Skocz do zawartości

Programy partnerskie a wrażliwe dane?

Hgw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, otóż zastanawia mnie na przypadku niektórych, nie znam wszystkich programów partnerskich, obowiązek podawania wrażliwych danych do rejestracji czy dalej wypełnienia umowy, zauważyłem że np. chcąc się zarejestrować w bankierze taki wymóg podania numeru dowodu jest w formularzu, w comperialead po rejestracji i zalogowaniu się na konto można dostrzec rubryki do uzupełnienia i tu również mają takie życzenie, pesel, nip, numer dowodu a nawet wykształcenie, ostatnie to akurat nie problem ale widać że ktoś tu bardzo gęste dane sobie zbiera o wydawcach, w m2m.money jest chyba tylko numer pesel (mogę się mylić) i to jest akurat dobry przykład, bo coś trzeba przecież podać to oczywiste, a imię, nazwisko, adres i pesel jest wystarczający do tego celu.

Nawet w umowie o pracę nie ma rubryki na numer dowodu osobistego,
a ogólnie wiadomo że nie powinno się szastać takimi danymi.

Wystarczy wpisać w google hasło typu "podawanie numeru dowodu", czy podobne, aby zobaczyć ile jest różnych ostrzeżeń na ten temat.

Swego czasu też pewna firma gazowa przy podpisywaniu umów z klientami miała takie zapędy jednak jak można dalej się przekonać po interwencji GIODO zrezygnowali, można o tym poczytać tutaj: www giodo.gov.pl/560/id_art/3637/j/pl/ (w linku brak kropki po www, niestety jeszcze nie mogę wstawiać pełnych linków)

Czy uważacie że podawanie takich danych (numeru dowodu) jest bezpieczne, bo mi się wydaje że nie, czy w ogóle się nad tym nawet nie zastanawiacie i wpisujecie wszędzie gdzie chcą?

Pozdrawiam...

Masz problem - nie uczestniczysz w afiljacji. Zawsze możesz napisać do GIODO czy baza jest zarejestrowana oraz odpytać firmę jak chronione są Twoje dane.

Agencja marketingowa Semgence istnieje na rynku od 2018 i odpowiada za prowadzenie działań SEO dla wielu firm małych i dużych. Prowadzimy też kampanie Google Ads - niedawno zostaliśmy sie Partnerem Google spełniając odpowiednie kryteria. Betapoint

• 2 tygodnie później...

Macie rację każdy ma wybór, nic na siłę, jednak czasami program może pasować a tu jeden drobny szczegół, czyli wymaganie nadmiaru danych których w innym takim samym pp nie trzeba podawać (co potwierdza tylko to że żaden przepis tego nie wymaga) może się nie podobać i pozostaje dylemat, albo ktoś to przełknie, albo rezygnuje, ale to chyba nie tak powinno być.

Mimo wszystko uważam że takie dane jak numer dowodu to już powinno się szanować i nie podawać na lewo i prawo, bo jakby coś to już później nie dojdziemy ewentualnego źródła przecieku.

Jako ciekawostka znam taki pp zagraniczny gdzie aby wypłacić pieniądze trzeba uzupełnić dane,i tu jest wymóg skanu dokumentu, dowodu, bo prawo jazdy w przypadku Polski im nie pasuje.

Ale to tak na marginesie.

Jak dla mnie skany to już tylko do banku (instytucji bankowych) toleruje, najlepiej ze znakiem wodnym, lub adnotacją przez skan przezroczystym pisakiem.

No ale to odrębny temat :)

Pozdrawiam wszystkich czytających :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności