Skocz do zawartości

Linki z anchorem - skąd, gdzie, jak?

merys

Rekomendowane odpowiedzi

sposób moze i dobry, jak masz 1, czy 2 stronki do pozycjonowania, spróbuj tego patentu z 30-toma :)

Przy 30 stronach metoda ta faktycznie nie sprawdza się ale przy 5-6 stronach bez problemu można ją stosować. Pochłania więcej czasu ale z drugiej strony daje dobry efekt i jest w miarę bezpieczna

jeśli zamawiasz fotoksiążki to zapraszam tutaj: https://www.szablony.in/ fotoksiazki/

• 3 tygodnie później...

Jeśli chodzi Ci o posty na forach, to linki w treści z SEO anchorami to najgorsze, co możesz zrobić. Jeśli anchor, to tylko w stopce, ale tej ustawianej z poziomu profilu, a nie pseudostopce wklejanej samodzielnie pod treścią każdego posta. Inaczej szybko wylecisz z forum ;)

PS Jest kilka wyjątków od tej zasady. Możesz np. zacytować fragment artykułu i pod nim dać link do pełnej treści z anchorem w postaci pełnego tytułu artykułu. Generalnie te linki, które nie będą irytowały użytkowników forów, powinny być OK również pod kątem SEO.

Głównym problemem osób biorących takie zlecenia jest to, że nie dość, że ściemniają pisząc w stylu "Szukam dobrego dentysty w Łodzi", to jeszcze podlinkują słowo "dentysty" do strony z ofertą i liczą na to, że nikt się nie zorientuje.

Edytowane przez Lexy

Z profilu wnioskuję, że też już współpracowałyśmy ;-)

To od Ciebie zależy, jakie zlecenie przyjmiesz. Jeśli widzisz, że w założeniach masz informację o konieczności zamieszczania linków z anchorami w postaci słów kluczowych i zgodzisz się w ten sposób ją wykonać, to będziesz miała problem. Bo nie dość, że takimi linkami można szybko zrobić krzywdę stronie, to jeszcze szybko zostanie wyłapany spam. Zerknij sobie na przykłady na

https://www.lexy.com.pl/blog/linki-naturalne-vs-nienaturalne.html

- wczoraj miałam napisać na temat anchorów, ale znalazłam już ten tekst wśród starych wpisów.

Poniżej wrzucę kilka przykładów na to, jak NIE powinno się linkować moim zdaniem zarówno z forów, jak i blogów czy artykułów:

1b.png

2b.png

3b.png

komentarz-na-blogu-2.jpg

Po wszystkich tych przykładach od razu widać, co miały na celu. 1 i 3 ma mocno zoptymalizowany anchor i z kontekstu nie wynika, że w tych konkretnych miejscach ktokolwiek bezinteresownie wstawiłby link. 2 ma zbyt mocno zoptymalizowaną stopkę, chociaż moim zdaniem to i tak pół biedy, bo w ten sposób się od dawna linkowało. Ostatni z kolei to ta sama sytuacja, jak ta, w której na polskich blogach pojawia się angielski spam i tu już nawet brak SEO anchora nie sprawi, że komentarza nie odbierze się jako spam.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Niestety nawet niewielka ilość linków z anchor może spowodować, że wujek google nałoży ręczny filtr. Mam taką sytuację z jednym serwisem. W mailu od Google podane były 3 przykładowe linki, które zostały uznane za niezgodne z wytycznymi i wszystkie dotyczyły się precli, na których umieszczony był długi tematyczny tekst z linkiem umieszczonym wewnątrz tekstu.

Kocyk minky dla dzieci.

z kontekstu nie wynika, że w tych konkretnych miejscach ktokolwiek bezinteresownie wstawiłby link

I każdego linka tak analizujesz?

A jak z kontekstu naturalnego linka wynika, że nikt normalny by go tam bezinteresownie nie wcisnął to co? DT?:D

dopilar.pl

https://dopilar.pl/meskie-sprawy/titan-gel/

Portal o zdrowiu, odżywianiu i diecie - NaturaLab

obecnie lepiej nie linkować w ogóle, z anchorem to już grzech ciężki

fragment artykułu i na końcu: więcej informacji na moim blogu. (slowo blogu podlinkowane) ->wg google to tez jest nienaturalny link.:D

Ekologiczne torby papierowe z nadrukiem. Wysoka jakość! Chyba, że wolicie torby w Gdańsku ...
Siemianice to taka mała słoneczna miejscowość :)

Niestety nawet niewielka ilość linków z anchor może spowodować, że wujek google nałoży ręczny filtr. Mam taką sytuację z jednym serwisem. W mailu od Google podane były 3 przykładowe linki, które zostały uznane za niezgodne z wytycznymi i wszystkie dotyczyły się precli, na których umieszczony był długi tematyczny tekst z linkiem umieszczonym wewnątrz tekstu.

nie masz linków nie masz topów, a co za różnica czy jesteś naturalnie bez linków z anchorem na 96 pozycji, czy masz filtr i jesteś na 97 pozycji. Tak czy tak jesteś w czarnej d...

• Like 5

A jak wygląda sytuacja z linkami (nie ważne czy z anchorem czy inny), z serwisów, które korzystają z swl'i?
Tzn nie są nimi linkowane, ale umieszczają linki na swoich stronach.

przykład: https://ksturow.pl/, wstawka z seopilota

Ostatnio też znalazłem taki serwis w whitepress, przeglądając serwisy, na których można umieścić artykuł.
Jak to wygląda od strony bezpieczeństwa.

Mam taki problem, kupiłem domenę na aftermarket pl była po prostu wolna. Po miesiącu gdy powstał na niej sklep zauważyłem, że prowadzą do niej linki z anchorem po starej firmie, która działała w zupełnie innej branży. I co w takim wypadku? pisałem do wszystkich portali i katalogów o usunięcie wpisów, jednak mało kto się ustosunkował. Jak teraz mądre google do tego podjedzie? Nie chce dostać za jakiś czas filtra.

@unicom, no niby jest jakieś narzędzie nowe, takie, że się zgłasza unieważnienie wszystkiego co prowadziło do poprzedniej strony na tym samym adresie.

Dawno tu nie zaglądałem ale czasem warto poczytać, tylko najgorsze, że zawsze są te same rozstrząsane teorie z tendencją do przesady, że wszystko jest źle i nie można.

Jakoś ja robię dużo anchorów i dobrze na tym wychodzę. Nie mniej jednak dużo innych linków też. Jednak nawet skupiając się na anchorach wychodzi dobrze, bo te inne, innego rodzaju wychodzą przy okazji, jakieś naturalne url i inne. Kompletnie bez koncentrowania się na proporcjach. Bo jak się koncentrować na tym, skoro nie wiadomo ile. Tyle ile forumowiczów tyle teorii ;) a i tak na pewno między tysiącami zależności nie da się ustalić jednej odpowiedzi, że np 10% wszystkich linków, bo samo to zależy od strony i jej licznych parametrów. A jeszcze 10% jakich anchorów..? bo przecież można zrobić różne pomysły, nieskończenie wiele kombinacji i wyjdzie masa różnych efektów ;)

Mi zawsze z każdą stroną dobrze szło, jeśli ciągle anchory robiłem dobrze pod kątem tego jaka treść i optymalizacja strony i każdej podstrony.

Pisanie kolejnych wpisów na stronie plus kolejne linki na nowe podstrony, dobre łączenie wszystkiego. W pozycjonowaniu jest świat ogromnej liczby różnych składowych i czynników. Wszystko może przynieść dobre efekty jak i złe, nie ma jednoznacznych odpowiedzi ;)

Jeśli robienie dobrych anchorów pod kątem treści i ustawień strony przynosi dobre efekty, jeśli robienie bardzo urozmaiconych anchorów a jednocześnie logicznie powiązanych robi dobre efekty, jesli jednocześnie dużo anchorów jest wpisane w algorytmy na minus. To co jeśli będę robił dużo i dobrych anchorów...? A gdy dodam do tego jeszcze pytanie: jak dużo i jak dobrych? A gdy do tego dodam, że przecież nie będę robił w tym czasie tylko linków z anchorami, to wtedy a jakie jeszcze, a jakie jeszcze może potoczyć się znowu na tysiące innych sposobów...

A na moich stronach, na ich podstronach, często jest przesycenie anchorami, czemu.. bo jak zrobię nowy wpis/artykuł/podstronę to od razu myślę jakie najlepsze anchory na to zrobić, jak to wszystko wykorzystać. Praktycznie później na nowe podstrony robię tylko anchory jakie chcę. Jest na prawdę przesycenie anchorami i zabawą na różne sposoby w słowa kluczowe i co.. - jest bardzo dobrze :)