Skocz do zawartości

Przekierowania 301 z kilku domen

kpm27

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

posiadam domenę www.nazwafirmy.pl i zajmuję się grafiką. Jako że była promocja, to wykupiłem kilka domen w postaci tworzeniegrafiki-wroclaw.pl, grafika-jeleniagora.eu itd.

Jeśli teraz te wszystkie nowe domeny przekieruję na moją stronę, to w jakikolwiek sposób może to mi pomóc w poprawieniu pozycji na frazę przykladowo "grafika + miasto z przekierowanej domeny"?

Będę wdzięczny za odpowiedź.

Jeśli domeny są świeżynkami, nigdy nie były rejestrowane i pozycjonowane to same z siebie nic nie dadzą. Na te nazwy nawet wejść "z palca" nie będzie.

Stawiaj na nich jakieś zaplecze i z niego linkuj, albo jak już wbije się na jakieś pozycje to ewentualnie wówczas 301.

Wielkie dzięki! Mam kolejne pytania:

Pierwsze: ok, czyli robię na tych domenach zaplecze, jednak w sumie już teraz wiem że za rok nie będę tych konkretnych domen przedłużał, bo jest dwa razy drożej a regulamin nie pozwala na transfer domeny w pierwszym roku. Zatem czy ma to sens, abym na tych domenach budował zaplecze, a po roku cały content przeniósł na inną domenę, o zbliżonej nazwie, np zamiast tworzeniegrafiki-wroclaw.pl -> tworzeniegrafiki.wroclaw.pl? Czy wtedy, nawet kosztem chwilowego spadku pozycji, wszystko będzie jak wcześniej? Czy też nie ma sensu takie kombinowanie?

Drugie, głupie ale chcę mieć pewność: czy jak linkujemy do swojej strony powiedzmy anchorem "grafika wrocław", to w treści/tytule naszej strony muszą koniecznie znajdować się te słowa kluczowe? Chodzi mi o to czy jest możliwe, aby strona była widoczna pod np "grafika wrocław", podczas gdy słowa "wrocław" nie będzie w ogóle w treści naszej strony, a tylko tak będą wyglądały prowadzące do niej linki?

Trzecie: czy zaplecze mogę mieć na tym samym serwerze co swoją stronę? A jeśli nie, to czy wystarczą dwa serwery, jeden na stronę, a drugi na zaplecze? Czy też każda strona z zaplecza musi być na osobnym serwerze?

Mawiają, że im starsze linki tym lepiej. Takie porzenoszenie domen w dłuższej perspektywie może nie mieć sensu. Ale mawiają też, że linki mogą szkodzić.
Możesz zrobić test, postawić jakieś strony zapleczowe (skoro i tak te domeny już są), podlinkować stronę docelową i zobaczyć czy coś to da.

Co do słów kluczowych, to wypadałoby, by na stronie również się znalazły. Jednak tutaj nie robiłem ostatnio żadnych testów, więc niech inni dopowiedzą.

Co do ostatniej kwesti, możesz mieć wszystko na jednym serwerze, ale jednak polecam gdzieś te strony porozrzucać. Jeśli strony zapleczowe będą statyczne, to ja bym powrzucał to na chociaż na jakieś darmowe hostingi z możliwością podpięcia własnej domeny. Generalnie im większe zróżnicowanie DNSów, IP, CMSów i co tam jeszcze się da tym lepiej.

Utwórz na każdej podstronie unikalny content. Linkuj do tego z dobrych miejscówek. Następnie gdy domeny nabiorą mocy masz 2 wyjścia. Albo umieszczasz linki lub reklamy na tych stronach, które będą prowadzić do witryny docelowej lub tworzysz przekierowanie 301. Jeżeli wybierzesz przekierowanie to najlepiej, gdybyś dla każdej podstrony utworzył osobne przekierowanie tak by content, który był wcześniej na stronie zgadzał się z tym, który będzie na podstronie, do której będzie przekierowanie.

Generalnie jeśli już teraz nastawiasz się na to, że ich nie przedłużysz (mimo że za rok będą bardziej wartościowe pod kątem SEO i tym samym dadzą mocniejsze linki stronie pozycjonowanej), to nie było sensu ich w ogóle kupować. Poza tym, po przeniesieniu ich zawartości na kolejne domeny, będziesz musiał pracować nad nimi na nowo.

Co drugiego, nie jest to konieczne, jednak podstawą optymalizacji jest uwzględnienie najważniejszych słów w treści i to daje solidnego bonusa.

Trzecie - przy 2-3 stronach może być ten sam serwer.

Te domeny były za darmo, taka promocja w jednej ze znanych firm, dlatego je wziąłem i potem zacząłem się zastanawiać jak najlepiej je wykorzystać. Niestety jak wspominałem przedłużenie kosztuje w tej firmie dwa razy więcej niż tam gdzie to robię normalnie, dlatego muszę przemyśleć czy warto.

Wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności