Skocz do zawartości

Czy social w PL ma wpły na pozycje?

klimek2008

Rekomendowane odpowiedzi

Łatwiej jest nacisnąć guzik start -stop

Gdyby to było takie łatwe to co drugi gimbus, który zna słowo pozycjonowanie by to robił, więc nie opowiadaj kolejnych bajek. Żeby znaleźć klienta z kasą też nie trzeba opowiadać bajek, wystarczy znaleźć dobrego akwizytora (zatrudniłbym Xanna jak bym potrzebował, ale nie potrzebuję, wystarczy mi załadować odpowiednie softy odpowiednimi linkami i rozpisać harmonogram (start-stop) na dany dzień dla "specjalistów SEO" - a co tam, niech mają kiedyś w CV fajne stanowisko :D )

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

• Odpowiedzi 190
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Wszyscy piszą jakie to robienie partnerek jest łatwe - albo jak latwo jest napierniczać linkami... a powiem wam że odkąd opisałem na tym forum xrumera i efekty jakie nim osiągam to widzę nieudolne próby wielu osob wejścia w rynek PP.

Blake w przeciwieństwie do dużej części tego forum testuje różne ciekawe rozwiązania (np. siostra jakiś czas temu pokazała mi ciekawy cloaking) .

Podstawa w każdym biznesie to Roi a te w przypadku nawet klientów z ładnym budżetem i wykorzystaniem pięknych metod jest słabe bo ile możesz mieć zysku na kliencie z budżetem 10-15 k - 25 % ?

Podstawa w każdym biznesie to Roi a te w przypadku nawet klientów z ładnym budżetem i wykorzystaniem pięknych metod jest słabe bo ile możesz mieć zysku na kliencie z budżetem 10-15 k - 25 % ?

25% zysku w usłudze uważasz, że to mało? W takim razie jakie jest Twoje minimum?

Piłeś? Nie jedź (i nie loguj się na forum) !

Siciliano: Robić szeptankę tutaj to jak sprawdzać w zbiorniku poziom paliwa zapalniczką.

25% zysku w usłudze uważasz, że to mało?

Nie chodzi o to, że to mało, chodzi o to, że jak masz wybór między 25% a 300% to chyba logiczne co wybierzesz, chyba tylko głupiec wybrałby 25%.

"Ja nie bywam w kuluarach, nie wiem gdzie to jest. Bywam w innych miejscach w innym towarzystwie..." SEO Norris - cytat roku 2014
"Dlatego dużo firm i freelancerów zajęło się pp, nie poradzili sobie z klientami i aktualizacjami algo." Cytat wszech czasów!

a robisz niemalże to samo

A nawet mniej - nie potrzebujesz szukać klientów, nie musisz ich obsługiwać, możliwości są nieograniczone jak w przypadku klientów, bo jak masz 10 klientów to nie będziesz robił 100, bo ich po prostu nie masz. W PP masz sieci multum i możesz wybierać gdzie chcesz zarabiać, to nie Ty szukasz klientów, to oni szukają Ciebie ;)

Dlatego jak ktoś wypisuje głupoty, że ci, którzy nie radzą sobie z klientami przeszli na pp to mi się banan na twarzy rysuje :)

branży seo : to w pp

Niestety ROI w tym przypadku systematycznie spada. Na dzień dzisiejszy kredyty wyglądają tak: https://www.google.com/search?q=kredyty

Kilka lat temu przynosiły ROI w k%, ale co było a nie jest...

W zeszłym roku policzyłem sobie dla ciekawości CPC dla pewnych kategorii finansówek w PP i wychodzi niemal identyczne jak w Adwords. Oczywiście to drugie CPC jest obniżane przez to pierwsze. Rentowność wszystkiego spada, ale taka jest kolej rzeczy.

Wracając do tematu wg. tego raportu searchmetrics jest całkiem spora korelacja pomiędzy socjalami a pozycjami. Tylko zasadnicze pytanie brzmi, co jest skutkiem, a co jest przyczyną?

nihil fit sine causa

Tak dla Waszej informacji rynek na przykład legalnych suplementów w USA to zeszłego roku 15 mld USD, większość kupowane w sieci.

Wiec nie piszcie głupot o tym że klienta robić ciężej, bo to nawet jak na podpuchę brzmi śmiesznie.

Prawda jest taka lepsi zaczęli robić, lub cały czas robią PP już dawno z prostej przyczyny to bardziej opłacalnie finansowo.

A konkurencja w 10 razy większa jak wśród tej elity co robią "duże firmy", "swoje sklepy" i tak dalej.

W Polsce rynek SEO nawet nie jest blisko tak samo oceniany finansowo, jak podana mną kwota tylko w jednym USA i tylko z jednym typem produktów.

Więc nie opowiadajcie bajek bo nawet jak na własny PR to marnie wygląda.

Prawda jest również taka, że ostatnio wiele rzuciło się na PP myśląc, że jak "ulotki warszawa" wbił w TOP10 po pol-roku, to w PP będzie milionerem.

Google przestraszyło plankton ( dostawców fraz po 30-100 zł) hydraulików, taksówkarzy, malarzy, budowlańców. Teraz cześć nie pozycjonuje się w ogóle cześć kupuje minimalna ilość adwordsów, cześć coś tam grzebie w własnym zakresie. Duże zachodnie firmy działają przez globalnych graczy na rynku IT. Duże polskie spółki coś tam jeszcze płacą ale już tylko kwestia czasu kiedy przestaną, bo wiele ma już swoje całkiem niezłe działy IT.

Dla tego jest wysyp tych co paczą na PP jak mannę, nawet słynny Mamoń też "robi" chwilówki.

Ale rynek zweryfikuje to w ciągu 2015 roku. Wytrwają mocniejsi i tyle.

@Trotyl

Jeśli się uparłeś na 1 program partnerski 10 lat temu i tam ślesz ruch do dzisiaj to rentownośc będzie spadała.

Jeśli się uparłeś na jedną branże to też potwierdzam Twoją teorię.

Ale nie mogę się z tym zgodzić zupełnie w sytuacji gdy potrafisz się dostosować do rynku PP.

Po to powstają nowe PP, żeby sprawdzać ich rozwiązania.

Wzorujesz się na kredytach, ok, kredyty, pożyczki to naprawdę super branże których nie robić to wielki błąd jednak jest szereg innych tematów, które można porównać z ww. i one również dają pokaźne zarobki. Trzeba dostosowywać się do rynku.

Jeśli się uparłeś na jedną branże to też potwierdzam Twoją teorię.

Jeżeli zsumujesz wszystkie, to też tak będzie. Zgadzam się, że pojawiają się i nowe możliwości, jednak koszt tego samego wolumenu tematycznego ruchu jest nieporównywalnie większy niż przed kilkoma laty. Po prostu przeanalizuj czynniki które mają na to wpływ. Branża finansowa jest bardzo symptomatyczna dla PL SEO, jak zaczynałem to co drugi użytkownik na PiO miał coś z nią wspólnego.

Obecnie jeżeli chodzi o pozyskiwanie ruchu z SEO, to po przeanalizowaniu ostatnich updatów przestawiam się na zupełnie inny "model biznesowy" niż dotychczas. Otworzyły się nowe możliwości dla specyficznych branż.

W tym temacie chyba najmniej było o socjalach. Było o samochodach, o PP, o przyszłości... może coś na temat?

nihil fit sine causa

może coś na temat?

Proponuję analizę wpływu społecznościówek na widoczność dużych serwisów, na przykład Allegro

Prawda jest taka lepsi zaczęli robić

Prawda jest taka, że inaczej się robi PP a inaczej "klientów" i w obydwu tematach są "lepsi" czy "gorsi" , natomiast nie można pisać , że ktoś jest lepszy bo robi PP . Co do "dobrych" ROI czy zarobków to śmieszy mnie ograniczanie tego do internetu bo naprawdę jest wiele dziedzin nie związanych bezpośrednio z siecią gdzie ROI masz i 600%

Co do wpływu różnych czynników na pozycje to polecam komentarz Łukasza Żeleznego. https://seoinfo.edu.pl/wrozby-seo-na-2015-rok/

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Prawda jest taka, że inaczej się robi PP a inaczej "klientów"

jest to taki kolejny mit co obecnie dość mocno lansuje się.

W jednym i drugim przypadku chodzi o pozyskanie jak najlepszego ruchu na stronę docelowa.

obydwu tematach są "lepsi" czy "gorsi" ,

zgada się ale to nie jest kwesta ich wyboru.

Nie jest to konkurs piękności czy rekolekcje. To jest biznes jak ktoś może zarabiać x razy więcej to czemu tego nie robi? Proste bo nie wie jak więc w pewnym sensie jest gorszy.

Oczywiście mówimy o legalnych ( w świetle prawa a nie Google :D) sposobach i systemach partnerskich.

Co do wpływu socjali. To jest oczywiste ze duże brandy maja sygnały z social bo maja swoje FB, konta na Twitterze i innych serwisach, wiele do nich linkuje naturalnie. Dziwnie by było jak by nie mieli. Ale my mówimy o wpływach na serpy, dokładnie czy takie linki rankują. Więc napiszę jeszcze raz takie linki nie rankują. Bardzo łatwo to można sprawdzić.

jest to taki kolejny mit co obecnie dość mocno lansuje się.

Niekoniecznie. Przy PP postępuje się bardzo agresywnie, bo utrata domeny nie jest niczym szczególnym - w odwodzie czekają dwie następne, no i nikomu nie trzeba się tłumaczyć z jej utraty. Klienci natomiast są najczęściej bardzo przywiązani do swoich domen i ich uebanie traktują jak koniec świata. Lamentów nie ma końca :zeby:

- Przypadek? Wszechświat nie może sobie pozwolić na taki luksus.

W jednym i drugim przypadku chodzi o pozyskanie jak najlepszego ruchu na stronę docelowa.

Nie zgodzę się, ruch jest jednym z celów natomiast jest jeszcze coś takiego jak marka, jej stabilność oraz parę innych aspektów.

dokładnie czy takie linki rankują

Tak, maja wpływ na pozycje, niektóre nie w sposób bezpośredni ale mają , algo ma coraz więsze powiązanie z zachowaniem użytkowników w sieci.

Poza tym zastanów się nad pewną sprzecznością :

To jest oczywiste ze duże brandy maja sygnały z social bo maja swoje FB, konta na Twitterze i innych serwisach, wiele do nich linkuje naturalnie

Społecznościówki to również i fora internetowe, tak więc stwierdzenie :

Więc napiszę jeszcze raz takie linki nie rankują.

Zaprzecza wpływowi linków na ranking :D

Przestałem olewać Skuteczne SEO . Zanim zapytasz gugla naucz się zadawać pytania ....

Moja  fotografia kulinarna  :D Jak Ciebie robią w ..... Wuja dowiesz się na seoinfo.edu.pl, Fu*k Google ......Ask me .... 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności