Skocz do zawartości

Ochrona strony przed SWL i nie tylko.

theoodor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam pewien problem. Przymierzam się do otwarcia tematycznego serwisu z artykułami do przedruku. Podejrzewam że niektórzy użytkwonicy będą chcieli dopalać swoje wspisy za pomoc SWLi, Rumaka itp ryzykownych poymsłów.

W jaki sposób można szybko i skutecznie reagować na taki proceder aby strona nie dostała kary za nienaturalne linkowanie? W związku z tym mam 2 pytania.

1. Jak szybko namierzać takie linki? GWT, Ahrefs czy inne narzędzia?

2. Jak je neutralizować - czy usunięcie artykułu do którego prowadzą linki wystarczy? Wtedy kierowałyby one na 404, ale nie wiem czy to rozwiązuje problem.

Pozdrawiam

podatki-elma.pl - zaufana księgowość, pełny zakres usług, prowadzenie książki przychodów i rozchodów, ksiąg handlowych, obsługi kadrowo płacowej, sporządzenie deklaracji podatkowych, reprezentowanie przed urzędami - pierwszy miesiąc za 1zł.

kraktrans.pl - lustra na zamówienie wraz ze szlifowaniem, szkło lakierowane lacobel do kuchni i wiele innych.

W dniu 19.12.2014 o 11:22, Bart. napisał(a):

Możesz zablokować linkowanie do swojej strony z SWLi.
Jak - "Pobożnym życzeniem", czy może znasz jakieś mechanizmy takich blokad które można zaimplementować nie po stronie linkującego w jego głóFce tylko serwisie wydawcy.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

W dniu 19.12.2014 o 10:47, theoodor napisał(a):

1. Jak szybko namierzać takie linki? GWT, Ahrefs czy inne narzędzia?

Dowolnym narzędziem, które osobno pokazuje liczbę domen linkujących wg stron docelowych. GWT jest w tym przypadku OK, bo wystarczy wejść w zakładkę Ruch związany z wyszukiwaniem -> Linki do Twojej witryny -> Treść najczęściej wskazywana przez linki, a następnie posortować po domenach źródłowych. Wiadomo, że strona główna będzie miała zazwyczaj najwięcej linków, więc zwróć uwagę na podstrony - czy któraś ma wybitnie dużo linków? Jeśli tak, kliknij w jej adres i sprawdź pełną listę linków do niej.

W dniu 19.12.2014 o 10:47, theoodor napisał(a):

2. Jak je neutralizować - czy usunięcie artykułu do którego prowadzą linki wystarczy?

Teoretycznie tak i taka strona powinna wtedy zwracać 404 albo 410. Nie miałam jednak przypadku filtra za backlinki do podstrony, którą mogłam usunąć i po czym widziałabym efekt.

Co do blokad w SWLach, jeśli ten serwis będzie kierowany do seowców, to faktycznie jest ryzyko podlinkowywania artykułów z różnych źródeł. Możesz więc zablokować domenę tam, gdzie się da, ale to zmniejszy ryzyko tylko w niewielkim stopniu, bo są gorsze narzędzia, no i sposoby obejścia wspomnianych blokad.

W dniu 19.12.2014 o 11:41, Mion napisał(a):

czy może znasz jakieś mechanizmy takich blokad
Udajesz czy jesteś? Są mechanizmy blokad u konkretnych operatorów.
  W dniu 19.12.2014 o 12:30, it_management napisał(a):

Nie ma możliwości blokowania swl
  W dniu 19.12.2014 o 12:30, it_management napisał(a):

omijasz blokadę

To się zdecyduj. Jest czy nie ma. Bo skoro się omija, to znaczy, że jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności