Skocz do zawartości

Wpływ migracji z joomli na WP na pozycjonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Mam ogromny z witryną dla której robiłem migrację z joomli na wordpressa. Kłopot zaczął się 08/07/2014 (dzień przepięcia). Z dnia na dzień spadliśmy z poziomu 800-1000 wizyt z google dziennie na 300-400. Po pewnym czasie (około 3 tygodni) znalazłem informacje o dodaniu tej strony do filtrów ręcznych w WT. Zgłosiłem do google fakt, że stwierdzenie przez nich niepoprawnych działań na naszej stronie może być wynikiem migracji. Po kolejnych 3 tygodniach (okolice końca sierpnia) dostałem informację, że faktycznie to mogło być problemem i w związku z tym usuwają nas z filtrów. W odpowiedzi było napisane, że powrót może potrwać do kilku tygodni. Minęły już ponad trzy miesiące, a odwiedziny z Google są praktycznie na tym samym poziomie co przed usunięciem nas z ręcznych filtrów (czyli 50% tego co przed migracją).

Co może być istotne przy migracji zmiieliśmy strukturę linków z przykładowej /NIEMOWLE/Zakupy/Prezenty-na-chrzciny.html na prostszą tzn. /prezenty-na-chrzciny. Oczywiście wszystkie 301 działają prawidłowo i przekierowują ze starych linków na nowe, ale co dziwne przykładowo na hasło "przezenty na chrzciny" byliśmy w pierwszej 5tce, a teraz (mimo, że treść ani meta nie uległy zmianie) poleciliśmy o kilka stron.

Na razie z pomocą forumowiczów googlowych udało mi się także ustalić dzięki ahrefs, że od stycznia do lipca sukcesywnie spadała także liczba backlinków (z 50tys do 12tys), ale jak mniemam gdyby to było głównym czynnikiem kataklizmu spadek również powinnien odbywać się sukcesywnie, a nie takie tąpnięcie w ciągu jednego dnia.

Jeszcze tylko chciałem dodać, że portal ma ponad 6 tys. artykułów tematycznych i jak na wąską specjalizacje naprawdę cieszy się dużą popularnością oraz że nie robiliśmy żadnych celowych zabiegów typu SWL, katalogi itd. Wcześniejsze efekty pozycjonowania były osiągnięte wyłacznie na podstawie contentu.

Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki gdzie dalej grzebać czy co starać się poprawić aby wrócić do poziomów sprzed migracji.

Arkaszka na podstawowe hasła (jest ich zaledwie kilka) nadal jesteśmy na topie. Tutaj największą rolę odgrywały i odgrywają frazy długiego ogona z uwagi na dużą liczbę artykułów. Te artykuły miały po 2-3 wejścia, ale to one napędzały ruch. Teraz na gro z tych haseł wypadliśmy z pierwszych 10tek Jeśli chodzi o 404 to bardzo uważnie śledze Webmaster Toolsy i nie pojawią się już informacje o nieznalezionych stronach.

Arkaszka zakładając, że utraciliśmy linki które trzymały nas na topach (ten proces trwał pół roku) masz może wytłumaczenie dlaczego akurat po migracji, w ciągu jednego tak mocno spadliśmy ?

Główne przyczyny spadku po migracji są zazwyczaj takie :

1. DC w obrębie domeny spowodowane nieprawidłowym likowanie wewnętrznym ( podwójne linki, linki z kategorii, autorów, dat...)

2. Brak prawdziwego 301 ze starej struktury linków wewnętrznych na nowe, krótko mówiąc brak 301 na podstrony

3.Nieprawidłowe linkowanie wewnętrzne (anchorowe) powiązane ze zmianą dynamicznych title.

ostatnio 301 nie przenosiło czasem mocy więc jak porobiłeś dużo 301 to może z tego względu jest problem, że się część mocy rozjechało

Ja robiłem taki myk jak ty z rok temu ale z zachowaniem wszystkich linków w identycznej formie jak były w Joomli i nie wpłynęło to negatywnie. Na mojej stronie było około 30 podstron.

G może nawet w ogóle nie przenieść mocy przez 301 ( robiłem ostatnio kilka testów z tym, jest tu też gdzieś temat o 301 w ostatnim czasie)

Dodatkowo jak strona dostała filtr to nawet jak go zdjęli to W/G mnie roboty zaczynają od nowa indeksować stronę i przydzielać jej pozycje. Taka indeksacja i ustalenie pozycji dla dużej strony może trwać dość długo. Ostatnio dużo mocy obliczeniowej szło chyba na algorytm. Dopiero od kilku tygodni zaczynają się ruchy w serpach. Możesz też sprawdzić sobie jak często google wchodzi i na jak długo na twoją stronę. Jak masz porównanie z poprzednim stanem to tez można z tego próbować wyciągnąć wnioski.

301 raczej nie miała na to wpływu.

Od czasu kiedy miałeś ruch zmienił się algorytm G i linkowanie w taki sposób już nie daje pozycji jak kiedyś :

https://hiphopisland.com/SMForum/index.php?topic=7169.msg10925

https://www.html-kody.6f.sk/iforum/viewtopic.php?f=13&t=4186

@MaxPan DC raczej by mi wyskoczyło w Webmaster Toolsach, a jest czyściutko. 301 robiłem na wyrażeniach regularnych (ze względu na zmiane struktury linkowania na stronie) i przekierowuje mi nawet podstrony konkretnego artykuły na ich analogiczne odpowiedniki w nowej strukturze. Ta 3-jeczka bardzo ciekawa uwaga i na pewno sprawdzę.

@Ucze u mnie jest koło 6tys. no i problem był natychmiastowy. 3 miesiące to już trochę, a poprawy nie widać.

@it_management osobiście nie generowaliśmy sobie backlinków w sposób, który prezentujesz na przykładach. W 2011 działała dla nas jakaś firma o SEO, ale to już dawno i nieprawda:) Jeśli chodzi o zmianę algorytmu to w tym przypadku musiałby być duży zbieg okoliczności, bo po migracji w ciągu 1 dnia spadliśmy do 50% ruchu i już tak zostało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności