Skocz do zawartości

mghost.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• 5 miesięcy temu...

No właśnie usługi działają, płatności przechodzą, faktury się generują, ale kontaktu z Kubą brak, ogólnie z firmą też ciężko się skontaktować i nawet na maile wysyłane na adres podany przez telefon nie odpowiadają. Skoro u Ciebie kontakt jest to znaczy że mnie nie lubią :D

• 7 miesięcy temu...

Ostatnio miałem (a właściwie nie ja tylko mój klient) niemiłą przygodę z swhosting. Kilka miesięcy temu sprzedałem serwis, żeby było łatwiej z przeniesieniem, klient założył u nich konto. Swhosting miał przenieść wszystko na konto klienta. Transakcja zakończona, wszystko NIBY przeniesione i temat w zapomnienie ale...

ostatnio robiłem porządki w bazach i usunąłem tę dotyczącą sprzedanego serwisu ( przecież swhosting miał wszystko przenieść i uruchomić na koncie klienta) Następnego dnia dostaję wiadomość od klienta, że strona mu przestała działać i jest problem z bazą danych.

W odpowiedzi jaką dostał swhosting poinformował go, że nie ma żadnej bazy danych ?

Napisałem więc ja, z prośbą żeby przywrócili bazę którą usunąłem i dostałem odp.

"Witam,
niestety takiej bazy nie ma w kopiach zapasowych - prawdopodobnie została utworzona i usunięta w krótkim odstępie czasu, co oznacza, że "nie załapała się" na codzienny backup robiony w godzinach nocnych."

Po mojej odp. że baza ta była utrzymywana na moim koncie kilka miesięcy jak na razie cisza a strona klienta nie działa już kolejny dzień.

Nie wiesz w co zainwestować pieniądze ? Wejdź na DKW.pl i zobacz sprawdzone sposoby na zarabianie pieniędzy oraz jak zarabiać na grach ! Masz problemy finansowe i potrzebujesz gotówki?Ten portal finansowy pomoże Ci wybrnąć z problemów!

Zawiódł czynnik ludzki - nie dogadaliście się co do szczegółów tego przeniesienia :gafa:.

1 godzinę temu, cannot napisał:

Kilka miesięcy temu sprzedałem serwis,

Nikogo nie obwiniam, ale IMHO sprzedający powinien mimo tych ustaleń z hostingiem zadbać o kopie plików i bazy danych w chwili sprzedaży serwisu.
Kupujący powinien zrobić to samo.
=  ponownie zawiódł czynnik ludzki.

:gafa:

• Like 1

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@cannot jest to fakap, że baza nie ma żadnego automatycznego backupu, ale ZAWSZE trzeba mieć jakieś swoje backupy żeby nie było jak kilka lat temu, że ludziom sklepy poznikały, bo właściciel hostingu przypadkowo wszystko wyciął.

• Like 1

Firia.pl - Blog pasjonatki wszystkiego co związane ze zdrowiem, odżywianiem oraz psychologią
Każdy czasem potrzebuje pięknych życzeń i wierszyków na najróżniejsze okazje - https://zyczeniowo.pl/ 

Można domniemać, że hosting te przeniesienie zrobił, to w formie grzecznościowej i z braku szczegółów ten szczegół jak baza danych został pominięty. Wszak baza danch może być na innym serwerze i ją identyfikuje login + hasło, więc nie jest stricte częścią konta użytkownika, ale osobnym bytem. 

Przed chwilą, Aleksiejs napisał:

że baza nie ma żadnego automatycznego backupu

System Bazo-Danowy może mieć backup całościowy na wypadek wywalenia serwera, co nie oznacza, że w prosty sposób idzie przywrócić konkretną bazę danych ;)

Edytowane przez Mion

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

@Mion ma tu całkowitą rację, ja jako sprzedający powinienem zadbać o kopię, kupujący powinien sprawdzić czy wszystko jest przeniesione ale wydaje mi się, że Swhosting  podszedł do sprawy trochę mało profesjonalnie. Przed przenosinami napisałem im, że sprzedaję serwis i czy przeniosą wszystko na konto klienta - zapewniali, że nie ma problemu.

Dziwi mnie również odp. "niestety takiej bazy nie ma w kopiach zapasowych - prawdopodobnie została utworzona i usunięta w krótkim odstępie czasu, co oznacza, że "nie załapała się" na codzienny backup robiony w godzinach nocnych." ponieważ serwis sprzedałem maj-czerwiec a bazę usunąłem w czwartek więc powinien być backup

Nie wiesz w co zainwestować pieniądze ? Wejdź na DKW.pl i zobacz sprawdzone sposoby na zarabianie pieniędzy oraz jak zarabiać na grach ! Masz problemy finansowe i potrzebujesz gotówki?Ten portal finansowy pomoże Ci wybrnąć z problemów!

@MaxPan Odpowiadał mi Radosław:

Ja: Czy mogę prosić o przywrócenie bazy danych NazwaBazy ? Usunąłem ja w wyszło, że nie mam jej backupu

Radosław: Witam,
niestety takiej bazy nie ma w kopiach zapasowych - prawdopodobnie została utworzona i usunięta w krótkim odstępie czasu, co oznacza, że "nie załapała się" na codzienny backup robiony w godzinach nocnych.

Ja: Baza dotyczyla domeny ..............pl, sprzedalem jakis czas temu klientowi caly serwis i mieliscie wszystko przeniesc do niego. W czwartek skasowalem te baze i klient dzisiaj do mnie napisal ze strona mu nie chodzi

Odp. jeszcze nie otrzymałem

Podaj im jak najwięcej danych, bo wygląda na to że backup powinni mieć. Jedyna szansa braku backupu to krótki czas istnienia bazy, a ona istniała co najmniej kilka mc.

Edytowane przez okazwłoka
  • Thanks 1