Skocz do zawartości

projekt budowy duzego zaplecza - prosze o rady

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 32
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

generalnie lepiej na roznych IP.

Jednak zakładając ten tok myślenia.

Czy warto budować zaplecze skoro dodając się do katalogu i jest on np na ovh na tym samym ip stawiac tam wlasną stronę.

Oczywiście że warto.

Dodając się do katalogu zyskasz 1-5 linków max.

Budując zaplecze możesz uzyskać możliwośc 2000-3000 linków - zakładając że posiadasz spore zaplecze musisz linkowac do duzej ilości stron - więc nie linkujesz do jednej podstrony.

Nawet jeżeli zakładasz to zaplecze tylko dla siebie to będzie ono mocniejsze niż link z katalogu oo tym samym IP.

Lecz nadal Twoje zaplecze będzie słabsze jeżeli będzie musiało konkurować z podobnym lecz z większej ilości IP.

Tak więc każde zaplecze jest dobre, poprostu są różne moce tego zaplecza.

Zakładając jednak że łatwiej i taniej jest kupić wirtualke na innym IP niż wymyslec dobry serwis pod zaplecze który będzie generował mocne linki.

Mi zawsze sprawia myslenie co tym razem a nie gdzie tym razem postawic.

Jakby kwestia zakupu wirtualki i domeny nie jest problemem a postawienie czegoś - nie mówię tutaj o kolejnym qlwebie bo to jednaqk nie jest dobre mocne zaplecze.

Dobre zaplecze to takie które linkuje tylko do tych stron które ty promujesz, które się dobrze indeksuje no i waga linków z niego jest mocna.

Ale jeżeli masz wybór mieć jedną stronę na danym IP badz 10 a innych mozliwosci nie posiadasz no to wydaje się być oczywistym że lepiej postawić 10 na tym samym IP skoro faktycznie nie posiadasz tych kilku złotych żeby kupic tanią wirtualkę.

No ale nie można zakładac że zaplecze kosztuje grosze i że można je zbudować tanim kosztem.

Koszty rosną tak szybko, ilośc nowych domen, koszty przedłużania domen, obsługa tego zaplecza, serwery, monitorowanie.

Tak czy tak sprawa nie jest łatwa bo brak umiejetnego kontrolowania zaplecza może popsuć całą sprawę i 50 tys zł nie pomoże.

No ale dla początkującego dużym wysiłkiem to mozna zrobić to po niskich kosztach lecz ryzykując że owe zaplecze nie będzie stabilne.

Ja to przetocze jak z pewnego kiedyś słyszanego telefonu do TPSA

"Płace żądam, płace żadam"

Tak więc gratisowe to mogą być długopisy z nadrukiem albo kubeczki jak kto woli ale nie zaplecze.

offtop

najbardziej mi sie podobala ta czesc postu "Place zadam, Place zadam":D

A tak powaznie to jesli masz budget to zlec to komus kto wykona ta prace profesjonalnie z wiedza ktorej ty nie posiadasz i bedziesz spal spokojnie ze swiadomoscia ze nikt nie popelni bledu ktory moze kosztowac firme wypadek z gry:)

Ja to przetocze jak z pewnego kiedyś słyszanego telefonu do TPSA

OFT : To był telefon do Tele2

mało kto zrozumie dowcip :>

w takim razie link do google i kogoś o pseudonimie MR FRANK

serce.gifKocham Cię | Życie po Ślubie | Psychopatologia

Popełniłeś tylko jeden błąd ... jaki ? ... RAMBO !

szookpl - jestem pełen podziwu dla czasu który mi poświęciłeś i dokładnie opisałeś włąśnie to o co mi chodziło. Bradzo dziękuję za wyczerpująca odpowiedz.

img - moze nie jestem profesjonalistą, ale jestem zdania, ze wszystkiego można sie nauczyć, a ta wiedza jest na tyle ciekawa, ze sprawia mi to wielką przyjemność, gdy widzę rezultaty, a widzę. Firma można powiedzieć, że należy do mnie, a ja lubie wiedziec co sie w niej dzieje. Jako, że startujemy, nie stać nas na dodadkowe koszty, wiec robie co moge :) i jak na razie wychodzi.

Dziękuje wszyskim, któzy mi pomogli, bardzo dziękuję :D

Powodzenia :D

Jak tam pogoda w Chicago.

Musze przyznac, ze fajne miasto. W Chicago pracowałem w firmie hostingowej Midphase INc. Polecam Ci, mają dobre i tanie serwery.

Blog - marketing internetowy, reklama w wyszukiwarkach, SEO, SEM, Usability

Darmowe kursy do pobrania: Google AdWords, zaktualizowany kurs Google Analytics

Zapleczem pod stronę może być dosłownie wszystko co Google zaindeksuje, ale jeśli jest ekhm "nie teges" to google może je równie szybko wyindeksować lub zapodać bana.

Z zapleczem trzeba umiejętnie. Trzeba wiedziec jakie i gdzie można stawiać. Jeśli rzeczywiście nigdy nie zajmowałeś się seo na poważnie to niepolecam Ci robic tego samemu.

Efekt może być taki, że owszem zbudujesz zaplecze, ale zrobisz to nieumiejętnie i tak naprawdę 90% jego rzeczywistej mocy pójdzie w piach.

To raz. Dwa to z zaplecza trzeba umieć umiejętnie linkować, bo cóż z tego, że zbudujesz zaplecze i za jego pomocą złapiesz filtra na frazę lub jakieś inne badziajstwo.

To tak jakbys wił gruby bat na własną skórę lub ewentualnie na inną część ciała :)

Do pozycjonowania potrzebne jest kilka elementów:

Erbit zapomniałeś o kilku cechach charakteru, które znajdziesz w mojej stopce. :)

Bez tego wcześniej czy później odpuścisz sobie seo lub zaczniej je robic tylko dla siebie.

Pozdrawiam

Moja wersja brzmi tak

1 Wiedza

2 Ludzie

3 Pieniądze

Nimek - jakbys tego nie ujmował "ludzie" to czas (pozwalają go zaoszczedzic) - odnosnie Twej stopki - definitywnie pod wiedze trzeba to podciągnąc - ale oczyswistym jest ze taka "konstrukcja pozycjonera" to jedynie same ramy, które trzeba rozbudować o dalsze elementy.

1.czas

2.wiedza

3.pieniadze

ew Ludzie

No to mam pecha bo mam tylko czas, podstawową wiedzę (chyba) i brak pieniedzy, zatem muszę skorzystać z tego co mam, czyli siebie, chyba że znajdą sie jacyś sponsorzy :)

Co tu dużo ukrywać, mając do wyboru zająć sie tym sam, a danie sobie spokoju, będę walczył, przynajmniej będe coś robił i nie będe sobie pluł w morde że nic nie zrobiłem.

Dziękuje za rade chłopaki, jesteśie rewelacyjni, aż miło sie czyta forum !!!

Jest wiele firm które zrobią to owiele taniej niż wynosi Twój budżet ;)

Tanio to można sobie wypozycjonować :D

Co do zaplecza, to do wszystkich czynników podanych przez Erbita i stopke Nimka. Należy doliczyć, pomysłowość. Stawianie kolejne kopii katalogu jest nudne ;)

Nie oszukujmy się praca ma być dla przyjemności, a nie dla robię bo muszę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności