Skocz do zawartości

Holendzry nałożą kare 19 mln USD na Google

MaxPan

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nie do końca rozumiem, dlaczego SEOwcom tak bardzo zależy na upadku Google.

Nie na upadku, ale na sensownym podziale rynku.

Czy nie uważacie, że przy takim rozbiciu rynku opłacalność SEO z punku widzenia klienta znacznie się zmniejszy?

Wręcz przeciwnie. Dlaczego tak Ci zależy na utrzymaniu monopolu? Pracujesz w(dla) G czy jesteś, aż tak krótkowzroczny?

To tylko potwierdza, że spadku popularności Google domagają się ci z najdalszych pozycji.

Ci, którzy są w branży nieco dłużej widzą, że z roku na rok pozycji do zajęcia jest coraz mniej. Google nie mając sensownej konkurencji optymalizuje wyniki wyszukiwania pod adwords. To generuje coraz wyższe koszta i dla pozycjonerów i dla klientów. Taka polityka prowadzi do obniżenia rentowności nie tylko e-biznesów. Pamiętam jeszcze czasy gdzie miałem ponad 10% wejść z wyszukiwarki onetu i to było już coś. Niestety google postarało się o zdławienie potencjalnej konkurencji w zarodku.

Jeżeli nic się nie zmieni w tej kwestii, to prawdziwy stanie się slogan: "nie ma cię w adwords, to nie istniejesz".

Przeciętny internauta zaczyna poszukiwanie usług i produktów własnie od wyszukiwarki, dzięki temu kasa z Polski płynie szerokim strumieniem do kasy Googla. Chyba każdy kto obserwuje tę branże widzi nieustającą optymalizację zysków kosztem wszystkiego innego, w tym jakości wyników.

Co do prywatności: zbieranie danych przez recaptcha na wielu stronach, Google Safe Browsing w Firefoxie, analytics, jquery, id w chrome, przez osadzone filmiki youtube, google plus i pewnie jeszcze na milion innych sposobów.

Teraz widzę dla anglojęzycznych klientów specjalne reklamy yahoo i amazona. Gdzieś ostatnio czytałem, że manager googla wciskał komisji europejskiej, że amazon jest dla niej konkurencją. Patrząc szerzej, z perspektywy gospodarki, skoro sami nie mogą, to działają tak aby wszystko zostało w domu, czyli w USA.

e:s

nihil fit sine causa

Karlosky, on 17 Dec 2014 - 11:10, said:
Czy nie uważacie, że przy takim rozbiciu rynku opłacalność SEO z punku widzenia klienta znacznie się zmniejszy?

Wręcz przeciwnie. Dlaczego tak Ci zależy na utrzymaniu monopolu? Pracujesz w(dla) G czy jesteś, aż tak krótkowzroczny?

Możesz uzasadnić, dlaczego "przeciwnie"?

Oczywiście dostrzegam wady monopolu Google, ale nie łudzę się, że konkurencyjne wyszukiwarki zdobywając większą część rynku nie będą chciały na tym zarobić.

Moje skromne przemyślenia na temat pozycjonowania próbuję przedstawiać na blogu -> https://blog.karlosky.pl
Osoby zainteresowane współpracą w zakresie SEO zapraszam na stronę www.topmaker.pl oraz https://pozycjonowanie-bialystok.pl

Google mając konkurencję nie mogłoby wręczać jej argumentów w postaci daleko posuniętego obniżania CTR SERP'ów.

CTR adwords, to konkurencja dla CTR SERP'ów i odwrotnie. W warunkach braku konkurencji, który CTR się bardziej liczy? Jak zaczynałem w tej branży robiąc MFA, upychałem maksymalną ilość jednostek adsensa, a strony i tak miały zdecydowanie mniejszy % reklam niż obecne wyniki wyszukiwania. Oczywiście dostawałem z tego tytułu filtry i bany ;)

nihil fit sine causa

To tylko potwierdza, że spadku popularności Google domagają się ci z najdalszych pozycji.

właśnie testowałem nowy sposób linkowania i pozycje w:

G: 2-4

B: 1-2

fraz testowanych: kilkanaście

więc nie zawsze teoria o tym że będziesz miał topy tylko w 20% jest trafna

e:

pod wpływem dyskusji sprawdziłem frazę finansową, dobrą którą teraz robię

G: 22

B: 3

Pomóż mojej córce - 1% z podatku dla Oli. Wypełniając PIT wpisz w rubryki:

KRS: 0000050135 CEL SZCZEGÓŁOWY: BORI Ola na Fecebooku

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności