Skocz do zawartości

Jaki serwer (VPS) pod duży ruch

D3eX

Rekomendowane odpowiedzi

To rzeczywiście "akademicka" dyskusja. Gość pisze o 100K UU, czy nawet milionie, a bladego pojęcia nie ma o serwerach. W takim układzie to powinien sobie zatrudnić speca od serwerów, i drugiego speca co mu CMS i bazy zoptymalizuje, bo z takim ruchem na pewno będzie go stać.

A póki co to raczej sfera marzeń, nawet te 10K.

Eh, iluż to ja miewałem klientów, co to jeszcze strony nie uruchomili, a już mówili o spodziewanym ruchu, idącym w tysiące UU. Później otwierali strony i po kilku miesiącach ruchu rzędu 20-100 realnych UU dziennie porzucali projekt.

Sorry, nie odpowiadam na PMy

• Odpowiedzi 87
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Witam.

Co byście proponowali zrobić jeśli startujemy np. z 4 domenami ( będą na jednym serwerze ) i wiecie np. że ruch w ciągu miesiąca skoczy z 1000 uu dziennie do 100 000 lub nawet 1 mln.

Gdzie byście proponowali wykupić hosting i jaki, by w razie ewentualnego ruchu i obciążenia można było powiększy pakiet hostingowy.

Witaj,

scenariusz, który opisujesz, jest idealny do realizacji w chmurze obliczeniowej. Dzieje się tak dlatego, że w chmurze możesz zacząć od bardzo małej i niedrogiej instancji, a następnie pozwolić rosnąć swojej infrastrukturze w zależności od potrzeb. Twój wzrost możesz realizować:

- manualnie (masz administratora lub kupujesz takowego od dostawcy, który zarządza dla Ciebie architekturą oraz konfiguracją),

- automatycznie (wykorzystujesz wbudowane w Oktawave mechanizmy Autoskalera wertykalnego, Autoskalera horyzontalnego oraz Load balancingu).

W ten sposób nie musisz się martwić o następujące aspekty:

- skąd wziąć środki na zakup serwera i opłaty początkowe (w Oktawave płacisz w cyklu godzinowym tylko za wykorzystane zasoby, od momentu, kiedy zaczynają one dla Ciebie pracować),

- jaki serwer zakupić (to nie ma znaczenia, ani na początku, ani później, ponieważ chmura będzie się dostosowywała),

- ile GB potrzebujesz (potrzebujesz tyle, ile danych wrzucisz, nie musisz o tym myśleć od początku i kupować na zapas, w chmurze zapłacisz tylko za to, z czego korzystasz z dokładnością do GB oraz godziny),

- czy Twoja konfiguracja wytrzyma ruch, ponieważ masz mechanizmy skalujące.

Odnośnie do kosztów:

- skorzystaj z nasze promocji startowej "25 zł na start" (Oktawave | Promocje),

- jeszcze dziś i jutro obowiązuje dodatkowa promocja "Teraz albo nigdy", w ramach której dostaniesz dodatkowe 30% doładowania swojej pierwszej wpłaty (Oktawave | Promocje),

- jeśli potrzebujesz większych środków na testy, napisz na sales@oktawave.com, a dostaniesz większe doładowanie testowe,

- jeśli wykorzystasz większą ilość infrastruktury dostaniesz rabat (Oktawave | Programy partnerskie | Volume),

- możesz też zgłosić się do programu Startup, w którym inwestujemy w ciekawe projekty kwotą do 25 000 PLN (Oktawave | Programy partnerskie | Startup).

W razie pytań jesteśmy do Twojej dyspozycji.

Pozdrawiamy ciepło,

zespół Oktawave

Praktycznie to samo co oferują chmury i chmuropodobne usługi otrzymasz taniej i w sprawdzonej technologi na usługach VPS. Oczywiście, jeśli ktoś kupuje serwery VPS za parę złotych może się nie zgodzić (budżetówka mocno zamazała obraz prawidłowych usług VPS).

Jak już wcześniej wspomniałem- polecę mocno netdc.pl Zacznij od podstawowej usługi vps z da i potem zwiększaj parametry. Ceny nie są super małe, ale otrzymujesz rzeczywiście wartościową usługę, a nie deklaracje na papierze, które w rzeczywistości nie znajdą żadnego pokrycia.

Dzień dobry,

1) Jakie jest najłatwiejsze rozwiązanie w przypadku gdy potrzebuję zwiększenia zasobów (zwykły hosting już nie wystarcza) a przy okazji nie chcę się bawić w administrowanie? VPS jest potrzebny pod jedną witrynę na WP. Czy dobrze rozumiem, że po wykupieniu usługi VPS wystarczy przez zPanel/directadmin i podobne panele podpiąć bazę danych, ustawić ftp i można o serwerze zapomieć?

2) Czy jest coś lepszego od oferty vipower SSD VPS 2?

1) Jakie jest najłatwiejsze rozwiązanie w przypadku gdy potrzebuję zwiększenia zasobów (zwykły hosting już nie wystarcza) a przy okazji nie chcę się bawić w administrowanie?
Pierwsze co powinieneś zrobić, to optymalizacja WP podstawa, to instalacja cache.

Kolejna sprawa, to audyt obciążenia generowanego przez przedmiotowy serwis, bo jak przesiądziesz się na cienkiego WPS'a przy dłużej ilości operacji bazodanowych i skutek może być taki sam jak na "zwykły hosting już nie wystarcza".

Znając już obciążenie możesz pomyśleć na początek o hostingu o dynamicznie skanowanych zasobach no w chmurze.

Jak już będziesz pewien ile potrzebujesz zasobów możesz przenosić się na konkretnego dedyka.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Przede wszystkim mam za mało pamięci (WordPress memory usage exceeded 32 MB)

No i ciężka strona z tego wyjdzie WP+BBpress+BuddyPress+woocom + do tego kurs językowy+słownik - samych wtyczek ok 40 :( i wszystkie są potrzebne. Teraz nawet nie mogę uruchomić wszystkiego, więc "audyt obciążenia" na razie odpada - najpierw przeprowadzka.

Btw czy możecie kogoś polecić do sprawdzenia/optymalizacji?

Jeżeli nie chcesz się bawić w pełny audyt to "na oko", potrzebujesz serwera VPS z 2GB RAM, moc procesora jest w tym momencie mniej ważna.

Napisz jeszcze jaki masz średni dzienny ruch na stronie - chodzi o ilość odsłon.

Najprostsze optymalizacje to ustawić "expirację" statycznych rzeczy takich jak obrazki, css i js na rok, włączyć w PHP cache APC lub OPCache, zainstalować i ustawić w php obsługę sesji przez memcached: i już jest znaczne odciążenie I/O, oczywiście kosztem pamięci, dlatego przydałoby się minimum 2GB RAM.

Pamiętaj, że w ovh masz VPSy w opcji root, czyli bez żadnego panelu.

Oczywiście możesz go samodzielnie zainstalować.

Dodatkowo za stałe, wysokie obciążenie w OVH (oczywiście mowa o VPSach), OVH dziękuje za współpracę.

Mogę dla Ciebie przygotować indywidualną ofertę na VPS z zainstalowanym panelem (DA lub innym) wraz z pakietem administracji serwerem.

Poprosiłbym tylko o więcej szczegółów, tzn ile GB miejsca potrzebujesz, mniej więcej jaki miesięczny transfer.

Możemy oprzeć usługę całkowicie o dyski SSD lub dyski SSD pod bazę danych, a dyski SAS pod pliki.

Jakbyś miał jakieś pytania, pytaj tutaj, poprzez PW lub mailowo: jakub @ swits . pl

Vipower - mam vpsa (y) od kilku lat, począwszy od najsłabszego (to był chyba vihost) a skończywszy na średniaku SSD obecnie. Śmiało mogę ich polecić, wszystko działa, nie przypominam sobie kiedy był ostatni pad. Niestety nie ma lekko, trzeba trochę poczytać o zabezpieczeniu, choć podstawowym i zainstalować panel. Ja wszystkie vps-y które mam obecnie (zabrzmiało szumnie, a są jeszcze dwa na ovh :)) mam z vestacp i wszystko śmiga jak należy. Jednak vestę instaluj w wersji angielskiej (oryginał), a dopiero później na to spolszczenie, jeśli potrzebujesz. Polska wersja sprawia wrażenie porzuconej (zaspamowane forum i jakoś niezbyt chce działać po instalacji).

Innym, kosztowniejszym wyjściem jest wzięcie vps-a z opcją administracji. Korzystałem kiedyś z biznes-host i mogę polecić choćby ze względu na jakość administracji i pomocy przy jakichkolwiek problemach ze skryptami.

Po zastanowieniu: Błąd który wywal ci WP wcale nie musi być związany z fizyczną ilością pamięci dostępnej na serwerze, ale z samymi ustawieniami wp:

wp-config.php -> define('WP_MEMORY_LIMIT', '32M');

Albo z limitem ustawionym na serwerze:

php.ini: -> memory_limit = 32M

Whitepress - Liczy się tylko content marketing

Biznes-Host - serwery które polecam

Tak na poważnie, to nie ma czegoś takiego jak produkcyjny VPS dla laika.

Jeśli userem jest laik, to VPS tylko z pełną administracją. Ewentualnie dobrym adminem pod parą "w razie W".

Oczywiście należny pamiętać o dodatkowych sprawach jak backupy danych, co na shared masz z głoFy.

HTTP 200 usługi IT -> Dariusz Janicki | Realizacja serwisów www oraz oprogramowania w PHP / C# / Golang / Node.js / MySQL/ Laravel
Komory normobaryczne - normobaria.tech Wykonawca montażu i instalacji komory normobarii

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Warunki użytkowania Polityka prywatności