Skocz do zawartości

Zmiana wyszukiwarki

SzlafRock

Rekomendowane odpowiedzi

Nie sądzę, żeby przerzucenie użytkowników na silnik Bing'a miało pomóc Mozilli w odwróceniu trendu spadkowego FF na rynku przeglądarek.

Przeciętny użytkownik, albo ręcznie zmieni sobie wyszukiwarkę, bo nie będzie zadowolony z wyników Bing'a (przynajmniej na rynkach poza Stanami Zjednoczonymi), albo przerzuci się na coś, co ma wszyte Google na stałe, czyli Operę albo Chrome. FF w tandemie z domyślnym Bingiem rynku nie zwojuje; szczególnie, że FF ma coraz więcej problemów natury technicznej.

Nawet jeśli FF zbuduje jakąś świadomość istnienia innych wyszukiwarek, to nie sądzę, żeby w dłuższej perspektywie MS miał szansę urwać większy kawałek tortu Google.

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

Nie sądzę, żeby przerzucenie użytkowników na silnik Bing'a miało pomóc Mozilli w odwróceniu trendu spadkowego FF na rynku przeglądarek.

Paq, wystarczyło kliknąć w link i nawet nie czytając a patrząc na obrazek dostrzegłbyś, że nie ma tu mowy o bingu tylko o yahoo i to na rynek US.

Dla rynku chinskiego będzie to baidu a dla runetu yandex, dzięki czemu ich aspiracje na zwiększenie udziału na tych rynkach zostaną ograniczone

Kody -25% na hosting w biznes-host.pl

@mcmagik ~ maszyna jest tak głupia, jak jej użytkownik

Ciekawe co zrobi Google jak mu zacznie spadać "popularność". Przydałaby się jakaś alternatywa w PL ale u nas jak z władzą ;-)

Google i tak ma spory problem w obszarze social media (Facebook), jakby doszła do tego silna konkurencja ze strony wyszukiwarek hmmm?

Co do FF to niestety ostatnio strasznie mnie irytuje. Wiesza się bez powodu, wyskakuje błąd i zamyka.

Może czas poszukać innej przeglądarki.

@ jehowy Yahoo i Bing różnią się nazwą.

to na rynek US.

Z komunikatu Yahoo:

"Our teams worked closely with Mozilla to build a clean, modern, and immersive search experience that will launch first to Firefox’s U.S. users in December and then to all Yahoo users in early 2015."

https://bit.ly/1HphkUF

Czyli poza Baidu i Yandex'em cała reszta dostanie Yahoo (Bing).

paq studio YouTube

Masz Ducati? Patrz sklep Do Dukata | Agencja SEO Paq Studio

przerzucą się może i do nas

Użytkownicy rzucą się na inne wyszukiwarki, wypozycjonowanym klientom spadnie ruch i znów zaczną się narzekania ;)

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

To się musiało stać. Kolejne bardzo sprytne działanie Google. Najpierw dokładanie do FF, początkowo może rzeczywiście przyświecały temu jakieś ideały, jednak ostatnie lata pewnie tylko po to, by się na stronie wyszukiwarki pojawiało irytujące info o zmiane na lepszą przeglądarkę. Wynieśli co się da z FF, nałapali najwięcej ludzi na rynku dla Chrome i mogą przestać płacić innym rozwijając dalej już lidera na rynku wyszukiwarek, własny, twór, całkowicie zależny od korporacyjnego widzimisie.
Mniej czy bardziej, ale niezależna przeglądarka internetowa używana przez największą ilość ludzi była dla korpo niebezpieczna.

A co do tematu, to pewnie mniej kumaci nawet nie zauważą zmiany, ale sporo osób zapewne tak. Oby nie odbiło się to czkawką dla FF, którego nie używam, ale szanuję za wkład w rynek przeglądarek i cały czas kibicuję. Nawet mocniej po tym jak mi Operę popsuli (macki G nawet taką niszową przeglądarką nie pogardziły ;) ).

FF ma nadal spory udział rynku, a w połączeniu z Operą i IE (nie zapominając o niszówkach takich jak Comodo), przewyższają liczbę userów chrome. Więc jeśli ta informacja się sprawdzi, to może mocno namieszać w rynku wyszukiwarek:

https://ranking.pl/

Jak dla mnie podział rynku 50 na 50, może być. SEO na tym też by skorzystało - zawsze to dwie oferty, jak w jednej nie pójdzie, można skorzystać na drugiej.

Ciekawe co zrobi Google jak mu zacznie spadać "popularność". Przydałaby się jakaś alternatywa w PL ale u nas jak z władzą ;-)

google już idzie na dno :)https://stooq.pl/q/?s=googl.us&c=3m&t=l&a=lg&b=0 miało być fajnie jak zawsze po update a już nie ma z kogo za adwordsy zdzierać. Mogę im życzyć tylko miłego zatapiania :D

Teraz po cichu liczę na Samsunga, która przejrzy na oczy i zacznie sprzedawać telefony z Windowsem :)

Dla tych co lubią na biało i dla tych co na czarno:
logo_ap.jpg godmodelogo.jpg

FF faktycznie strasznie się stoczył. Ja pomimo, że byłem z nim prawie od początku przerzuciłem się teraz na Chrome (ale też nie jestem z niego do końca zadowolony).

Natomiast wracając do tematu zwróćcie uwagę na jeszcze jedno ciekawe zjawisko, które może mieć duże znaczenie w przyszłości. Facebook zrobił na urządzenia mobilne do swojej appki przeglądarkę - teraz każdy kto używa FB na telefonach / tabletach otwiera linki w ich przeglądarce z appki, a nie w zewnętrznej. Dzięki temu FB będzie miał potężną ilość danych do śledzenia udostępnianych linków ale i zachowań użytkowników na tych stronach, a stąd już krok do zaprezentowania jakiejś wyszukiwarki opartej właśnie na wyborach użytkowników FB.

kodeks-logo-baner-pio.jpg

Blog z informacjami o prawnych aspektach związanych z funkcjonowaniem internetu, w tym problematyka dotycząca SEM i SEO. organisciak.pl

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności