Skocz do zawartości

Stawka za kliknięcie vs język strony

takun

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym powrócić do robiena stron i zarabiania na nich, moim hobby od jakiegoś czasu są języki obce i myślę że można by to pożytecznie połączyć. :)

Wiem że kliknięca z reklam angielskich są droższe niż z polskich, ale także większa konkurencja bo więcej stron, ciężej się przebić.

Jednak zupełnie nie wiem jak to jest na francuskojęzycznych stronach albo niemieckich. Czy reklamy na tychstronach będą bardziej płatne od tych anglojęzycznych?

Inna sprawa to że mógłbym też robić stronę w języku holendrskim lub norweskim, są to bardzo bogate kraje jak wiadomo i liczba ludzi także jest mała więc nasuwa mi się pytanie czy warto robić w tych językach. Pytam bo może jest także mniejsza konkurencja pomiędzy reklamodawcami i reklamy wcale nie będą droższe. :)

Jestem ciekawy czy ktoś z was ma jakieś w tym doświadczenie, ma może jakieś linki do statystyk lub po prostu wie jak z tym jest i czy jeśli to jak bardzo opłaci sie robić strony w innym języku niż angielskim?

Proszę o was o rady.

Chciałbym powrócić do robiena stron i zarabiania na nich, moim hobby od jakiegoś czasu są języki obce i myślę że można by to pożytecznie połączyć. :)

Wiem że kliknięca z reklam angielskich są droższe niż z polskich, ale także większa konkurencja bo więcej stron, ciężej się przebić.

Jednak zupełnie nie wiem jak to jest na francuskojęzycznych stronach albo niemieckich. Czy reklamy na tychstronach będą bardziej płatne od tych anglojęzycznych?

Inna sprawa to że mógłbym też robić stronę w języku holendrskim lub norweskim, są to bardzo bogate kraje jak wiadomo i liczba ludzi także jest mała więc nasuwa mi się pytanie czy warto robić w tych językach. Pytam bo może jest także mniejsza konkurencja pomiędzy reklamodawcami i reklamy wcale nie będą droższe. :)

Jestem ciekawy czy ktoś z was ma jakieś w tym doświadczenie, ma może jakieś linki do statystyk lub po prostu wie jak z tym jest i czy jeśli to jak bardzo opłaci sie robić strony w innym języku niż angielskim?

Proszę o was o rady.

Na swoich obecnych stronach z pewnością masz jakieś wejścia również z tych krajów zatem najlepiej jak ofiltrujesz sobie w AS kliki z tych regionów w jakimś dłuższym czasie i uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie lepiej niż na forum bo na żywym organizmie.

Jeśli zależy Ci jednak na odpowiedzi na forum to: TAK stawki będą lepsze niż PL i porównywalne z tymi z GB oczywiście wszystko zależy od branży.

Na swoich obecnych stronach z pewnością masz jakieś wejścia również z tych krajów zatem najlepiej jak ofiltrujesz sobie w AS kliki z tych regionów w jakimś dłuższym czasie i uzyskasz odpowiedź na swoje pytanie lepiej niż na forum bo na żywym organizmie.

Nie chodzi o kliki z tych regionów, bo jeżeli ja mam stronę po angielsku czy polsku a wejdzie ktoś z Norwegii to i tak wyświetlą mu się reklamy po angielsku czy polsku. Mi chodzi o to jakie stawki za klik dają kampanie reklamowe z Norwegii, Francji, Niemiec na stronach w tych językach. Jak to rózni się od stron anglojęzycznych, bo że od polskich kliki są wyżej opłacane to wiadomo. Stron w innym języku niż polskim i angielskim nie robiłem nigdy dlatego pytam.

Jeśli zależy Ci jednak na odpowiedzi na forum to: TAK stawki będą lepsze niż PL i porównywalne z tymi z GB oczywiście wszystko zależy od branży.

Porównywalne z GB...jeżeli to się potwierdzi to dla mnie to będzie już odpowiedź, a jeżeli np Norweskie będą o 2x , 3x więcej cenione to da dużo do myślenia.

Oczywiście, że stawki zachodnie będą kilkukrtonie wyższe. Najlepsze ceny są za kliki z Wielkiej Brytanii, Norwegii i Japonii więc w tych językach i pod tych klientów opłaca się najbardziej tworzyć strony. Problemem jest fakt, że japoński i norweski mało kto zna, a przebicie się do klienta brytyjskiego jest bardzo trudne bo konkurujesz z Hindusami, dla których 1$ to jak dla Ciebie 100$. Sumarycznie, moim zdaniem najlepiej robić strony niemeickiejęzyczne (pod Niemcy, Austrie, Szwajcarię). Stosunkowo dużo osób zna już ten język i mała konkurencja (moim zdaniem mniejsza niż w Polsce)

Sprzątanie po zgonach https://sprzataniepozgonach.pl/

Dezynfekcja i dezynsekcja https://www.isotech-pestcontrol.pl/
Ptaszyniec kurzy https://zwalczanie-ptaszynca.pl/

Najlepsze ceny są za kliki z Wielkiej Brytanii, Norwegii i Japonii więc w tych językach i pod tych klientów opłaca się najbardziej tworzyć strony.

Czyli wystarczy po angielsku, bo w tym języku stawki jednak są jedne z najwyższych na świecie.

a przebicie się do klienta brytyjskiego jest bardzo trudne bo konkurujesz z Hindusami, dla których 1$ to jak dla Ciebie 100$.

Ale potencjał jest i nietrzeba robić tego co Hindus. Podejrzewam że ich stronki to farmy linków i spamu, ja mam i tak bardziej myślę o stronie niszowej.

Sumarycznie, moim zdaniem najlepiej robić strony niemeickiejęzyczne (pod Niemcy, Austrie, Szwajcarię).

Czyli warto robić strony w języku niemieckim. W norweskim byłbym wstanie ale byłaby to ciezka praca z narzędziami. Mimo to spróbóje się pobawić i z norweskim dla testu, nie jakiś ambitny projekt ale powiedzmy mały noszwy blog i zobaczę co z tego wyjdzie, jednak niemiecki bardziej wydaje mi się sensowny bo można dotrzeć do większej liczby ludzi a stawki nie będę pewnie aż tak niższe jak to się przełoży statystycznie.

Czyli wystarczy po angielsku, bo w tym języku stawki jednak są jedne z najwyższych na świecie.

W j. angielskim jest największa konkurencja na świecie (Hindusi to akurat najmniejszy problem), jeżeli lubisz duże wyzwania i wiele pracy to wbijaj, ale nie spodziewaj się szybko efektów. Uzyskać pozycję nawet w top 50 na większość fraz jest bardzo ciężko.

W j. angielskim jest największa konkurencja na świecie (Hindusi to akurat najmniejszy problem), jeżeli lubisz duże wyzwania i wiele pracy to wbijaj, ale nie spodziewaj się szybko efektów. Uzyskać pozycję nawet w top 50 na większość fraz jest bardzo ciężko.

Już o tym akurat rozmawialiśmy.

Ciekawi mnie w którym języku są wobec tego wyższe stawki za klik : włoskim czy francuskim?

Po włosku rozmawiają w zasadzie tylko włosi, natomiast po francusku pół afryki. Francja jest trochę bogatsza od Włoch ale wyglądałoby na to że na włoskich stronach też nie byłoby konkurencji.

Chciałbym mieć linka z takimi danymi :)

Nie zapominaj, że po włosku mówi się też w jednym z kantonów Szwajcarii :P

Jeżeli chodzi o stawki za kliki to nie jestem pewien, ale chyba możesz to sprawdzić dość łatwo w adwords. Sądzę jednak, że różnica będzie niewielka.

Jeżeli chodzi o stawki za kliki to nie jestem pewien, ale chyba możesz to sprawdzić dość łatwo w adwords. Sądzę jednak, że różnica będzie niewielka.

Wszystko zależy od tematyki/branży. Patrz na panel w adwords. Na pewno na zachodzie są kilkukrotnie wyższe stawki niż w Polsce ale nie w każdej branży. Najlepiej płacą w USA bo i reklamodawców jest więcej.

Tak rzeczywiście, dawno temu wchodziłem do tego narzędzia, teraz się trochę zmieniło i musiałem się zalogować :)

Otóż z tego co widzę to akurat stawki na tematyki wysokopłatne jak finanse, ubezpieczenia, turystyka itd wcale mocno się nie różnią od zachodnich, polskie również są mocne , na większości fraz wychodzi to 1/2 tych zachodnich.

Tak, w finansach są wysokie stawki, bo banki strzygą nas jak barany, zarabiając na Polakach podobnie jak na mieszkańcach zachodu (a nawet lepiej), dlatego stawki są zbliżone do tych zachodnich :)

PS. pisząc "różnica będzie niewielka" miałem na myśli różnicę między Francją a Włochami.

FR - dobra stawka i wysoki CPC

DE - wysoka stawka i wysoki CPC

IT - normalna stawka i CPC jak w PL

EN - stawka najwyższa - CPC wysokie - CTR mniejszy

Inwestować w FR dla dobrego CPC

lub

mniejszy i pewniejszy IT

My Polacy za bardzo się nie szanujemy i wzajemnie się "kablujemy" więc nie inwestujemy w PL.

Mamy wówczas takie stawki CPC jak mamy.

A szkoda ...

Choć powoli liczymy się w UE co mnie cieszy.

Nawiązując do np.: roku 2000 gdzie PLi CN (CHINY) były nieprzyjemnie traktowane.

Znawcy tematu wiedzą o-co-kaman.

Największą głupotą jest uczenie się tego, co potem trzeba zapomnieć [...]
- Miarą mówcy nie jest ten kto mówi, lecz ten co słucha [...] / Platon (ok. 437 - 347 p.n.e.)

Drogi wszechświecie, przestań no lecieć w kulki!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności