Skocz do zawartości

nowy sposób na token

donkey7

Rekomendowane odpowiedzi

naszedł mnie właśnie pomysł, żeby zamiast cholernie nieczytelnych tokenów z losowymi znakami, wprowadzić jakieś bardziej przyjazne tokeny. chodzi mi o wyświetlanie normalnych wyrazów (co najwyżej powyginanych jak w google captcha). a cały trik ma polegać na tym, że słowo ma być wyświetlone z błędem ortograficznym plus poprzestawiane kilka liter, a user ma wpisać go poprawnie.

zalety:

- wysoka czytelność kodów, a przez to mniej pomyłek przy wpisywaniu,

- walka z wszechobecnymi bykami,

- odpada praktycznie cały spam zagraniczny (a krajowego za wiele nie ma),

- łatwo rozszerzalny, można na przykład wyświetlić kilka wyrazów (dwa lub trzy) i mocniej poprzestawiać litery,

- erbit będzie zadowolony :)

wady:

- trzeba mieć jakąś bazę słów (może być słownik z jakichś wordów),

- niektórzy będą oponować ;)

jak na razie to komputery rzadziej się mylą przy zgadywaniu tokena niż człowiek. powyższy sposób mógłby to zmienić.

atsd:

- zazwyczaj spamerzy nie korzystają z narzędzi do dekodowania tokenów z obrazków, więc sposób jest dobry przede wszystkim dla serwisów o dużym znaczeniu i generowanym ruchu,

- w gimnazjum zdobyłem czwarte miejsce w powiecie w konkursie ortograficznym, więc nie dziwcie się :D

edyta:

- wyrzuciłem parę nicków, bo chyba się coś pomyliłem (słaba pamięć :) )

rozpoznanie figury jest znacznie prostsze algorytmicznie od choćby rozpoznawania tekstu, nie mówiąć o poprzestawianej kolejności liter i błędach ortograficznych!

edyta:

atsd: przy wyborze 1 z 4 masz 25 % szans, więc żadne to zabezpieczenie!

tak ale wtedy żaden zagraniczny spamuch sie nie doda bo jego boty są przystosowane do textu a polskie dopiero po jakims czasie - wiec wyjdzie troche lepiej niz z napisami bo bedziesz miec tylko polski spam.

Systemy Wymiany Linków - Zdobądź więcej linków przy pomocy systemów automatycznej wymiany linków!

- chińczycy i usańcy to 99 % spamu,

- polacy są z reguły zbyt leniwi, żeby zrobić bardziej zaawansowane boty,

- jest to technika prosta i nie wymagająca dużej mocy obliczeniowej,

atsd:

było tu na forum o tym, że człowiek może przeczytać słowo z poprzestawianymi literami. na przykład:

to jset jkiaś sboie tkset (przykład trochę nietrafiony)

mozna zastosować boumy, kontekst zdania (trzy wyrazy jednocześnie), koślawe czcionki (tzn. wyglądające jak tekst odręczny), itd. itp.

wszystkie technologie łatwe i szybkie oraz kosztowne do złamania (tzn. zdekodowania tokena) i przyjazne dla usera.

jak będę miał czas na studiach to może się w coś takiego pobawię :)

- chińczycy i usańcy to 99 % spamu,

- polacy są z reguły zbyt leniwi, żeby zrobić bardziej zaawansowane boty,

- jest to technika prosta i nie wymagająca dużej mocy obliczeniowej,

Dobra ale amerykance i reszta nie znaja polskich katalogow i pisza boty uniweralsane do czytania zwykłych tokenów i pewnie żaden z nich nie jest do czegoś takiego przystosowany więc coś takiego było by skuteczne.

Systemy Wymiany Linków - Zdobądź więcej linków przy pomocy systemów automatycznej wymiany linków!

mam jeszcze kilka pomysłów - dajcie znać jak będziecie któryś implementować.

1. tłumaczenie krótkich zdań. w pewnych kręgach nie byłby to zbyt uciążliwy sposób (niestety nie do katalogów),

2. proste pytania z życia codziennego, np: podaj kolor nieba,

3. trochę zakręcone: testy na prawo jazdy lub na iloraz inteligencji. ewentualnie sprawdzianik z seo :(

4. obrazek z przedmiotem i trzeba wpisać co to jest. dodatkowo można nałożyć na niego jakiś swój znak wodny, żeby nie było numerów opisanych przez qbexusa,

5. absolutny hit ;) obrazek z jakąś znaną osbistością plus ewentualnie jakaś podpowiedź (zawód tej osoby) i znak wodny. user musi wpisać nazwisko osoby znajdującej się na zdjęciu. przykłady: kaczyński, boniek, tusk, wałęsa, wojtyła, itd.

5. absolutny hit ;) obrazek z jakąś znaną osbistością plus ewentualnie jakaś podpowiedź (zawód tej osoby) i znak wodny. user musi wpisać nazwisko osoby znajdującej się na zdjęciu. przykłady: kaczyński, boniek, tusk, wałęsa, wojtyła, itd.

W tym wypadku pozycjonowanie przez Katalogi by się skończyło, bo nie każdy człowiek wie kto to Prezydent Wałęsa, czy zły selekcjoner Boniek :(

k:

myślałem, że seowcy mają jako takie pojęcie o świecie. pokemon może nie wiedzieć jak wyglądał wojtyła, ale profesjonalny seowiec???

asense:

a tokeny nie mogą być na śmiesznie? ludzie wchodziliby ci do katalogu drzwiami i oknami.

k:

myślałem, że seowcy mają jako takie pojęcie o świecie. pokemon może nie wiedzieć jak wyglądał wojtyła, ale profesjonalny seowiec???

Można być milionerem a skończonym kretynem :)

Tak profesjonalny Seo może nie wiedzieć jak wyglądał Wojtyła, to może wiedzieć każdy niektórch ludzi pewne sprawy nie interesują, jednak to jest pewien odłamek.

Profesjonalny Seo a człowiek który nie ma pojęcia o Seo, równie dobrze, może nie wiedzieć kto to Wałęsa :piwo: pracując np. 10-15 godzin dziennie, nie sądze aby go to interesowało).

Ale takie tokeny to i tak kwestia czasu i złamią wszystko, nie ma rzeczy niemożliwoych do złamania na tym świecie.

może zrobimy ankietę: kto nie wie jak wyglądał wojtyła?

seowiec to chyba nie maszyna, żeby nie oglądał wiadomości, nie czytał gazet czy nawet nie chodził do kościoła (w wielu kościołach znajduje się wizerunek papieża).

nie zakładajmy od razu, że osoba dodająca wpis do katalogu jest dresiarzem lub policjantem. zdecydowana większość osób znających się na seo wie jak wyglądają najważniejsi polacy.

a jeśli ktoś naprawdę nie widział nigdy wojtyły w żadnych mediach, to może sobie odświeżyć obrazek (token). nie popadajmy w panikę.

Ale takie tokeny to i tak kwestia czasu i złamią wszystko, nie ma rzeczy niemożliwoych do złamania na tym świecie.

k, może sam zrobiłeś algorytm do rozpoznawania osoby z obrazka :)

przeciętny spamer nie ma budżetu sięgającego miliardów dolarów na wydawanie kasy na takie programy, a jeśli ma to chyba nie będzie brał się za spamowanie.

może zrobimy ankietę: kto nie wie jak wyglądał wojtyła?

k, może sam zrobiłeś algorytm do rozpoznawania osoby z obrazka :P

Widzę w gorącej wodzie kompany jesteś, spokojnie to tylko moja opinia. Nie chodzi o Wojtyłe czy o innego Buzka, Leppera, Hitlera czy Girtycha.

Na programowaniu się nie znam, wyraziłem swoją opinię a widzę zaraz wywołasz wojne :)

Spokojnie, głęboki wdech i wydech :piwo:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności