Skocz do zawartości

Spadające pozycje w google - jak podnieść podupadający sklep

Lichaczew

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prowadzę internetowy sklep z branży kolekcjonerskiej. Pod koniec stycznia został przełączony z platformy oscommerce na opencart. Luty w porównaniu ze styczniem o około połowę spadła liczba odwiedzin. W nowym sklepie poszczególne strony (np. strony produktów) miały trochę inne adresy niż w starym. Zatem duża część starych linków prowadziła do błędu 404. W kolejnych miesiącach liczba odwiedzin też jest słaba. Wygląda, że poprzednie ilości odwiedzin są (jak na razie) nie do powtórzenia.

Miałem wysokie pozycje w naturalnych wynikach google, dwie ważne frazy TOP10, jedna z nich nawet TOP3. Korzystałem też z Adwords, ale od X 2013 zaprzestałem bo wydawało mi się, że zysk z kliknięć na płatne linki zmniejszał się.

Chciałem odzyskać wysokie pozycje w naturalnych wynikach google i sprawdzić czy przełoży się to na ilość odwiedzin oraz co najważniejsze na wzrost sprzeaży. Często trafiają do mnie oferty róznych firm, które polecają swoje usługi w zakresie pozycjonowania, różne pakiety społecznościowe, marketingi szeptane, zaplecza, linkowanie itp itd. Każda z tych firm obiecuje wykonanie 100, 1000, 10000 albo 100000 sztuk czegoś oraz oczywiście dokładny raport. Chętnie zdecydowałbym się na jakieś usługi, ale nie wiem jakie działania są obecnie efektywne. Co firma to inny sposób agitacji. Jedna firma polecała mi jako warunek konieczny umieszczenie w mapach google bo bez tego podobno nie ma mowy o dobrej pozycji. Inna twierdziła, że bicie się o pozycję w google nie ma sensu bo i tak ludzie z różnych rejonów Polski zobaczą zupełnie inne wyniki wyszukiwania. Nie ma zresztą sensu abym wypisywał tutaj wszystko to co mówili ludzie z tych firm.

Mówiąc krótko wiem, że sam nie dam sobie rady, szukam porady w którą stronę pójść aby naskuteczniej odbudować pozycje w naturalnych wynikach google. Mając jakieś ogólne pojęcie o temacie będę w stanie dokonać wyboru jakiejś firmy i zlecić odpowiednie usługi. Chciałem doczekać wymiernego efektu, a nie tylko raportów z czynności i rachunków do zapłacenia.

Proszę o pomoc w wyjaśnieniu co się stało i co można teraz zrobić. Będę wdzięczny za odniesienie się do tych fragmentów, które pogrubiłem i komentarz w tej sprawie.

pozdrawiam

Stare adresy trzeba było przekierować na nowe.

Bez adresu URL to wróżenie z fusów.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

Jedna firma polecała mi jako warunek konieczny umieszczenie w mapach google bo bez tego podobno nie ma mowy o dobrej pozycji.

to jest bzdura, ale umieścić się w mapach warto - jak jesteś np. z okolic Tarnowa, do tego branża kolekcjonerska (więc zakładam, że konkurencji mało), to możesz być w TOPach bez żadnego dodatkowego pozycjonowania.

A konkretnie na pierwszej stronie - właśnie za sprawą map;

kiedy ktoś będzie czegoś szukał w twojej branży, a będzie akurat w Tarnowie lub okolicach, wówczas najprawdopodobniej znajdzie cię za pośrednictwem map;

bicie się o pozycję w google nie ma sensu bo i tak ludzie z różnych rejonów Polski zobaczą zupełnie inne wyniki wyszukiwania.

druga bzdura - wpisz sobie w wyszukiwarce jakieś hasło, np. biżuteria

potem w ustawieniach kliknij "Narzędzia wyszukiwania" i zmieniaj miasta - jak myślisz, dlaczego część sklepów z biżuterią pojawia się w topach bez względu na to,czy szukasz w Krakowie czy w Gdańsku?

jedna bzdura zazębia się z drugą - ale to jest ostatnio modna ściema, bo często wystarczy, że firmę dodamy do map, i już można z klienta ciągnąć kasę - bo taki nieuświadomiony klient, jak będzie sprawdzał na swoim komputerze, to w topach (czyt. na pierwszej stronie) zawsze będzie;

a to, że go nie ma, jak zmieni lokalizację (miasto o którym pisałem na początku) to już nie każdy musi o tym wiedzieć ;)

ale fakt faktem, że jeśli jesteś w mapach dla jakiejś lokalizacji, to zwykle dla tej samej lokalizacji nie ma cię już w organikach; i bardzo rzadko się zdarza, żebyś jednocześnie był i tu i tu;

ale fakt faktem, że jeśli jesteś w mapach dla jakiejś lokalizacji, to zwykle dla tej samej lokalizacji nie ma cię już w organikach; i bardzo rzadko się zdarza, żebyś jednocześnie był i tu i tu;

po dodaniu do map dla geolokalizacji "słupsk" strona pojawiła się w mapach, ale... po paru tygodniach z organików wyleciała na pozycja jak dla "Polska" czyli jakieś 40 w dół. Tak się złożyło, że dla geolokalizacji Słupsk mapy w pewnym momencie dla interesujących mnie słów zniknęły i póki co nie wróciły i... nie ma strony w topach ani dla map, ani dla organików. Na dodatek przez parę dni mapy sie super pokazywały: w ramach geolokalizacji Słupsk na mapach było oddalenie do połowy Polski (Poznań, Warszawa, Gdańsk).

tyle w temacie map...

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Prawdopodobnie najwięcej odwiedzin, będziesz miał z długiego ogona, jeśli to w miarę niszowe hasła, to spróbowałbym iść w tą stronę, może jakaś optymalizacja, może delikatne podlinkowanie, a mapy G są oczywiście fajne, ale będziesz na kilka haseł.

Co do super ofert szeptanki, szeptankę najskuteczniej uprawia się na martwych forach, przeważnie mocno zaspamowanych, więc pożytku będziesz miał z tego tyle co umarły z kadzidła

że dla geolokalizacji Słupsk mapy w pewnym momencie dla interesujących mnie słów zniknęły i póki co nie wróciły

a widzisz, skoro zniknęły mapy to tylko dlatego, że Google'a uznało, że tak będzie dla nas lepiej i wygodniej;

bo to wszystko w ramach walki ze spamem i tylko po to, żeby ułatwić i uprzyjemnić życie webmasterom i zwykłym użytkownikom (czy jakoś tak)

że dla geolokalizacji Słupsk mapy w pewnym momencie dla interesujących mnie słów zniknęły i póki co nie wróciły

a widzisz, skoro zniknęły mapy to tylko dlatego, że Google'a uznało, że tak będzie dla nas lepiej i wygodniej;

Tylko Google wie co dla nas jest dobre i co możemy a co nie... trochę to podobne do Chinskiej Republiki Ludowej i rządów dzyn dzyn una...

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Często trafiają do mnie oferty róznych firm (...)

Popatrz kto zajmuje się pozycjonowaniem w Twojej branży lub branżach pokrewnych. Jeśli się obserwuje jakieś frazy dłuższy czas łatwo wyłapać kto daje sobie radę a kto ściemnia. Poproś o ofertę, plan działania, referencje i adresy stron, którymi się zajmują (o ile Ci przedstawią).

Na dzisiaj nie ma jednej recepty na pozycjonowanie. Jeśli coś się sprawdza czyli przekłada na kasę to dlaczego dawać komuś przepis?

Moja rada: strzeliłeś konkretnego babola ze zmianą adresów strony, nie powtórz tego teraz. Niezależnie jaką decyzję podejmiesz dobrze to przemyśl ;)

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

Zatem duża część starych linków prowadziła do błędu 404.

Zgred Ci napisał najlepsze wyjście - jak dalej masz błędy 404 to przekieruj.

Inna kwestia - czy namieszałeś w title? Opisach?

Korzystałem też z Adwords, ale od X 2013 zaprzestałem bo wydawało mi się, że zysk z kliknięć na płatne linki zmniejszał się.

A optymalizowałeś? Jak często zaglądałeś, jak mocno kampania była dopasowana? Na frazy ogólne? Na niszowe? Próbowałeś google shoping?

Bardzo wściekła meblościanka

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności