Skocz do zawartości

Pozycjoner - Rozmowa kwalifikacyjna

Nowaczyk-Robert

Rekomendowane odpowiedzi

Z waszych opini najbardziej podoba mi się to co napisał Jeż. Podobnie jak on uważam, że w zasadzie przy zatrudnianiu osoba musi mieć tylko podstawową wiedzę, a najważniejsze są cechy osobowości, szybkie uczenie się i logiczne myślenie. Pozycjonowanie to jest gra zespołowa - w pojedynkę nic wielkiego się nie osiągnie, nie ma bata. Dlatego też, przyjmowany kandydat musi mieć podstawową wiedzę SEO + dobrą znajomość spraw, które będą dotyczyły danego działu. Chyba, że ma kierować zespołem i przekazywać im wiedzę, wtedy to musi być specjalista wysokiej klasy, IMHO jest ich w Polsce niewielu i praktycznie 90% znajduje się tu na forum.

Przy przeprowadzaniu rozmowy kwalifikacyjnej portfolio nie wiele wnosi. Załóżmy, że ktoś ma dużą wiedzę i inne pożądane przez nas cechy, ale słabo portfolio... czy to znaczy że jest złym pozycjonerem? A może poprostu nie miał odpowiedniej kasy na budowę zaplecza lub nie miał wsparcia ze strony programisty czy webmastera...

Uważam, że do przeprowadzania takiej rozmowy nie potrzeba ogromnej wiedzy SEO, ale bardziej wiedzy z zakresu psychologii doradztwa zawodowego :)

Dała matka rozum? To kombinuj.

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

You are 90% correct.

Excellent answers - you know lots about SEO it seems

:rotfl:

swoją drogą popieram jeża. Dodam jeszcze, że musi znać podstawy HTML i podobnych.

Najgorzej jest potem utrzymać takiego człowieka przy sobie, bo niestety, "zawód" ten jest dosyć chodliwy, gdyż umiejąc pozycjonować kogoś, umisz pozycjonować siebie.

Nawet zwykłemu wpisywaczowi do katalogów nie ma co ufać. Niektóre frazy na samych katalogach można wypozycjonować, także jak ktoś będzie "sprytny" to "puści pracodawce kantem".

niestety już to przeżyłem.

pozdr

KURT co to znaczy KANTEM ?

takie sa czasy, pracodawcy chca aby pracownik byl oddany zmotywowany tylko jakos tego nie potrafia uszanowac.

Sa pracodawcy ktorzy potrafia motywowac swoich ludzi i nie traca pracownikow.

A jezeli pracownikowi wyszkolonemu oplaca sie odejsc to znaczy ze inny pracodawca daje mu wieksze mozliwosci zarobkowe badz co wazne w owych czasach wieksze mozliwosci rozwoju.

Dobry pozycjoner zna podstawy programowania, htmla, internetu, obslugi serwerow. bo nie wyobrazam sobie dobrego pozycjonera biegajacego z kazda pi******ą do programisty, htmlowca itp.

Nie mowie o wiedzy duzej ale o podstawach zakresu wiedzy.

Tak czy tak znalezc dobrego to mozna ale pytanie kto jest wstanie dobrze placic by dobremu sie oplacalo pracowac ?

ile 5000 - 10 tys ? pensji ? miesiecznie, dobre auto sluzbowe nie z kratka ?

osoby pracujacej w necie

To bardzo szerokie pojęcie. Osoba zajmując się jedynie katalogowaniem też będzie się miała za pracującą w necie, ale kilka fajnych serwisów - dobrze wypozycjonowanych gdzie ściągnąłeś reklamodawców to naprawdę fajna sprawa.

Do mnie mail z wynikami nie doszedł...

mail nie jest wysyłany, wyniki są pod reklamami, trochę za małą czcionką...

czyli dochodzimy do wniosku, że pozycjoner to całkiem normalny zawód, i obowiązują go mniej więcej takie same zasady rekrutacyjne,

szczególnie w większej firmie (jak na seo), która posiada swoje zaplecze, i inne narzędzie, z kandydata z odpowiednimi 'cechy osobowości, szybkie uczenie się i logiczne myślenie' w 3-6 miesięcy, po wprowadzeniu przez specjalistę w tajniki seo można zrobić dobrego pracownika, co zajmie się standardowymi zleceniami tejże firmy...

czyli generalnie jak w każdym innym zawodzie, gdzie liczy się 'cechy osobowości, szybkie uczenie się i logiczne myślenie',

Za którym razem trafiłeś? :-P

jeśli mam być zupełnie szczery to za drugim. :rotfl: pierwszy raz mialem 96% i cofnelem sie bo jedno pytanko wydalo mi sie glupie. i rzeczywiście akurat na nim 'poleglem'. ale zgadzam sie ze tescik tylko taki dla jaj, ogolny, bo z pewnymi rzeczami bym sie nie zgodzil :)

no wlasnie :rotfl: wiec szkoda robic ankiety w PL, tylko brac ambitnych i szkolic liczac ze w przyszlosci ewentualnie to beda wspolnicy a nie pracownicy :) bo jako pracownicy moga byc zbyt ambitni i stana sie konkurencją.

:)

Ale nie ma co liczy sie jeszcze fakt ze czym predzej sie zacznie tym latwiej pozniej isc przez biznes w internecie.

Bo duzo trudniej zaczynac z jednym serwerem www jako zaplecze przy obecnej konkurencji niz to co bylo kiedys.

Po drugie kiedys zaplecze bylo smieszne :) a czasem nawet zbedne wiec zyski mozna bylo inwestowac dalej.

Kiedys starczalo mi jedno czy 2 tania lacza, teraz mam jedno tanie i jedno drozsze.

Na zaplecze wydaje sie duzo wiecej pieniedzy, a sporo tez sie marnuje np na kupione domeny i brak czasu by cos na nich postawic a sporo juz takich potracilem wlasnie z braku czasu.

Kiedys bylem tak samo totalnym lamerem z php, obslugi serwerow itp ale koniecznosc zachowywania rozwiazan tylko w mojej glowie zmusila mnie do uczenia sie tego i moge powiedziec ze po roku czasu juz swobodnie sie w tym poruszam.

Pozatym czlowiek cale zycie sie uczy i glupi umiera.

A wlasnie tak kombinujac :)))) to wynalazlem fajnego BUGA w Direct Adminie :)

Jezeli macie hostings z panelem DA i np znacie domeny postawione na tym serwerze to na DA mozecie sobie we wlasnym koncie otwierac subdomeny :) na kogos domenach ;).

Jak dla mnie to glupi blad bo pozwala otworzyc sobie całą mase syubdomen w roznych domenach i co z tego ze to samo IP zawsze to rozne domeny ;)

Panowie, nie oszukujmy się jeżeli firma która zajmuje się pozycjonowaniem chce kogoś zatrudnić to szuka "fizycznego" z podstawami wiedzy, i raczej nie szuka pozycjonera sensu stricte tylko specjalisty od tego/tego/i tamtego .

Inaczej jest kiedy firma nie mająca o tym pojecia chce zatrudnić pozycjonera na swoje potrzeby wtedy też potrzebna jest raczej wiedza od podstaw i znajomość ogarnięcia wszystkich elementów pozycjonowania.

Wątpie w to aby się znalazł "pozycjoner" który się zna na wszystkim (bo kto siuę zna na wszystkim zna się tak naprawde na niczym)

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności