Skocz do zawartości

Adsense - reklamy tekstowe, czy displayowe?

kacper3355

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Prowadzę stronę o grach na której mam zainstalowane Adsense. Jak to jest z tymi rodzajami reklam? Które są skuteczniejsze? Szczerze mówiąc reklamy tekstowe wyglądają okropnie i nie są w ogóle dopasowane do witryny (mówię tutaj o tym co jest w nich wyświetlane jak i samym designie). Najchętniej wyłączyłbym je całkowicie, ale słyszałem coś o większej skuteczności reklam tekstowych, sam już nie wiem.

Najchętniej wyłączyłbym je całkowicie, ale słyszałem coś o większej skuteczności reklam tekstowych, sam już nie wiem.

Polecam zrobienie eksperymentu (test A/B). AdSense dostarcza narzędzi dzięki, którem robienie takich eksperymentów jest dziecinnie proste.

Tutaj znajdziesz więcej na ten temat: https://support.google.com/adsense/answer/4599562?hl=pl .

Robienie testów A/B na stronie pozwala na podjęcie dużo trafniejszych decyzji niż na podstawie 'wydaje mi się' ;-).

Przykład z mojego podwórka: zauważyłem, że reklamy displayowe mają ponad dwukrotnie wyższy wskaźnik CPC. Byłem już zdecydowany aby ustawić tylko takie reklamy. Postanowiłem jednak przetestować dwa warianty przed podjęciem decyzji. Okazało się, że reklamy tekstowe pomimo niższego CPC są klikane trzy razy częściej. RPM reklam tekstowych jest również trzykrotnie większe.

Serdecznie Pozdrawiam,

M.

Z własnego doświadczenia wiem, że reklamy tekstowe są klikalne częściej. Przypominają po prostu link wewnętrzny naszej strony i budzą większe zaufanie odwiedzającego stronę.

Nie wiesz w co zainwestować pieniądze ? Wejdź na DKW.pl i zobacz sprawdzone sposoby na zarabianie pieniędzy oraz jak zarabiać na grach ! Masz problemy finansowe i potrzebujesz gotówki?Ten portal finansowy pomoże Ci wybrnąć z problemów!

Polecam pozostawienie tego w rękach algorytmu AdSense, który sam z siebie będzie Ci to optymalizował.

Ergo -- pozwól na wyświetlanie reklam tekstowych i graficznych.

Jak to jest z tymi rodzajami reklam? Które są skuteczniejsze?

i tekstowe i graficzne warto miec aktywne, jak sie nie bedzie dopasowanej graficznej reklamy to duza szansa ze wpadnie jakas dopasowana jednostka tekstowa

ogolnie jak z programami partnerskimi, kwestia tematyki, rozmiarów jednostek (jednostka billboard - ta z 970px szerokosci - ma fajne stawki i w sam raz na indeksy ;), kwestia tego gdzie ulokowane, w google analytics zobacz gdzie najczesciej sa kliki i tam ulokuj jednostki, wybierz optymalne rozmiary, mozesz tez wykorzystac i normalne jednostki i linki

Szczerze mówiąc reklamy tekstowe wyglądają okropnie i nie są w ogóle dopasowane do witryny (mówię tutaj o tym co jest w nich wyświetlane jak i samym designie).

ee tam okropnie, mozesz przeciez zmienic im krój i kolorki, no i obecnie jednostki tekstowe wyswietlaja sie w formie boksów a nie jak dawniej (tak jak w seopilot). a z dopasowaniem to juz roznie bywa, zalezy od tematyki i slow kluczowych na stronie, jak nie ma pokrewnych reklam to leca "byc moze zainteresuje", lepsze to niz pusta jednostka

Pytanie postawione bez sensu. To jak pytać co lepsze: benzyna czy diesel...

Wszystko zależy od ustawienia. W niektórych miejscach lepiej sprawdzają się graficzne, w niektórych tekstowe. Poza tym, patrz na RPM, a nie CTR...

Jak debil ma młotek to wszystkie problemy wyglądają jak gwoździe...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności