Skocz do zawartości

Dropshipping

Siciliano

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...

No ja też jestem ciekaw ewentualnych wypowiedzi. Swego czasu rozważałem z kolegą przy jakimś projekcie opcję postawienia sklepu na tej zasadzie, ale baliśmy się, że ewentualne kłopoty z wysyłaniem przez dostawcę wpłyną negatywnie na markę portalu, pod który chcieliśmy podczepić taki sklep. Ostatecznie się nie zdecydowaliśmy.

Ale ciekaw jestem ewentalnych historii sukcesu w tym względzie.

pozdrawiam

Maciek

Współprowadzę kilkanaście tematycznych projektów w necie (medytacja, joga, zdrowie itp.). Jeśli chcesz się skontaktować z propozycją ciekawej współpracy - jestem otwarty. Kilka przykładowych projektów: joga kraków, sufizm uniwersalny - medytacja czy joga portal.

@up: historii sukcesu pewnie może być sporo na co wskazuje 'najwieksza polska platforma handlowa' all..

jednak nie orientuje się w szczegółach dropshippingu, ale czy czasem nie jest on nielegalny? Zamawiasz bezpośrednio u Chińczyka, nie płacisz cła, Twój klient (odbiorca końcowy również) no i Chińczyk także tego cła nie zapłaci... słyszałem sporo opinii, że to nielegalne (nie zagłębiałem się w ustawy, bo nie jest mi to potrzebne), jednak widać, że taki handel miał lub nadal ma spore powodzenie na allegro... teraz kupując telefon wprost nie można przebić się przez wszystkie 'azjatyckie' oferty i znaleźć telefon kupiony w PL...

kwestią jest również czym chcemy handlować, bo tak jak patrze to gros ofert dropshippingowych może być podróbkami (telefony), lub wykorzystywać zarejestrowane dobra (np kubki termiczne w kształcie foto obiektywów znanych marek), a na to jest u nas osobny paragraf...

antydeska.pl - drewniana elewacja bez impregnacji i konserwacji, :o  a jeśli szukasz modnych i stylowych butów to polecam sklep: brooman.pl

Co myślicie o idei dropshippingu? Korzystacie z takiego rozwiązania? Jakie są tego plusy a jakie minusy?

Plus to z pewnością to, że nie potrzeba mieć zaplecza magazynowego i robić przesłek, ale mnie zastanawia kwestia ewentualnego zwrotu towaru przez klienta. Co wtedy? Jak wygląd kwestia rozliczeń? Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenia to niech się podzieli jeśli może.

Chyba niektórzy trochę mylą pojęcia. W/g mojej wiedzy dropshipping to forma sprzedaży, gdzie nie posiada się magazynu i towar przesyłany jest od dostawcy. Jednak w większości przypadków działa to na trochę innej zasadzie niż mów teoria i wydłużany jest czas realizacji, ale towar wysyłany jest bezpośrednio ze sklepu. Tak działa większość dużych księgarni, czy sklepów z RTV/AGD gdzie liczba produktów idzie w dziesiątki/setki tysięcy.

Moim zdaniem, jak w danej branży są możliwości, to najlepsza jest hybryda - popularny towar na magazynie, a niszowe w dropshipping.

Przy okazji zapytam czy znacie jakieś serwisy, które oferują współpracę na takich zasadach w innych branżach.

When you dream, there are no rules - people can fly, anything can happen.

Blog o modzie męskiej - emodini.pl

Prowadziłem kilka lat temu sklep dla dzieci ze sprzedażą fotelików, nosidełek, mebli itd. Spora część moich dostawców oferowała w tamtym czasie dropshipping. Jest to bardzo dobra forma sprzedaży, przede wszystkim ze względu na koszty prowadzenia magazynu, których po prostu nie ma. :) Dużym minusem jest czas oczekiwania na dostarczenie produktu od dostawcy/producenta do klienta.

Od pewnego czasu zastanawiam się nad uruchomieniem sklepu właśnie w modelu dropshipping-u, sporo informacji można znaleźć tutaj - https://e-dropshipping.pl

Co innego Allegro... Przykładowo zakup z dostawą z Chin to na 99% zawiadomienie z Izby Celnej celem wyjaśnienia kupionego towaru. Możemy liczyć na wezwanie do zapłaty cła i podatku VAT. Jako lekturę polecam regulaminy tych sprzedawców naprawdę "ciekawe" klauzule zawierają :nauka: , ciekawe jak to się zmieni po 25/12/2014r. ??

Poznaj i zrozum ten biznes... Dołącz nie czekaj aż doskonała okazja Cię ominie!

BO468x60.gif

Aby korzystać z dropshippingu należy mieć wiarygodnych partnerów. Należy też pamiętać, że sklep odpowiada swoją marką wobec klientów.

Chiny? Nie dla wszystkich. Znam ten rynek i odradzam. Chyba, że wybierzesz się w podróż biznesową i nawiążesz osobiste kontakty. Swego czasu były organizowane wyjazdy biznesowe do chin przez polską-chińską radę biznesu. Teraz jest dużo naciągaczy na wyjazdy, które nic nie dają.

Dlatego ostrożnie z Chinami i z dropshippingiem.

Głównym celem wyszukiwarek NIE jest dostarczanie trafnych wyników. Głównym celem wyszukiwarek jest dostarczanie zysku.

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności