Skocz do zawartości

ajax a google

miki

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc,

mam pytanie o ajax'owe contenty...

konkretnie o ten skrypt :

https://www.dynamicdrive.com/dynamicindex17...ntent/index.htm

mianowicie linki wygladaja nastepujaco:

<a href="external3.htm" rel="ajaxcontentarea">Cat</a>

i teraz klikajac w jeden z linkow, laduje nam sie zawartosc strony do diva..

jak to potraktuje google? czy przeindeksuje plik external3.htm czy cały index.php z załadowanym external3.htm ???

ew. czy jest jakies obejscie zeby wogole nie poszło za tym linkiem ?

dzieki z góry za rade,

pozdro,

Mikołaj

biuro rachunkowe kraków Biuro Rachunkowe QBilans Kraków

biuro rachunkowe Kaszów Biuro Rachunkowe Reditus Kaszów gm. Liszki

Producent dywaników samochodowych 4mat

między innymi po to powstała metoda z rel żeby pajączki ładnie indexowały strony :-)

czyli połknie stronę razem z nagłówkami ajt?

TEraz w dobie AJAX-u zaczna sie dla nas wyzwania. Ja wlasnie przed jednym takim stoje i szcze powiem mam zaglostke i nie wiem jak za kilka rzeczy sie wziasc. Ale jakos trzeba dac rade bo urle rozne musza przeciez byc :D

Jakby prezentowac caly content na jednej AJAX-owej stroniejaka by z tego radocha byla ?? :) A ruch jeszcze bardziej zalosny

Check email deliverability tool Maildog

Grupa: SeoPl

Piękna ilość postów melassa :D

Melassa, teraz większość AJAXowych skryptów jest przyjazna dla robotów, wiec nie ma czym się przejmować. Tylko trza pamiętać o dodawaniu hashu do adresu przy ajaxie :)

stopka usunieta z wpoodu wirusa na stronie docelowej

Po co dodawać hasha? Nie lepiej zrzucić to na skrypt Javy, który w przypadku gdy JS jest włączony przekonwertuje linki na "AJAXowe", a gdy nie zostaną normalne.

Ponieważ w pasku adresu zawsze będzie ta sama nazwa pliku, przez co linkowanie do podstron przez zwyklych userów bedzie nie mozliwe.

ech... nie przesadzajcie z tym ajaxem.... moze zamiast sie wymadrzac powiem jak ja robie:

- wszystkie strony z contentem sa nawigowalne tradycyjnie

- ajax jest wykorzystywany do:

- prywatnych obszarow dostepnych po zalogowaniu (m.in. prywatne wiadomosci itp)

- interakcji z uzytkownikami w ramach poszczegolnych stron publicznych

imho nawigacja ajaxowa po calym sajcie to pomysl co najmniej porabany, takze ze wzgledu na seo, ale nie tylko. nie ma co pakowac technologii tam, gdzie jej nie potrzeba. to troche jak robienie calych sajtow we flashu - fajnie wyglada, ale ani google tego nie widzi, ani na dluzsza mete trudno z tego korzystac.

pozdr - r.

imho nawigacja ajaxowa po calym sajcie to pomysl co najmniej porabany, takze ze wzgledu na seo, ale nie tylko. nie ma co pakowac technologii tam, gdzie jej nie potrzeba. to troche jak robienie calych sajtow we flashu - fajnie wyglada, ale ani google tego nie widzi, ani na dluzsza mete trudno z tego korzystac.

true, ale chodzi mi o jeden element contentu, nie o cały serwis.

A konkretnie czy google pojdzie po tej stronie zlinkowanej z zakładki "bird" ..... czy oleje ten link..

true, ale chodzi mi o jeden element contentu, nie o cały serwis.

A konkretnie czy google pojdzie po tej stronie zlinkowanej z zakładki "bird" ..... czy oleje ten link..

dlaczego mialby nie pojsc?:

<a href="external.htm" rel="ajaxcontentarea">Bird</a>

tylko imho co z tego, ze pojdzie, zaindeksuje, to jak powiedzmy user znajdzie te strone poprzez wyszukiwarke, kliknie i na niej wyladuje, to twoja strata, bo na tej stronie NIC nie ma. nie jest to tez pelna strona html, tylko jej fragment. wiec po co?

czy nie lepiej zrobic na stronie "glownej" (na ktorej sa taby) elementy typu:

<div id="tab-content-1" style="display: none">content1</div>

a nastepnie po kliknieciu w zakladke przeniesc zawartosc tego diva do okienka tabowego poprzez .innerHTML?

w ten sposob masz content zakladek na jednej stronie. jesli zawartosci tabow sa statyczne i male, to uwazam nadal, ze tak jest duzo prosciej, wygodniej i lepiej z punktu widzenia seo.

pozdr - r.

Ponieważ w pasku adresu zawsze będzie ta sama nazwa pliku, przez co linkowanie do podstron przez zwyklych userów bedzie nie mozliwe.

Źle mnie zrozumiałeś, hash jest ok (sam go używam), ale chodzi mi o to, żeby nie samemu z palca go wpisywać tylko żeby robił to za nas skrypt

• 5 miesięcy temu...

No tak.

Myślałem o takim projekcie:

zrobić system darmowych ksiąg gości który będzie działał na AJAX-ie, tzn. Byłby niezwykły bo by był w pełni konfigurowalny, żadnego loga, itp. Za to na każdej stronie wpisu robiłby jakiś link.

Myślałem że google Ajax interpretuje i te linki liczyłyby się jako z zewnętrznej domeny, ale widzę że taki kit chyba nie przejdzie.... Ech....

Ale podobno nawet flasha łyka to jak może ajaxa nie interpretować?

Coś pracują nad tym?

Bo od biedy mogę kilka linijek w php naskrobać które by pobierały zawartość przez SOAP, ale to z kolei będzie odstraszało tych na których mi najbardziej zależy - niemoty skryptowe i blogowiczów...

google ma swoje narzedzia w ajaxie - myślę, że jak będzie sie naśladować ich strukturę to będzie ok

poza tym - tak jak redbeard mówił - trzeba korzystać z technologi w odpowiedni sposób

Jeśli zbliża się Twój ślub i wesele to pewnie oglądasz różne suknie ślubne. Ciekawe suknie ślubne znajdziesz pod linkiem. Jak wiadomo suknie ślubne są tylko dla kobiet ;)

4.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności