Skocz do zawartości

Hosting SEO i wyindeksowane zaplecze

Grzegorz Cz.

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kilkaset domen zapleczowych na różnych hostingach SEO. W ostatnim czasie (bardzo prawdopodobne, że przy ostatnim Pingwinie) z jednego serwa zostało wyindeksowane ok 40% domen zapleczowych. Cała sprawa o to, że na winnych serwerach wszystko jest okej i wyindeksowane domeny to jednostkowe przypadki.

Na serwerze nie było przerw w działaniu oraz nie było żadnych problemów z wirusami itp. Strony są czyste i działają.

Moje pytanie, czy to możliwe, że serwer miał wpływ w tak dużym stopniu na ocenę zaplecza przez Google?

Czy komuś zdarzyła się podobna sytuacja?

specjalista-googleads.pl - prowadzenie kampanii Google Ads (AdWords)

www.smart-seo.pl - skuteczna reklama w Google :) 

Nie potwierdzam :) rh niczym się nie różni pod względem banów z ostatniego update od innych hostingów SEO. Jakościowe strony trzymają się w serpach niezależnie od hostingu.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Strony które wyleciały nie były najlepszej jakości, jednak na innych serwerach podobnej jakości strony nadal są w indeksie.

Wydaje się to mało prawdopodobne aby powodem był serwer, jednak nadal jest to jedyny pomysł.

Formułując pytanie od innej strony.

Czy jeśli strony były kiepskiej jakości, to obecność na serwerze mogła być dodatkową wskazówką dla Google, że to jest kiepskiej jakości zaplecze i to mogło zaważyć o wyindeksowaniu?

Różne bywają "filtry filtrów" ale chyba nigdy nie ma 100% pewności jakim kluczem się posługują. Może akurat skanowali jakieś konkretne adresy IP pod kątem jakości, bo mieli przypuszczenia że może być tam więcej syfu niż gdzie indziej, ale tego chyba nikt nie może być pewny.

PS. Miałeś tam SWL jakiś? Bo takie strony chyba najbardziej ostatnio oberwały.

"Szaleństwem jest chodzenie po ulicy z połówką melona na głowie i powtarzanie: Jestem chomikiem"

Dick Steele, Agent WD-40 [*]

Gdyby tylko hosting mógłby być wskazówką dla google - byłoby zbyt łatwo. Zwróć uwagę jeszcze na:

- podobieństwo treści (wpisy, templatki, footprinty)

- domeny (whois, data rejestracji, dns)

- profil linków przychodzących

- profil linków wychodzących

No i bardzo ważne: nie ciesz się, że tylko część zaplecza wyleciała. Jeśli w/w "szczegóły" wskazują na całe Twoje zaplecze - do kilku dni możesz odczuć kolejną falę banów.

PS. Miałeś tam SWL jakiś? Bo takie strony chyba najbardziej ostatnio oberwały.

Nie miałem.

wiec to na pewno nie jest kwestia samego hostingu/adresow

Jestem pewny, że to nie kwestia samego hostingu. Chodzi tylko o to czy jeśli strony były kiepskie to hosting mógł być dodatkowym sygnałem który miał na to wpływ.

A co na tych domenach stało?

Stało kiepskiej jakości zaplecze.

Gdyby tylko hosting mógłby być wskazówką dla google

Właśnie tutaj jest cały problem. Jeśli strony o podobnej (kiepskiej) jakości nie zostały wyindeksowane z różnych innych serwerów to wydaje się to dość prawdopodobne. Wszystkie kwestie o których pisałeś wyżej powtarzają się w takim samym stopniu na zapleczu na innych serwerach i nie ma tam problemów z wyindeksowanymi stronami.

Może akurat skanowali jakieś konkretne adresy IP pod kątem jakości, bo mieli przypuszczenia że może być tam więcej syfu niż gdzie indziej, ale tego chyba nikt nie może być pewny.

Bardzo prawdopodobne że coś w tym stylu się działo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności