Skocz do zawartości

Czy nie warto sie starac?

jamesisko

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

patrze dzis i oczom nie wierze.. raporty miesieczne tez to potwierdzaja.

Sa dwa kanaly, jeden .. masa wejsc... mniej klikniec, drugi mniej wejsc wiecej klikniec.

W drugim kanale tez wieksza koszt za 1000 klikow.

Efekt?

Tam gdzie jest wiekszy procent klikalnosci i prawie dwukrotnie wiekszy koszt za 1000 klikow...

zarobek jest dwukrotnie nizszy.

Dla mnie troche bez sensu, zwlaszcza ze nie dostalem info o tym iz cos jest nie tak.

Czy warto sie starac by miec duza klikalnosc?

Google cos to dziwnie przelicza.

Dwukrotnie wieksza klikalnosc, dwukrotnie wiekszy koszt za 1000 klikow.. dwukrotnie mniejsza z tego ilosc $$.

Tylko ilosc wyświetlen w pierwszym przypadku jest wyższa...

Kto powiedział, że większa klikalność to większe zyski ?

To jest tylko zalecenie, że więcej kliknięć to może być więcej $, a może być tyle samo co 100 klików, gdyż osoby te trafią np. na 1 centówki. Wtedy nawet 10000 klików da mały efekt, zawsze mieć więcej klików i normalne zyski, niż mniej klików i podobne zyski.

Równanie jest jak w matematyce, więcej więcej aż w końcu zysk.

Masło maślane.

Jeżeli liczba odsłon w pierwszym przypadku jest ponad dwukrotnie mniejsza niż w drugim to oczywiste jest, że zarobki będą niższe, mimo dwukrotnie wyższego eCPM.

Wątpie, żeby google źle coś liczyło - tym bardziej, że to eCPM liczy się na podstawie zarobków a nie odwrotnie.

Strzelam, że w pierwszym przypadku masz 1/4 odsłon tego drugiego przypadku?

P.S.: Czy równie dobrze zamieszałem? ;)

dokladnie tak

zle to opisales albo nie rozumiesz co to jest koszt za tysiac.

I co z tego ze wlasnie jak piszesz masz 2 krotnie wyzszy koszty za tysiac jak pewno 5 krotnie mniejsza ilosc odslon stad zarobki nizsze na drugim kanale.

Ja rozumiem gdybys napisal ze

mam 1000 odslon i koszt za tysiac 2 $ - i zarobilem 2 $

i mam 1000 odslon i koszt za tysiac 4 $ i mimo to zarobilem 2$

to byloby dziwne

Skoro tam masz koszt za tysiac np 4$ i masz tysiac odslon to znaczy ze zarobiles na 1000 odslon 4 dolary

Jezeli w drugim serwisie masz 500 odslon a koszt za tysiac 8$ to zarobiles 4 dolary za 500 a za tysiac zarobilbys 8 dolarow.

Generlnie google dobrze liczy a wynik roznic stawki jest od wielu rzeczy.

Zakladajac ze wyswietla ci sie np ta sama reklama tego samego adwordowicza to jasnym jest ze zacznie placic mniej za klika jezeli w jego reklame bedzie wiecej klikniec to swojego rodzaju premia za dobre dopasowanie np opisu reklamy i wysoka dzieki temu atrakcyjnosc i klikalnosc.

Co z tego ze ZIUT XXX da 5 zeta za klika jak ilosc klikow w stosunku do odslon bedzie marna bo jego np opis czy dopasowanie reklamy bedzie do tylka.

Wiec jezeli twoja strona jest woska tematycznie to jest duze prawdopodobienstwo ze swieca sie reklamy kilku adwordsowiczow wiec cena za klika spada wzgledem ilosci klikow

EE, to tak na szybko w przykladzie

Kanal I:

Ilosc wyswietlen 2000

Ilosc klikniec 200

Koszt: 2 usd

Kanal II:

ilość wyswietlen 1000

iosc klikniec 500

koszt: 4 usd

Kanal I zarabia dwukrotnie wiecej niz kanal II

To tak na szybko (z pracy pisze i szefostwo za plecami prawie...)

Wiesz - trudno jednak zrozumieć w czym problem.

Jeżeli koszt to eCPM to oba kanały (zakładając podaną liczbę wyświetleń) zarabiają tyle samo. Jeżeli koszt to zarobek to pierwszy kanał zarabia dwukrotnie mniej. Co jest co i o co pytasz?

NO I TAK TEZ POWINNO BYC ZEBY PIERWSZY ZARABAIL DWUKROTNIE MNIEJ... ALE ON ZARABIA DWUKROTNIE WIECEJ.

TEN DRUGI ZARABIA DWUKTOENIE MNIEJ...

USTAWIALEM TESTOWALEM TAK BY KLIKALNOSC BYLA WYZSZA, REKLAMY TEZ DOBRALEM BARDZIEJ KOSZTOWENE I TEN CALY WYSILEK O KAND D.. ROZBIC BO KANAL PIERSZY KTORY TYLKO WYSWIETLEN MA WIECEJ, MA MNIE KLIKNIEC I TO W TANSZE REKLAMY ZARABIA WIECEJ... BEZ STARAN BEZ TESTOWANIA USTAWIENN.

W takim razie moja rada: zwiększ liczbę odsłon kanału drugiego (pozycjonowanie itp).

I poczytaj co to eCPM, CTR, odsłony i jak to od siebie zależy.

Teraz ja włącze capslock ;)

ZAWSZE WARTO MIEC WYŻSZY CTR, PONIEWAŻ PROWADZI ON DO WIĘKSZEJ LICZBY KLIKNIĘĆ Z PODOBNEJ LICZBY ODSŁON, A TO Z KOLEI PROWADZI DO WIĘKSZEJ LICZBY KASY, A TO Z KOLEI PROWADZI DO WIEKSZEGO ECPM.

Google przelicza w sposób banalnie prosty - CTR = liczba odsłon przez liczbę kliknięć; eCPM = zarobiona kasa/liczba odsłon*1000.

Są teorie, że przy większym CTR płacą więcej za klika - ale moim zdaniem niekoniecznie słuszne - ja nie zaobserwowałem tego.

Tyle na temat.

NO I TAK TEZ POWINNO BYC ZEBY PIERWSZY ZARABAIL DWUKROTNIE MNIEJ... ALE ON ZARABIA DWUKROTNIE WIECEJ.

TEN DRUGI ZARABIA DWUKTOENIE MNIEJ...

Wg tego przykładu który wyżej podałeś to obydwa kanały powinny zarobić dokładnie tyle samo.

A tak ogólnie to sytuacja którą opisujesz (bardzo pokrętnie) jest zupełnie prawidłowa i normalna, nie wiem gdzie tu widzisz "dziwne przeliczanie". Mam wrażenie, że nie rozumiesz co to jest eCPM.

PS. Nie pisz z caps lockiem.

Rozpoczęcie jest proste!

Niby tak, ale duzy procent klikalnosci tez jest wazny, co z tego ze bede mial 200 tys odslon, jak tam nikt nie kliknie. Mam tak na jeden ze stron, gdzie odslon jest masa a klikalnosc dupna.

Chodzi mi jednak o ten szczegolny przypadkek ktory opisalem.

Jeszcze sprawdze jak bede w domu, jak to sie wszystko ma do roznorodnosci ip ludzi wchodzacych na strone.

Bo tak sobie mysle, byc moze osoba ktora wejdzie na strone klika dwa trzy razy w reklamy googla... potem sie cofa bo nic nie znalazla i dalej wertuej moja strone i znow znajdzie jakas ciekawa reklame i wchodzi..

no innego wyjscia to ja nie znam.

Tylko czy w tym przypadku google zlicza te klikniecia.. sa wyswietlane, ale nie nalicza?

Bo jak to jest wlasciwie z tym dublowanymi klikami?

Widac jest w panlu a nie sa naliczane czy nie widac ich?

Wiele osób nadal nie rozumie, że "zmierzone" wartości to ilość odsłon, ilość kliknięć i wrtość każdego kliknięcia. Reszta wynika z obliczeń - Zarówno CTR, jak i eCPM.

Zarobek to suma wartości poszczególnych kliknięć, więc walczymy o:

• wartościowe reklamy, bo wtedy cena za kliknięcie jest duża
  • dobrą odwiedzalność, bo to przełoży się na ilość klików
  • dobre usytuowanie reklam, bo to też się przełoży na większą ilość kliknięć

I tyle. (w skrócie)

Eksperyment Discover.pl

Wiele osób nadal nie rozumie, że "zmierzone" wartości to ilość odsłon, ilość kliknięć i wrtość każdego kliknięcia. Reszta wynika z obliczeń - Zarówno CTR, jak i eCPM.

Zarobek to suma wartości poszczególnych kliknięć, więc walczymy o:

• wartościowe reklamy, bo wtedy cena za kliknięcie jest duża
  • dobrą odwiedzalność, bo to przełoży się na ilość klików
  • dobre usytuowanie reklam, bo to też się przełoży na większą ilość kliknięć

I tyle. (w skrócie)

Tak w skrócie - można walczyc o wieksza ilosc klikniec poprzez wieksza ilosc odslon - ja znow walcze dobrym usytuowaniem reklam co mi sie udalo oraz przetestowane rodzaje reklam - tez drozsze. dobre usytuowanie dalo wieksza ilosc klikniec i to drozszych kliknięc, efekt jest taki ze mniej z tego kasiory niz z kanalu gdzie jest i mniejsza ilosc kliknic i koszt za 1000 klikniec jest tez nizszy.

Chyba do niczego nie dojdziemy - ale co Ci się nie zgadza w danych podanych przez google??

efekt jest taki ze mniej z tego kasiory niz z kanalu gdzie jest i mniejsza ilosc kliknic i koszt za 1000 klikniec jest tez nizszy.

Ale przecież wynika z tego, że masz na tym kanale z dobrym CTR i eCPM mało odsłon - więc o co chodzi?? Zwiększ ich liczbę i będziesz zarabiał więcej.

Moje pytanie: czy uważasz, że jakby CTR i eCPM na tym kanale był wyższy to zarabiałbyś więcej??

Chyba do niczego nie dojdziemy - ale co ci się nie zgadza w danych podanych przez google??

i jak mam nie pisac wilkimi literami skoro jeszzce cos jest nie janse?

Masz wiecej klikow za wiksza cene i dostajesz mniej niz za kanal ktory ma mniej klikow za mniejsza kase.

CO W TYM JEST NIEJASNEGO.

i pistanie by wiekszac ilosc odslon by byla wieksza ilosc klikow tez jest bez sensu bo ja juz mam wieksza ilosc klikow na kanale za ktory dostaje mniej kasiory.

Koniec tematu bo odpowiedzi to ja nie dostane ;)

ewentualni niech ktos poda konkretnie od czego zalezy ilsoc kasiory jaka splywa z danego kanalu i jak to sie ma do tego przykladu co podalem ;)

tak bedzie najprosciej.

Poza tym nie zakladal bym watku gdyby chodzilo o 10 czy 20 usd dziennie z kanalu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności