli strona posiada meta tag <meta name="robots" content="index,follow" /> i na kilku podstronach pojawi się <meta name="robots" content="noindex,follow" /> , to kilka tych podstron zostanie wykluczonych z indeksu ?

Dodatkowo chciałbym się zapytać, czy jeśli podstrona ma ustawione "noindex, follow" i załóżmy, że zawiera jakieś niedozwolone treści (np. przekleństwa) , to wpływa negatywnie na stronę ? Nawet, gdy w obrębie strony nie prowadza do takiej podstrony żadne linki ?

Pozdrawiam!

Należy rozróżnić indeks od SERP.

Google indeksuje wszystko jednak w SERPach pokazuje tylko część indeksu. Atrybuty noindex i nofollow nie blokują indeksacji.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

Strona z noindex powinna się wyindeksować, ale jeśli zostawisz na niej "follow", to ewentualne toksyczne linki mogą wpłynąć negatywnie na cały serwis. Treści teoretycznie nie powinny szkodzić, ale 100% pewności nie mam, bo tego nie sprawdzałam. Natomiast za linki wychodzące ze stron z noindexem już oberwałam ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności