Skocz do zawartości

Kiedy 404 a kiedy 410

xavi1984

Rekomendowane odpowiedzi

W3C zaleca:

• stosowanie 404 dla adresów, które nigdy nie istniały;
  • stosowanie 410 dla adresów, pod którymi dawniej była dostępna jakaś treść, ale została ona usunięta.

Szczerze mówiąc nawet nie pamiętam, czy mam gdziekolwiek ustawione 410. Raczej wszędzie 404.

Są też sytuacje, w których zamiast zalecanej 410 wolę przekazać link juice przez 301 do podobnej podstrony, np. kiedy ogłoszeniodawca usuwa ogłoszenie, ale nie kasuje profilu, to wtedy z usuniętego ogłoszenia przekierowuję na profil. Generalnie to jest bardzo indywidualna kwestia i zawsze trzeba dokładniej przeanalizować przypadek danej strony, aby ustalić, które rozwiązanie będzie dla niej najbardziej korzystne.

Są też sytuacje, w których zamiast zalecanej 410 wolę przekazać link juice przez 301 do podobnej podstrony, np. kiedy ogłoszeniodawca usuwa ogłoszenie, ale nie kasuje profilu, to wtedy z usuniętego ogłoszenia przekierowuję na profil.

bardzo źle -> url = dokument (nawet jak on jest wirtualny) a takie coś jest po prostu zacieraniem stanu faktycznego i wprowadza tylko bałagan, dokument albo jest albo go nie ma/był

Lexy, on 21 Nov 2014 - 13:35, said:

Są też sytuacje, w których zamiast zalecanej 410 wolę przekazać link juice przez 301 do podobnej podstrony, np. kiedy ogłoszeniodawca usuwa ogłoszenie, ale nie kasuje profilu, to wtedy z usuniętego ogłoszenia przekierowuję na profil.

bardzo źle -> url = dokument (nawet jak on jest wirtualny) a takie coś jest po prostu zacieraniem stanu faktycznego
Nie zaciemnia tylko ma sens, bo osoba zainteresowana danym ogłoszeniem dzięki temu możne pomimo skasowania dotrzeć do jego autora / wydawcy.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Nie zaciemnia tylko ma sens, bo osoba zainteresowana danym ogłoszeniem dzięki temu możne pomimo skasowania dotrzeć do jego autora / wydawcy.

sens to ma działanie ale niedoróbka w routingu jest poważna -> nikt nie broni zrobić strony która informuje że dany dokument już nie istnieje (410) a ma linki do tego co potrzeba np. "zobacz profil użytkownika"

nikt nie broni zrobić strony która informuje że dany dokument już nie istnieje (410) a ma linki do tego co potrzeba np. "zobacz profil użytkownika"

Ja wolę użytkownika od razu przekierować, a poza tym, z punktu widzenia SEO linki z 410 nic nie dają.

To jest kwestia dosyć złożona, bo można wysłać sam nagłówek:

"HTTP/1.0 404 Not Found"

I na stronie zamieścić informacje jak Piszesz + jakiś dodatkowy link np do strony profilu.
Lub przekierować żądanie na inną stronę. Jednak w tym wypadku wysłanie nagłówka 301 Przeniesiono na stałe nie jest dobrym rozwiązaniem, bo zasobu nie przeniesiono - zasób nie istnieje. To samo tyczyło by 302 Przeniesiono tymczasowo .

IMHO w takim wypadku można wysłać:

"HTTP/1.1 410 Gone"

oraz przekierować np w javascript na stronę profilu o ile taka jest.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Tylko 301 przeniesie mi moc linków, a w niektórych przypadkach to dla mnie ważniejsze ;)

Tylko 301 przeniesie mi moc linków, a w niektórych przypadkach to dla mnie ważniejsze

a jaka z tego moc jak po 30 ogłoszeniach masz 30 złych url + profil url? :) jedynie DC czyli null wiec 410 jest ok bo chociaż wskazuje na stan faktyczny

Mam 30 ogłoszeń przekierowujących na istniejące profile. Z kolei na profilach mam linki wewnętrzne, więc link juice krąży po serwisie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności