Skocz do zawartości

Czy nie warto sie starac?

jamesisko

Rekomendowane odpowiedzi

Pas.

Kasa zarobiona z adsense = suma kasy które dostajesz za kliki.

Kasa za klik zależy od - tematyki strony (konkurencyjność fraz itp). Jak jest dużo reklamodawców większe są stawki i większy sumaryczny budżet reklamodawców - tak więc potencjalnie wyższe są Twoje zyski.

Liczba klików zależy od - usytuowania reklamy i ogólnie od Twojej strony no i oczywiście od ruchu na stronie.

Tak więc zakładając, że tematyki nie zamierzasz zmieniać jedyne co możesz zrobić to zwiększać liczbę odsłon i klików (umiejscowienie reklam) gdyż na tym (i tylko tym) kanale tylko w ten sposób zarobisz więcej.

A porównywanie ze sobą dwóch kanałów to generalnie niekoniecznie ma sens.

Inny przykład - ja mam stronę po polsku z liczbą odsłon 300X - eCPM = Y. I mam stronę identyczną tylko po angielsku i mam tam odsłon: X (300 razy mniej) i eCPM = 10Y - kasy mam mniej - i co - mam też się zastanawiać dlaczego google mnie w konia robi. Są to zupełnie różne kanały - różni reklamodawcy - więc i różne zarobki. Jak dojdę do liczby odwiedzin na poziomie 10razy mniejszym niż na polskiej stronie to zarobki się zrównają prawdopodobnie.

James jak zarabia wiecej ???

Kanal I:

Ilosc wyswietlen 2000

Ilosc klikniec 200

Koszt: 2 usd

Kanal II:

ilość wyswietlen 1000

iosc klikniec 500

koszt: 4 usd

Oba w tym przykladzie zarobily tyle samo jak dla mnie.

Bo szkot za tysiac w 1 przykladzie wynosi 2 usd a bylo 2 tys odslon wiec zarobek 4 usd

w drugim przykladzie koszt za tysiac wynosi 4 usd i bylo 1000 usd wiec takze zarabia 4 usd.

Ja rozumiem ze cena za klika jest rozna, ale skoro koszt podany to koszt za 1000 odslon a nie za 1000 klikow to nie moga te 2 kanaly miec innych zarobkow gdyby je np zamknac z takim stanem jak podales.

A swoja droga to malo wazny jest CTR dla zarobku wazniejszy jest koszt za tysiac.

Bo nie koniecznie majac CTR 10% bede mial ECMP np 15$

rownie dobrze przy ctr 1% mozna miec 20$

wiec w sumie liczac na koniec najwazniejszy jest ecmp i dazenie do jak najwiekszej ilosci odslon.

a czy ctr ma wplyw na ecmp z moich statystyk jakos nie bardzo.

Na ecmp maja wplyw napewno serwowane reklamy.

Ja np bardzo duzo odfiltrowalem reklam z pierwszego wyswietlenia czyli te serwowane zaraz po odslonieciu 1 raz strony bez wizyty mediapartnersa, ecmp skoczyl o jakies 30% pierwszego dnia, i tak w gore aktualnie po odsiewie ecmp jest wyzszy o 300-400% co nie jest malo.

Mimo ze CTR jest nadal taki sam.

James jak zarabia wiecej ???

Kanal I:

Ilosc wyswietlen 2000

Ilosc klikniec 200

Koszt: 2 usd

Kanal II:

ilość wyswietlen 1000

iosc klikniec 500

koszt: 4 usd

Oba w tym przykladzie zarobily tyle samo jak dla mnie.

Bo szkot za tysiac w 1 przykladzie wynosi 2 usd a bylo 2 tys odslon wiec zarobek 4 usd

w drugim przykladzie koszt za tysiac wynosi 4 usd i bylo 1000 usd wiec takze zarabia 4 usd.

Ja rozumiem ze cena za klika jest rozna, ale skoro koszt podany to koszt za 1000 odslon a nie za 1000 klikow to nie moga te 2 kanaly miec innych zarobkow gdyby je np zamknac z takim stanem jak podales

stan przykladowy - reszte masz na priv.

tamt do usuneicia

Na pewno? Ma swoją wartość edukacyjną.

Szy.

EH MOZE BY NA TEN TEMAT SONDE? CZY USUNA CZY NIE ;)

hihi, nie to przez dupna pogode i szefa na karku. szybkie zerkniecie na staty i szybki temat ;)

To co sąda na ten temat? czy sąda o tym czy warto sąde?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności